G4Media.ro

UE anunță o nouă abordare a comerţului internaţional, după dificultăţile apărute în…

sursa foto: Wikipedia

UE anunță o nouă abordare a comerţului internaţional, după dificultăţile apărute în relaţiile cu ţări precum SUA

Uniunea Europeană va avea o nouă abordare a comerţului internaţional, recunoscând că este timpul să îşi protejeze interesele după problemele apărute în relaţiile cu ţări precum Statele Unite, transmite CNBC.

Comisia Europeană, care negociază acorduri comerciale în numele celor 27 de state membre, a propus joi adoptarea unor instrumente noi, pentru a deveni un jucător ”mai hotărât” în comerţul global. Regiunea este un partener comercial major pentru 74 de state din jurul lumii, iar comerţul bilateral reprezintă circa 43% din creşterea pIB-ului său total, potrivit datelor Comisiei.

”Dificultăţile cu care ne confruntă, necesită o strategie nouă pentru politica comercială a UE”, a declarat joi comisarul pentru Comerţ Valdis Dombrovskis.

”Ne va conferi instrumentele pentru a ne apăra atunci când ne vom confrunta cu practici comerciale incorecte. Urmărim un parcurs care este deschis, strategic şi hotărât, subliniind capacitatea UE de a face alegeri proprii şi de a configura lumea din jurul său”, a adăugat acesta.

În ultimii ani, UE s-a străduit să-şi promoveze agenda comercială multilaterală. Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, au impus tarife pentru produsele UE şi au ameninţat că vor percepe taxe suplimentare producătorilor auto europeni.

În 2018, ambele părţi au promis să lucreze la un acord comercial de mică amploare, dar acest lucru nu a reuşit să se concretizeze. În plus, Trump a contestat şi regulile comerciale internaţionale prin blocarea organismului de apel al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi nu a fost văzut ca un partener tipic pentru UE, în abordarea problemelor comerciale globale. Cu toate acestea, au existat şi presiuni interne.

UE a ajuns la un acord de principiu cu statele Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay) în 2019, însă acordul nu a fost încă ratificat de parlamentarii europeni care sunt îngrijoraţii de defrişări şi alte practici din Brazilia.

În pofida acestor provocări, Comisia Europeană consideră că este timpul să dezvolte şi mai mult comerţul în întreaga lume, astfel încât să poată face faţă mai bine şocului economic din criza coronavirusului. Dar, proclamând o nouă poziţie mai ”hotărâtă”, ar putea exista ramificaţii pentru China şi Statele Unite.

Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg, a declarat joi pentru CNBC că noua poziţie a Europei este ”probabil îndreptată mai mult împotriva Chinei.

”UE ar dori să indice că poate răspunde cu putere la orice ameninţare din exterior. Deci, UE ar putea să-şi arate şi să-şi lustruiască armele „, a spus el, adăugând că, în cele din urmă, obiectivul UE este ca SUA să îi susţină ideile.

Ca parte a noului plan, UE doreşte să revigoreze OMC, inclusiv organismul de apel al acesteia, astfel încât ţările să poată depăşi orice litigii restante.

Alte idei de reformă pentru OMC sunt: ​​creşterea transparenţei practicilor comerciale ale membrilor; să fie un forum pentru actualizarea regulilor privind comerţul digital; şi acorduri ”plurilaterale”, pentru a fi mai uşor să se negociere acorduri comerciale, fără să fie nevoie de participarea fiecărui membru.

”Totul depinde de direcţia pe care o iau cu asertivitatea”, a spus Erik Jones, profesor la Universitatea Johns Hopkins, despre modul în care SUA ar putea răspunde la această nouă abordare.

Administraţia Biden este în mod clar interesată să refacă relaţia transatlantică, ca instrument pentru a lucra mai eficient cu China. Administraţia Biden este, de asemenea, dornică să relanseze activitatea OMC „, a spus Jones, adăugând în acelaşi timp că” dacă accentul pentru asertivitatea UE este pus pe politica comercială a SUA sau industriile tehnologice, sunt totuşi mai puţin optimist că (acest lucru) nu va genera un fel uşor pas înapoi”.

Comisia Europeană va trebui, de asemenea, să ia în considerare importanţa crescândă a Chinei pentru comerţul european, pe măsură ce va promova noua sa abordare.

Datele publicate la începutul acestei săptămâni au arătat că China a detronat SUA anul trecut pentru a deveni pentru prima dată cel mai important partener comercial al Europei.

Cele două părţi au ajuns la un nou acord de investiţii, în decembrie, cu scopul de a facilita activitatea firmelor europene în China. Acordul, care a fost finalizat cu puţin înainte de învestirea lui Joe Biden la sfârşitul lunii ianuarie, interzice Chinei să oprească accesul sau să introducă noi practici discriminatorii în sectorul producţiei şi în unele sectoare de servicii. La momentul anunţului, Dombrovskis a spus: ”Criza actuală nu ne oferă altă opţiune decât să lucrăm mână în mână cu partenerii noştri globali, inclusiv China”.

sursa: News.ro, sursa foto: Wikipedia 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. „amenintari din exterior” – cautam un inamic al statului, nu? tipic comunist
    „socul economic din criza coronavirusului” – criza economica e datorata statelor care au interzis antreprenorilor sa… antreprenorieze si salariatilor sa munceasca. Toata lumea sta acasa, nimeni nu produce! De unde sa fie crestere eonomica? Eventual din pix ca pe vremea lu’ raposatu’!

    The wording that they’re using, man!

    • da, curat gheorghiu dej 2,0. Interesant ca dam in US(începând cu titlu) ca sa ne apăram acordul făcut in numele UE de Germania cu China!

      Cea mai slaba comisie europeana ever!

  2. Faceti voi acorduri cu China si veti vedea reactiile din partea statelor estice. Nu cred ca UE va risca asa ceva, iar functionarimea parazita de la Bruxelles nu vrea sa-si piarda privilegiile. Deja Romania respinge China de la orice licitatii pe infrastructura, așadar nu stiu ce fel de acorduri va face UE cu China in viitor.