G4Media.ro

Ucraina va relua acciza pe carburanți pentru a suplimenta bugetul afectat de…

Sursa foto: Pixabay

Ucraina va relua acciza pe carburanți pentru a suplimenta bugetul afectat de război

Guvernul ucrainean a cerut parlamentului să restabilească parțial acciza pe benzină și motorină pentru a suplimenta bugetul de stat, epuizat de lunile de război cu Rusia, a declarat luni ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, relatează Reuters.

El a declarat că reluarea accizei la 100 de euro pentru 1.000 de litri ar putea asigura bugetului de stat aproximativ 2-3 miliarde de grivne (135,54 milioane de dolari) în fiecare lună, în contextul unui deficit lunar de aproximativ 5 miliarde de dolari.

„Ministerul de Finanțe se află într-o situație dificilă”, a declarat Kubrakov în cadrul unui briefing televizat. „Orice venituri suplimentare la buget din taxe care au fost anulate anterior sunt esențiale și contează”.

El a declarat că taxa ar putea fi lansată în septembrie sau octombrie.

Ucraina a anulat acciza – care era de 213 euro pentru benzină și 140 de euro pentru motorină – în martie, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și a tăiat lanțurile logistice.

Ucraina obișnuia să importe cea mai mare parte a combustibilului pe care îl consumă din Belarus și Rusia. Parlamentul a anulat acciza pentru a-i ajuta pe comercianți să facă suficient profit pentru a umple piața internă cu combustibil din Europa.

„Situația s-a stabilizat în iulie. Există suficient combustibil la benzinării”, a declarat ministrul.

El a precizat că reluarea parțială a accizei nu ar trebui să provoace o creștere substanțială a prețurilor cu amănuntul în Ucraina, deoarece carburanții se ieftinesc pe piața mondială.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter