G4Media.ro

The Financial Times: În Ungaria, încălcarea statului de drept este acum de…

The Financial Times: În Ungaria, încălcarea statului de drept este acum de netăgăduit. Verdictul CEJ vizând ilegalitatea desființării universității create de Soros îi aruncă Uniunii Europene mănușa

În 2017, Fidesz, partidul majoritar al lui Viktor Orban din parlamentul ungar, a adoptat ‘lex UCE’ ca să alunge din Budapesta Universitatea Central-Europeană. Marți, cea mai înaltă instanță din Europa a respins legea, afirmând că ea încalcă legislația europeană cu privire la drepturile omului pe tema libertății academice și a autonomiei universitare, precum și legile UE cu privire la libertatea serviciilor și pe cele ale Organizației Mondiale a Comerțului, care garantează libertatea afacerilor.

Verdictul survine târziu – universitatea a fost deja silită să își strămute la Viena aproape toate cursurile – dar el este important, întrucât descurajează alte regimuri europene să declanșeze atacuri similare la adresa unor instituții libere. Demersul reprezintă totodată un moment de clarificare în aprinsele dezbateri din Europa, marcate de dilema legării fondului de redresare în valoare de €1,7 trilioane de euro de respectarea statului de drept. Acum, guvernele UE nu mai pot pretinde că legătura Ungariei cu statul de drept este neclară. Cea mai înaltă instanță a lor a declarat că demersul încalcă niște drepturi fundamentale.

Pentru guvernele din UE a sosit momentul adevărului. Ele trebuie să profite de acest moment pentru ca, în această săptămână, să stipuleze faptul că țările care încalcă în mod repetat elemente esențiale ale statului de drept, așa cum a făcut Ungaria, trebuie să revină pe drumul european. În caz contrar, niciun fel de fonduri.

Dacă statele membre ale UE nu acționează de această dată, identitatea Europei ca o comunitate bazată pe statul de drept va primi o lovitură mortală, iar declinul treptat al statelor din centrul și din estul Europei spre  autoritarism s-ar putea accelera, ajungând până la un punct în care ar putea deveni ireversibil.

În cazul în care credeți că exagerez, uitați-vă la ceea ce s-a întâmplat în Ungaria începând din 2017. Din cauză că atacul lui Orban la adresa CJE nu a fost oprit la timp, dorința lui de a controla lucrurile s-a accentuat. În 2018, cea mai respectată instituție academică, Academia de Științe, a rămas fără buget și fără autonomie. În 2019, guvernul a început să privatizeze sistemul universitar, punând la conducere oameni desemnați chiar de el. În această lună, în pofida protestelor inițiate de facultatea însăși și de studenți, la conducerea Universității de Teatru și Film a fost numit un colonel.

Și toate astea s-au petrecut într-o țară în care dezbaterile libere sunt permanent sufocate prin subjugarea sistematică a presei independente. Aproape 80% din presa ungară se află acum în mâinile unor șefi favorabili regimului.

Saga ‘lex CEU’ (legea vizând Universitatea Central-Europeană, n. red.) nu este o problemă care privește doar UE. Universitatea este acreditată în SUA și eliberează diplome americane, deși actuala Administrație a SUA și ambasadorul său de la Budapesta nu au făcut nimic pentru a opri un aliat să alunge o instituție americană. Liderii UE, deși deranjați de faptul că o universitate este scoasă din UE, au minimalizat problema, afirmând că ea aparține Statelor Unite. În realitate, UCE a fost acreditată în UE și deci rămâne o problemă a UE.

Din cauză că nici UE și nici SUA nu s-au declarat împotriva lui Orban, UCE a devenit singura universitate expulzată dintr-un stat european începând din 1930. Universitatea plătește scump acest act de vandalism: relocarea facultății, a personalului și a studenților reprezintă niște cheltuieli suplimentare de aproape €200 milioane.

Grație acestui verdict, ne putem relua la Budapesta programa acestei universități înregistrate în SUA. UCE este onorată de faptul că CEJ a răzbunat lupta noastră pentru autonomie universitară și pentru statul de drept. Totuși, ar fi intolerabil ca Orban să nu fie tras la răspundere de Comisia Europeană și de Consiliul European. Liderii UE trebuie să susțină principiile pentru care au fost aleși să le apere.

Sursa: The Financial Times / Articol  de Michael Ignatieff, rectorul Universității Central-Europene / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Nu ma mira cardasia FinancialTimes cu tovarasul Soros si nici cea a _Ue.
  Astept doar la un moment dat sa fie acuzat de procurori patrioti americani de abominatiile care le sponsorizeaza in State, ca de cele din Europa care ca nu sunt sanse momentan.

  • Lucrezi cumva la Sputnik, sau esti ungur fan Orban (noroc sa nu toti gandesc ca tine) sau lucrezi pentru Dragnea, ca vad ca atunci cand nu iti convine ceva dai repede vina pe Soros.

  • Se străduiește el cu Șoroș, dar oricum, nu îl poate ajunge din urmă pe Hollik – șeful cu ”comunicările” ungar, care ieri, în 6 minute a reușit să pronunțe numele lui Șoroș de 14 ori )))). Mă mir, cum nu-și dau seama ungurii că ceva trebuie să meargă foarte prost cu acești viteji și cu legendele anti-Șoroș, dacă pentru toate relele din lume poate să fie de vină un moșneag de aproape 90 de ani. Mă întreb, ce vor face după ce bătrânul dă în primire )))

  • Zimbrule, era un articol despre Soros, nu?

 2. În Ungaria e dictatură clară! De unde și prietenia la cataramă cu piticul îmbufnat de la Moscova. Eu nu înțeleg de ce nu ia UE măsuri imediate: sancțiuni la adresa conducerii, tăieri de fonduri etc.

  • Poi multe tari din Eu, care mai au industrie si produc cate ceva concret, nu aproape doar servicii isi iau resurse mai ales din Rusia si nu de ieri de azi ci de sute de ani.

  • BPS e un cunoscut postac rus, platit de Kremlin. Intre timp, Putin conteaza pe acesti oameni fraieri pentru a ramane la putere, fara minciunile postacilor gen BPS, dictatura ruseasca nu poate supravietui.

  • Tovarasic, de ex. Austria care detine destul de mult din economia romaneasca ce legaturi puternce are cu Rusia nu? Resurse.
   Zicea cineva ca tarile nu au prieteni ci doar interese.

  • Biden, Merkel și Navalnîi sunt niște gunoaie

  • BPS
   Mai exact, deși nu știu celegătură are cu CEU. Volumul schimburilor comerciale româno- austriece se ridică la peste 1000 milioane euro ( 1044 mai exact ) în care Românian are 36.6 % și Austria restul ( 63,4 ). Balanța este favorabilă Austriei ( nu-i de mirare, să amintim pe cei doi mari : OMV și Raiffeisen )

  • Iar tu, dacă ești mare anti-rus, schimbă-ți nick’ul. Sare mai mult în ochi „Vladimir” și „Putin” – decât restul. (Ba chiar, citind în grabă, pare că-i faci reclamă).

 3. „Universitatea plătește scump acest act de vandalism” – de fapt victimele principale sunt studenții și potențialii studenți caci nu toți tinerii maghiari pot sa meargă la Viena.
  Si prin ei, are enorm de pierdut societatea civila și democrația din Ungaria, exact ce se urmarea.

 4. Să precizăm, că în prezent, CEU ( universitatea central-europeană ) își desfășoară activitatea la Viena. Internațional, a fost cea mai cotată universitate din Ungaria, cu diplome americane, până a activat acolo. Este destul de probabil că a trebuit să plece din cauza presiunii elitei semidocte care face ravagii în acest moment în Ungaria, în absolut toate domeniile ( știință, cultură, educație ). Dar tot răul spre bine.

  • Your fraudulent game is coming to an end.

  • Now you’re threatening? It’s not a game, dude, and it’s much less fraudulent. I simply hate impostors and paid trolls. Even more, if they’re simply dumb. I wouldn’t go ad hominem, if I were You. If you know, what „ad hominem” means.

  • Nu amenint doar constat. your nu in sens de al tau ci ca si big picture.

 5. Articolul este tendentios, plin de minciuni si informatii false.

  ”Verdictul CEJ vizând ilegalitatea desființării universității create de Soros îi aruncă Uniunii Europene mănușa…”
  – fals, nu este adevarat: legea in cauza nu a desfiintat universitatea lui Soros. Nici nu s-a dorit asa ceva.
  In Ungaria activeaza mai mult de o duzina de universitati straine, unele chiar obscure, printre ele , exact ca la noi, s-au gasit si institutii slabe, care ofereau diplome pompoase, in schimbul unei taxe, fara a oferi studentilor bagajul corespunzator de cunostinte si pregatire superioara. Asta in conditiile in care universitatile autohtone ofereau si ofera o pregatire adecvata, si pentru care acele universitati insemnau si o concurenta neloiala.
  Statul a intervenit pentru a face ordine, si a impus o serie de reguli, la care toate universitatile straine care doreau sa-si continue activitatea in Ungaria, s-au conformat, mai putin universitatea lui Soros.
  Care insa nu a fost desfiintata, dimpotriva, isi desfasoara activitatea inclusiv la Budapesta: angajeaza oameni, are diverse programe etc. . O parte a universitatii, partea care ofera diploma americana, s-a mutat la Viena. De mentionat ca in ciuda acordului recent incheiat cu liceul Bard College, universitatea lui Soros nici astazi nu ofera o pregatire universitara completa in SUA. Sectia CEU acreditata in Ungaria ofera insa in continuare diploma autohtona.

  Decizia curtii europene este una care favorizeaza universitatea sorosista, in detrimentul altor universitati, in conditiile in care toate universitatile straine vizate s-au conformat rapis si fara obiectii cerintelor, cerinte/conditii care nu au fost de neindeplinit.

  ”În această lună, în pofida protestelor inițiate de facultatea însăși și de studenți, la conducerea Universității de Teatru și Film a fost numit un colonel.”
  Aceasta informatie este un fake news, o informatie falsa.

  Cu o luna inainte ca noua conducere sa fi fost instaurata, conducerea veche, aflata inca din anii 80-90 la putere, si care a fost acuzata, dovedit (!), de multe acte de coruptie si scandaluri sexuale, a tinut un training cu participarea unor studenti cu privire la ocuparea cladirii institutiei. Cea ce s-a si intamplat mai tarziu. De retinut ca majoritatea studentilor si a angajatilor s-au exprimat pentru reluarea anului universitar, insa o minoritate extrem de galagioasa impiedica acest lucru, provoaca zilnic cu scopul de determina autoritatile sa intervina in forta. Cea ce nu se va intampla.

  Attila Vidnyanszki, noul director al fundatiei care ar trebui sa se ocupe de managementul universitatii, este un regizor si director de teatru extrem de apreciat si premiat, profesor si rector universitar, provine dintr-o familie de intelectuali care nu a avut de a face niciodata cu institutii care ofera grade militare. Din 2005 este membru al Academiei de Arte din Ungaria.

  Elita globalista nu se astampara, minte, dezinformeaza, manipuleaza prin toate organele de presa aflate in subordine.

  • @ la conducerea Universității de Teatru și Film a fost numit un colonel.”@
   Aceasta informatie este un fake news, o informatie falsa. – zici tu, codiță de topor
   Iată CV ul colonelului Szarka Gabor, noul sef executiv al Universității de pe pagina guvernului, ca să nu zici că sursa e nașpa. Este o rușine și un gest disperat din partea guvernanților.
   http://accessibility.government.hu/download/6/f8/20000/Dr_Szarka_G%C3%A1bor-%C3%B6n%C3%A9letrajz.pdf
   Tipul nu este lăsat de studenți să intre în clădire. Tu crezi că lumea nu se informează, trăiește sub o piatră, ca voi ?. Crezi că un rector va afirma o minciună așa cum vă obișnuiți voi ? Restul perorației tale are același nivel. Bravo, ți-ai slujit osciorul de ros pudelule.

