G4Media.ro

Ursula von der Leyen este de acord cu ideea unui ”certificat de…

sursa foto: Comisia Europeană

Ursula von der Leyen este de acord cu ideea unui ”certificat de vaccinare” european: ”Dacă asta oferă prioritate sau acces la anumite bunuri, este o decizie politică şi juridică ce trebuie discutată la nivel european”

Comisia Europeană este favorabilă ideii unui certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus care să fie „reciproc recunoscut”, a anunţat preşedinta sa, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat mai multor media portugheze înainte de vizita sa la Lisabona, de vineri, relatează AFP.

„Este un imperativ medical să avem un certificat de vaccinare. Din acest motiv mă bucur de iniţiativa premierului grec (Kyriakos Mitsotakis – n.r.) pentru obţinerea unui certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a declarat ea.

„Dacă asta oferă prioritate sau acces la anumite bunuri, aceasta este o decizie politică şi juridică ce trebuie discutată la nivel european”, a adăugat ea, în contextul în care Cei 27 vor organiza joia viitoare un nou summit dedicat coordonării în contextul crizei sanitare.

Şeful guvernului grec a făcut apel marţi la Uniunea Europeană să adopte un certificat „standardizat” de vaccinare pentru a da o mână de ajutor industriei turismului, foarte afectată de pandemia de coronavirus.

„Este urgent să elaborăm un acord comun asupra creării unui certificat de vaccinare care să fie acceptat de toate ţările membre”, a scris Mitsotakis în scrisoarea adresată şefei executivului comunitar, subliniind că „un certificat standardizat va fi dovada că o persoană a fost vaccinată cu succes”.

Iohannis: Nu cred că este o idee bună ca certificatul de vaccinare să fie folosit pentru circulaţia europenilor

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi că nu consideră o idee bună posibilitatea ca certificatul de vaccinare anti-COVID-19 să fie folosit pentru o circulaţie mai uşoară a cetăţenilor europeni, arătând că astfel s-ar crea un cadru de discriminare.

„Personal, nu consider că asta este o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur şi simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare şi acest certificat va exista şi la noi, însă el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primeşte un certificat ştie când a primit prima doză de vaccin, i se scrie acolo când va primi a doua doză de vaccin şi aşa mai departe. Deci, sunt date importante pentru medicul de familie, pentru medicul curant sau pentru oricine dacă persoana ajunge, de exemplu, la urgenţe. Însă, să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două, cei care au fost deja vaccinaţi şi cei care încă nu au fost vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun”, a spus Iohannis într-o conferinţă de presă.

El a fost întrebat cum vede faptul că Grecia promovează, în contactele cu Comisia Europeană, cu celelalte instituţii europene, dar şi cu alte state membre, ideea de a crea un certificat unic european ca o dovadă de vaccinare pentru cetăţeni, astfel încât europenii să poată circula mai uşor cu acest certificat.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Ei, domnule Iohannis, poate ca e cazul s-o contrati un pic pe pafarista asta de e sefa la CE. Aveti curaj sa faceti asta?

  • Hai sa ne gandim ca Klaus si-a facut azi rapelul impreuna cu sotia, nu primul vaccin; cum sa o contreze pe asta, cand nevasta-sa este cocosul.

 2. Propunerea cu pasaportul sanitar a venit de la ideologii Kremlinului. Cand Rusia propune, Europa incuviinteaza. Autoritatea si increderea in aceasta Comisie Europeana tinde spre zero.

 3. De ce nu test de anticorpi ? Daca am avut covid si am anticorpi de ce nu as putea calatorii ?

 4. Ce faci cu copiii sub 16 ani care nu se pot vaccina? Ii lasi cu riscul de a-ti infecta cetățenii sau nu, cu riscul de a omori inca un an turismul?

  • Dacă se atinge un prag critic de vaccinați, nu mai contează.
   Problema acestor documente/hârtii/certificate/pașapoarte, nu are importanță ce denumire se va găsi, cum ziceam, problema stă în combaterea falsificării acestora.
   Populația balcanică, că să nu zic românași sau bulgărași, vor găsi o metodă…
   Sunt sigur că deja pe olx se găsesc oferte 😀.

   Cineva zicea mai sus și e bună ideea: testare anticorpi. Cred că pe această direcție va trebui lucrat. Gratis sau ceva simbolic dpdv financiar să fie….
   Iar, toate discuțiile deontologice despre un pașaport/certificat vaccin, vor rămâne fără conținut.

  • Le punem o stea rosie pe frunte sau ii inchidem in LAGHERE si probam pe ei toata dispozitivele medicale sintetice nanotehnologice.

 5. Si eu sunt de acord! sa vina si la noi mai multi turisti rusi si chinezi, ca ei se vaccineaza in totalitate, cu certificat in regula, ce conteaza cu ce fel de vaccin, vaccin sa scrie s-uite-asa, circula liber, iar noi astia, care nu ne vaccinam `instant`, mai stam si noi pe la domicil`, ca n`avem pasaportu`, deh!

 6. Si sa scrie in pasaportul ala pe langa vaccinuri toate bolile de care sufera persoana, ce lapte praf a baut etc. D na ursula nu e cu ursu sau cu capra, e cu vaca prin porumb.

 7. Si semnul sa fie o stea!
  Si steaua sa fie galbena!
  Si colturile sa fie in numar de 6 (ca 7 avea fiara apocalipsei)!

  Gica – ori esti provocator ori plecat cu scorcova daca vii cu idei atat de revoltatoare! revoltatoare prin faptul ca sunt discriminatorii si extrem de revoltatoare prin evenimentele din istorie pe care le evoca!

 8. O stea reflectorizanta cu sase colturi ,pe piept ar fi destul de vizibila

 9. Cei care nu sunteți de acord cu așa zisul certificat, v-aș întreba dacă ați auzit de Carnetul Galben.

 10. daca esti vaccinat , esti protejat ? da sau nu ?
  atunci de ce iti este frica, mai vaccinatule ?