G4Media.ro

Un europarlamentar bulgar a făcut salutul nazist în sala de plen a…

Sursa foto: Captură video / Euractiv

Un europarlamentar bulgar a făcut salutul nazist în sala de plen a Parlamentului European, în timpul dezbaterii despre statul de drept în Ungaria și Polonia / ”Nu vă vom permite niciodată să ne spuneți ce să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orbán, Fidesz și Europa statelor naționale”

Un europarlamentar naționalist bulgar a stârnit indignare în Parlamentul European, miercuri, 16 februarie, după ce a executat salutul nazist chiar în sala de plen a instituției de la Strasbourg, în timpul unei dezbateri despre statul de drept din Polonia și Ungaria, relatează Euractiv.

Urcând treptele care duc la ieșirea din sală, Angel Dzhambazki de la grupul eurosceptic ECR (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni ) s-a întors către prezidiu, întinzându-și brațul drept în fața lui, câteva secunde, înainte de a pleca.

„Nu vă vom permite niciodată să ne spuneți ce să spunem și să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orbán, Fidesz și Europa statelor naționale”, a declarat anterior în parlament reprezentantul partidului de extremă dreapta bulgar, IMRO (Mișcarea Națională Bulgară)

VMRO, condus de Krassimir Karakachanov, a fost un partener al partidului GERB (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei – afiliat PPE) al fostului premier Boyko Borissov. La ultimele alegeri generale din 14 noiembrie IMRO a obținut doar 1% din voturi și nu mai este reprezentat în Parlament.

Dzhambazki a descris pe Twitter drept „o abominație” decizia de miercuri a instanței superioare a UE – Curtea Europeană de Justiție – de a valida un mecanism, contestat de Polonia și Ungaria, care permite blocarea de fonduri către țările în care există încălcări ale regulii lege.

Vicepreședintele Parlamentului European, italianul Pina Picierno, care a condus dezbaterea, a spus că instituția va „verifica pe camerele video din sală ce s-a întâmplat, pentru a vedea dacă a existat un salut fascist sau nu”. „Nu permitem în niciun fel gesturi și simboluri fasciste. Dacă s-a făcut acest lucru, este extrem de grav și se vor lua sancțiuni”, a avertizat ea.

Secretarul de stat pentru afaceri europene al guvernului francez, Clément Beaune, care a fost prezent în cadrul președinției UE a țării sale, a numit gestul „scandalos” pe Twitter.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris și el pe Twitter că „un salut fascist în Parlamentul European este inacceptabil pentru mine, întotdeauna și oriunde”. „Mă jignește pe mine și pe toți ceilalți din Europa. Suntem Casa democrației. Acest gest este din cel mai întunecat capitol al istoriei noastre și trebuie lăsat acolo”, a adăugat ea.

Dzhambazki și-a câștigat o reputație atât în ​​PE, cât și în Bulgaria pentru comportamentul său scandalos.

În 2019, a trebuit să-și ceară scuze după ce a făcut remarci xenofobe în timpul unei dezbateri parlamentare, când a numit-o pe europarlamentarul Karima Delli (Verzi), „o franțuzoaică de origine algeriană”, iar europarlamentarul Ismail Ertug (S&D) „o germană de origine turcă”.

În timpul protestelor împotriva guvernului lui Boyko Borissov din 2020, Dzhambazki a fost filmat aruncând petarde și turnând apă dintr-un furtun de incendiu peste oameni care protestează în fața sediului partidului VRMO din Sofia. El a refuzat să-și ceară scuze, spunând că videoclipul a fost editat.

Tot în Bulgaria, europarlamentarul a ajuns pe prima pagină a ziarelor pentru că a fost prins la volan în stare de ebrietate și pentru că a încercat să se îmbarce într-un avion spre Bruxelles, purtând o armă încărcată.

Ulterior, el a explicat că a uitat să lase arma acasă înainte de a pleca spre aeroport.

Sursa foto: Captură video / Euractiv

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. Dar lui Putin ii permite?

 2. Asta cand credeam ca nu exista ceva mai ingust decat garsoniera aia de la Cluj.

 3. Vrăjeala. Omul a făcut un semn de la revedere mai larg. Dar usereii văd doar fasciști și naziști. Deh, hoțul striga hoțul.

  • Pr0st esti mă…

  • M-au refuzat cica n-au locuri la Balaceanca

 4. Vrăjeala. Omul a făcut un semn de la revedere mai larg. Dar usereii văd doar fasciști și naziști. Deh, hoțul striga hoțul.

  • Ciocu mic Auristu-le

  • Care USR-ist, postace? Clément Beaune, Roberta Metsola, Karima Delli sau Ismail Ertug? Asta apropo de cine si ce obsesii vede…

  • Tot extrema stânga și aia, ca usere. Și mai citește odată titlul :” Un europarlamentar bulgar a făcut salutul nazist în sala de plen” și articolul :” instituția va „verifica pe camerele video din sală ce s-a întâmplat, pentru a vedea dacă a existat un salut fascist sau nu”

   Cu alte cuvinte, încă nu e sigur. Doar la gepatru e certitudine.

 5. Moare de ciuda Simion, ca ia luat-o bulgarul inainte!

 6. Bulgarii sunt si asa ratatii europei, sunt curios unde erau fara apartenenta la UE si NATO.
  Aceiasi intrebare si pentru ratatii de pe aici care stau toata ziua cu nationalismul in gura.

  • Nu înțeleg ce e xenofob în a spune despre o franțuzoaică că e de origine algeriană. De exemplu: noi avem un președinte al țării care e de origine germană, și nu asta este problema. Am scris ceva xenofob?

 7. Victor Orbán prin realizările sale tine piept “bruxelezilor”și își apăra țara de deciziile aberante luate de acești functionarasi .Cine a votat asemenea nulitati,funcționarii,care vor sa schimbe tratatele de aderare cum le convine.Bravo Orbán ,Rușine “Ghioceilor “ce ne conduc.

 8. RESPECT Angel Dzhambazki

 9. Europarlamentarii stiu de la rujatul pnl-ist ca doar auristii sunt antisemiti.

 10. Mda, fiecare tara cu descreieratii ei…

 11. Traiasca Europa Salariilor Mici ! Asta a vrut să spună bulgaru’, da’ nu stia cum.

 12. Salutata nazalatata, pentrutata tatucatata putinatata.
  Auristata, buzetata moitata, genunchitata julititata

 13. Om dus cu capul, frustrat ..si dupa cum se vede ”ajent” bolsevic . Ca a facut un gest sau nu ..declaratia ramane si seamana mult cu cea a VEORICA DANCILA …care declara ca ea nu ” a venit sa dea socoteala” ( bine probabil nu stie ce aia socoteala) dar se vede ca bulgarii sunt pe urma hunilor si nu au drum lung sa-i ajunga din urma. Bine ca partidu ametitului a primit o apreciere de 1% de la bulgari.

 14. Sa fie sanatos.