  • hey, daddy, vorbim de 2 persoane diferite:
   tu vorbesti de noul cancelar al universitatii, care, da, are grad militar intrucat a lucrat ca atasat militar, a absolvit o universitate militara, dar care are si diploma de jurist, si care a mai lucrat in functia de cancelar la o alta universitate de stat prestigioasa.
   Cea ce nu spui, daddy, este ca acest om va lucra strict pe probleme administrativ-financiare (management, daca vrei), si rolul lui este sa faca ordine in universitatea macinata de scandaluri de coruptie, si abuzurile cu caracter sexual impotriva studentilor, abuzuri care acum au iesit la iveala, fiind musamalizate de vechea conducere timp de decenii.
   Asa ca, este mai mult decat necesar sa se schimbe conducerea veche, mai mult ca sigur speriata, ca vor iesi la iveala si alte magarii savarsite in deceniile trecute.
   Pe de alta parte, eu am vorbit de Vidnyanszki, care este directorul fundatiei care administreaza universitatea. Din cate stiu eu, niciuna dintre cele 2 persoane vor interveni in activitatea autonoma de educatie: asta inseamna ca profesorii, studentii isi vor putea face treaba in continuare.
   Cea ce se intampla acum la aceasta universitate este o mica revolutie gen 68 Paris, fara suport real in randul studentilor si angajatilor. O mica minoritate galagioasa face scandal, scandal amplificat pe plan international.
   Asa ca las-o mai moale, ca macane din tine sluga sorosista altoita cu nitel grobianism mioritico balcanic, suga”daddy, nu cred ca tocmai tu esti etalonul in a da indicatii pretioase despre cum ar trebui sa fie democratia la altii … 🙂

  • Oricum o învârți, adevărul e că sunt încălcate două principii de bază în acest caz, care în lumea civilizată nu se face : autonomia universitară și neamestecul în actul cultural. Numai în cele mai întunecate părți din lume se află țări care se dedau la așa ceva, în Europa sigur nu, în astfel de proporții. Pe de altă parte, nu este de mirare, regimul lui Orban, de când a reluat puterea în 2010 în mod sistematic demontează TOT ce nu este condus de oameni numiți de el. Condiția este : să nu crâcnească nimeni împotriva lui, cel care are alte păreri, poate să spună adio la afacere, post, funcție, ce are mai prețios ( și dacă ești într-adevăr informat, știi asta până la exemple concrete). Academia, unitățile de învățământ superior, cultura, educația, toate sunt dirijate în mod stalinist, de comisari și trepăduși, numiți curatori ( există chiar pentru literatură un ” totum factum” importat din Cluj care ”răspunde” și de reorganizarea muzicii ”ușoare” – vă vine să credeți așa ceva ? ). Vidnyanszki, sosit de câțiva ani din Ucraina, odată regizor de succes, s-a înrolat în această comedie, pentru bani, posturi ( este directorul Teatrului Național ) și mai ales putere discreționară revanșardă. Este o poveste foarte tristă, pentru că miza nu este de a ” face ordine” (este o afirmație care sună ca dracu – apropo, cazul cu primarul din Gyor cred că îți spune ceva ). Scopul este de a impune o ”cultură național – creștină” nostalgică nevoie mare, se pare de pe vremea lui Horthy. Toate astea n-au nici o treabă cu moșneagul Șoroș, lozinca asta e numai pentru cei cu 10 biți ( în sistem binar ), Când o să moară bătrânul, va trebui să căutați un alt dușman, că altfel nu se poate. Ridicol.

 6. Baieti, e groasa, mutti Merkel nu va face ruptura cu Chinezii, democratii lui Biden& Soros vor castiga in SUA, PSD ramane in opozitie, dar nici de la cei care le iau locul nu avem la ce spera de bine, deci trebuie sa ne adaptam la noua realitate, sa nu ramanem in offside. Populatia e spalata pe creier, eviscerata moral si financiar deci nu stiu cum s-ar putea urma exemplul maghiarilor! Ei s-ar putea sa poata duce o excludere din UE din motive expuse anterior de mine si altii dar noi ca tara NU. Ce cred ca poate sa faca diplomatia romana e sa fie bine cu totii ce a facut in mare parte si pana acuma, ar fi singurul lucru care ne-ar mai lasa marja de manevra. Totusi fondurile europene incep sa conteze mult mai mult ca inainte si nu mai pot fi ignorate chiar daca vin cu talange groase de la Bruxelles.

  • de dus , nici nu pot duce ,nici nu pot incerca , pot doar visa cu ochii deschisi la aia verzi de stau pe pereti.

 7. vin cu talange groase de la Bruxelles.
  Adica cere sa nu furi,
  e groasa rau fratilor astia nu ne mai lasa sa furam,
  ce ne facem noi ca natie de acum in colo, cum vom supravietui fara obiceiurile noastre.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.