G4Media.ro

TIFF lansează un apel la pace în campania de imagine pentru ediția…

TIFF lansează un apel la pace în campania de imagine pentru ediția din acest an: „Make Films, Not War!”

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) lansează, în campania sa de imagine a ediţiei din 2022, un apel la pace, prin mesajul „Make Films, Not War!”.

„Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War! Trăim vremuri tulburi. La doar câteva sute de kilometri de graniţa României, un conflict armat e în plină desfăşurare. În condiţiile în care escaladarea şi alimentarea lui nu fac decât să altereze promisiunea de pace în regiune, campania vizuală a celei de-a 21-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War! Inspirat de clasicul slogan Make Love, Not War!, lansat în anii ’60 în plină agresiune americană în Vietnam, mesajul TIFF-ului este unul care îndeamnă la creaţie, nu la distrugere, opunându-se ferm războiului şi întreţinerii iresponsabile a stării de conflict – de unde şi imaginea «camerei de filmat ca o armă» de pe posterul ediţiei actuale. Altfel spus, singurul «conflict» pe care TIFF îl încurajează este cel de pe ecran, imaginat de scenarist şi transpus în film de către regizor”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de organizatorii festivalului și preluat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, spotul festivalului reia mesajul anti-război din perspectivă cinematografică, omagiind totodată unul dintre cele mai bune filme româneşti, prezentat de mai multe ori la TIFF, cel mai recent în 2020, în versiunea restaurată digital în 4K.

„Într-una din scenele de început din Balanţa lui Lucian Pintilie, eroina interpretată de Maia Morgenstern se uită la un home movie în care, copilă fiind, respinge jucăriile pe care i le oferă Moş Crăciun, înhaţă pistolul din mâinile lui şi se preface că trage, în joacă, în invitaţii de la petrecere. Cei care au văzut filmul ştiu că acest simulacru burlesc e cu titlu premonitoriu, căpătând o dimensiune tragică în scena masacrului real de la final. Pentru cei care nu au văzut Balanţa, umorul negru şi verva delirantă a scenei din clipul promo al TIFF-ului din acest an devin cu atât mai frisonante cu cât realitatea de pe teren ameninţă să oglindească filmul de pe ecran”, se mai arată în comunicat.

Organizatorii TIFF anunţă, de asemenea, că actriţa Maia Morgenstern va primi Premiul de Excelenţă la TIFF 2022.

TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ucrainienii fie renunta la teritorii, rusii fie la pretentii de mare putere… Indemnul TIFF devine usor penibil, prin faptul ca le echivaleaza pe cele 2. Pacifismul asta de 2 bani si capul plecat ne-au facut ceea ce suntem astazi o tara care se imparte, se inchina si se fura…

  2. Mda, de prost-gust oriunde ar fi fost, dar chiar în proximitatea războiului dă frisoane.

    Și nici parafraza nu e deșteaptă, fiindcă îndemnul „make love!” nu va putea fi niciodată înlocuit în capul nimănui cu „make films!”

  3. Aiurea rău de tot.
    Parcă ucrainienii nu vor să stea liniștiți să se uite la filme.
    Înțeleg că-i îndeamnă să facă filme în loc să se apere?