G4Media.ro

Ucraina spune că forţele ruse folosesc serviciul de internet prin satelit Starlink…

sursa foto: Space X

Ucraina spune că forţele ruse folosesc serviciul de internet prin satelit Starlink în zonele ocupate

Forţele ruse folosesc terminale ale serviciului de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk în zonele ocupate, a susţinut Ucraina duminică, făcând publică ceea ce a spus că este o interceptare a unui schimb de mesaje între doi soldaţi ruşi ca dovadă a utilizării „sistemice” a acestuia, relatează Reuters conform Agerpres.

Sistemele Starlink au fost vitale pentru comunicaţiile Ucrainei pe câmpul de luptă pe parcursul invaziei ruseşti de aproape doi ani, deoarece Kievul s-a confruntat cu o armată mai mare şi mai bine echipată.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării a postat pe Telegram o înregistrare audio despre care a spus că redă discuţii între militari din Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei despre instalarea terminalelor în estul Ucrainei.

Direcţia nu a oferit detalii despre presupusa amploare a utilizării sau despre modul în care au fost obţinute terminalele. Purtătorul de cuvânt Andri Iusov a declarat sâmbătă presei ucrainene că această chestiune începe să capete un caracter sistemic.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

SpaceX, care administrează terminalele Starlink, a afirmat săptămâna trecută într-o declaraţie pe X că „nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa” şi că serviciul său nu funcţionează în Rusia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează