G4Media.ro

SURSE Primul tur al alegerilor prezidențiale, organizat pe 1 sau pe 15…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

SURSE Primul tur al alegerilor prezidențiale, organizat pe 1 sau pe 15 septembrie, iar al doilea tur după două săptămâni – variantele discutate în coaliție

PSD și PNL discută două variante pentru organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale: 1 și 15 septembrie, au declarat pentru G4Media surse de la vârful coaliției.

Prin urmare, al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar urma să aibă loc fie pe 15 septembrie, fie pe 29 septembrie.

Data de 8 septembrie nu este luată în calcul pentru că a doua zi începe anul școlar, iar cea mai mare parte a secțiilor de votare sunt organizate în unități de învățământ, au explicat aceleași surse.

Astfel, alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc cu peste 3 luni înainte de încheierea mandatului președintelui Klaus Iohannis, în 20 decembrie.

Amintim că Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege prin care se propune modificarea datei alegerilor preşedintelui României.

Dacă în forma proiectului de act normativ depus de parlamentarii UDMR se propunea ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte al României, în urma unui amendament depus de un parlamentar PSD, proiectul stipulează ca alegerile să aibă loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede proiectul de lege în forma amendată de Comisia juridică şi însuşită de plen.

Camera Deputaților va da votul final.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Foarte bine, oameni adevarati si patrioti. ce se mai lupta ei pt bunastarea oamenilor de rand, cum lupta ei cu saracia, sa construieasca autostrazi, spitale s.a.m.d.
    Merita premiati, votam USL. Votam marcel presedinte, uraaaaaa