G4Media.ro

Tătaru: Ne gândim ca asimptomaticii să stea acasă sub supravegherea medicilor de…

Tătaru: Ne gândim ca asimptomaticii să stea acasă sub supravegherea medicilor de familie, dacă transmiterea comunitară a coronavirusului va fi joasă / Ce spune despre obligativitatea purtării măștilor

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a mai declarat că se va lua în calcul eliminarea obligativităţii purtării măştilor atunci când transmiterea comunitară a noului coronavirus va fi „aproape inexistentă” şi când nu vor mai exista focare.

„Deocamdată avem obligatorii măştile în spaţiile închise, în transportul în comun şi la locurile de muncă, cu câteva excepţii. În momentul în care la nivel naţional vom avea o transmitere comunitară aproape inexistentă sau subliminală, când nu vom mai avea focare în unităţi spitaliceşti, în unităţile de îngrijire pentru bătrâni, atunci ne gândim să nu mai fie obligatorii măştile. Până atunci este o minimă măsură de prevenţie. Gândiţi-vă că principala cauză sau principalul fel de transmitere este cel aerogen, încă se menţine. Cât timp suntem apropiaţi în spaţiile închise, ne gândim să rămână aceste măşti”, a spus Tătaru, la Mioveni.

Potrivit ministrului, orizontul de timp privind eliminarea obligativităţii măştilor va fi dat de evoluţia numărului de cazuri noi şi al celor din secţiile de terapie intensivă.

„Orizontul de timp ni-l va da evoluţia, numărul de cazuri noi, numărul de cazuri din terapie intensivă, numărul de cazuri care se adresează unităţilor de primiri urgenţe. În măsura în care aceste cazuri vor scădea şi vom vedea că vor rămâne cazuri noi într-o comunitate care poate fi izolată sau în anumite focare, cum sunt spitalele sau cum sunt căminele de bătrâni, atunci putem să ne gândim şi la eliminarea acestor măşti”, a mai spus Tătaru.

Știrea inițială: Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi că ia în calcul ca persoanele infectate cu noul coronavirus care vor fi asimptomatice să stea acasă, în măsura în care transmiterea comunitară va fi „joasă”, relatează Agerpres.

„Am fost la a doua perioadă de măsuri de relaxare. Nu poţi face în acelaşi timp, să creşti riscul. Am dat măsurile de relaxare. Este deja o perioadă în care sunt nişte riscuri. Dând voie în locuri libere unor persoane pe care le ştim infectate, creşte acest risc. În măsura în care vom avea transmitere comunitară joasă, gândim şi asimptomaticii acasă, sub supravegherea medicilor de familie”, a spus ministrul, aflat într-o vizită la Mioveni, unde evaluează situaţia unităţii sanitare din localitate.

El a amintit că cetăţenii care se întorc în ţară vor sta în autoizolare 14 zile.

„În măsura în care vedem că acel stat are rată de cazuri noi la mia de locuitori mică, gândim prin reciprocitate, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere. Dar încă nu este momentul. În această perioadă analizăm momentul şi veţi vedea spre 15 iunie şi deciziile luate. (…) Da, avem cele 14 zile”, a susţinut Nelu Tătaru.

Ministerul Sănătăţii, a adăugat el, doreşte să preia coordonarea „strict medicală” a spitalelor, dar a precizat că acestea vor rămâne la autorităţile locale.

„Să preia coordonarea strict medicală (MS – n.r.). Subordonarea, ordonatori de credite rămân autorităţile locale. Condiţia este noi să avem un management, o conduită şi o coordonare medicală centralizată pentru a putea desfăşura o activitate medicală şi de calitate, dar şi complexă. Gândiţi-vă că dacă în această pandemie nu aveam coordonarea, nu puteam, oricât aş fi mers eu prin fiecare spital, să aduc modificarea acelui management şi gândiţi-vă că au fost focare importante”, a arătat Tătaru.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. IN multe tari asimtomaticii stau acasa, voi ce mai asteptati? Ce is cu atatea daca? Spitalele trebuie sa fie pentru oameni care chiar au nevoie de asistenta medicala, nu localuri de arest modern.

  • Cu nevasta patroana de farmacie, ce să-i ceri lui Nelu Ospătaru. Masurile astea sunt bune doar pentru tovarășii cu firme prin paradisuri fiscale si de apartament. Mastile astea sunt bune , doar pentru aia care stau prea mult cu gura căscată sa nu le ajungă vreo musca-n gat. Mai au și ghinion asociații ca nu prea merge treaba, pe Cocioc se folosește mai mult ca suvenir, agațata la oglinda mașinii, în loc de icoana lui Arsenie Boca.

 2. Poate?? Ca vor sta acasa? In toate tarile civilizate asimptomaticii stau acasa doar la noi ca la nimeni. Bine ca cei care au nevoie de servicii medicale stau acasa, unde e logica? Iar cei asimptomatici sunt internati mai bine spus inchisi in salon cu cheia la care se trece maxim de 2 ori pe zi, dar multumim pentru minunata idee de a pune un numar de telefon in camera la care pacientii pot apela medicii. Iar la suferinta psihica nu se gandeste nimeni? Raman internati pana la 2 teste negative? Secventa de ARN poate persista pana la 6 saptamani sau mai mult ceea ce da un test pozitiv .. asta nu inseamna ca e contagios pacientul..

 3. Deci, vom purta masca fix pana se termina stocurile prietenilor si clientilor de partid! Ca daca te uiti, plun de masti. Chiar si in hipermarketuri, automate de masti!! Ditamai nebunia!

 4. nelu SRL, de ce puii mei sa stea in spital – pe banii nostri – un asimptomatic? de ce sa nu stea acasa??? poate e fals pozitiv in prima instanta, il duci acolo si chiar il imbolnavesti??? si chiar daca e pozitiv, de ce sa cheltui cu el ??? in timp ce adevaratii bolnavi stau pe la portile spitalelor? tara de nebuni, condusa de oligofreni!

 5. DOMNULE MINISTRU DUMNEATA CUNOSTI SITUATIA AMG.CA, NOI ASTAZI IN SEC.21 SUNTEM CU SALARIU DE MUNCITOR NECALIFICAT EXACT CA O FEMEIE DE SERVICIU A UNITATII IN CARE LUCRAM!
  MODIFICATI NENOROCITA DE LEGE124/1998 ART.11, ALIN.2 NU SE POATE SA FITI ASA INDIFERENTI FATA DE NOI AMG.DIN CMI-URI SI NOI FACEM PARTE DIN DEPARTAMENTUL MINISTERULUI SANATATII , SI NOI AVEM SITUATII DE RASPUNDERE LA LOCUL DE MUNCA, AVAND PESTE 2000 DE PACIENTI ADULTI SI 110 COPII ( 0- 18ani)
  NU MAI VREM SA FIM INJOSITI DE NIMENI!
  MEDICII DE CAB.SE POARTA CU NOI PRECUM PATRONII SI NU ESTE DREPT,NOI RIDICAM VACCIN.AG., NOI CATAGRAFIEM, NOI INJECTAM SI CAND ESTE VORBA SA NE PRIMIM BANII NU PRIMIM NICI 10 RON/ DOZA😠
  DUMNEALOR LE INTRA BANII IN CONTURI SI NOUA NE DAU NISTE FRIMITURI
  EU DE EXAMPLU LA 300DE DOZE, AM PRIMIT 1500 RON SI RESTUL DUMNEALOR , ADICA PESTE 8000 DE RON, DECI UNDE ESTE DREPTATEA IN TARA ASTA😠😠😠
  VREM SALARII SEPARATE DE MEDICII DE CAB.SA NU MAI FIE NICI O DISCUTIE CA NU AU DE UNDE, ORICAT S-AR MAJORA TARIFUL PE SERVICII NOI AMG.NU PRIMIM NIMIC, RAMANEM MEREU IN AER SI CU UN GOL IN BUZUNAR
  MA GANDESC CU GROAZA CAND VOM IESI LA PENSIE, VOM PATI EXACT CA SI COLEGELE NOASTRE CU O PENSIE MIZERA SI CARE SI ACUM VIN LA CAB.LA VARSTA DE PESTE 70 DE ANI DATORITA DVS.GUVERNANTILOR DE CARTON CARE NU AVETI CUVANT SI NU VRETI SA FACETI LUMINA IN TOATE DEPARTAMENTELE MINISTERULUI SANATATII😠😠😠
  RUSINE DOMNILOR GUVERNANTI, RUSINE SA VA FIE, NOI NU MAI VOTAM PE NIMENI, TOTI SUNTETI NISTE MINCINOSI, DAR ABSOLUT TOTI😠😠😠😠😠😠😠

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.