G4Media.ro

SURSE Banii dați de Guvern pentru masa și cazarea ucrainenilor ar putea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE Banii dați de Guvern pentru masa și cazarea ucrainenilor ar putea fi condiționați de înscrierea copiilor într-o formă de școlarizare și de căutarea unui job de către adulți. Propunerea se discută la nivelul Guvernului / Nu vor fi afectate persoanele vulnerabile

Banii dați de Guvern pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni care sosesc în România ar putea fi condiționați de înscrierea copiilor într-o formă de școlarizare și de căutarea unui job de către adulți. Propunerea se discută la nivelul Guvernului. Marți a avut loc o ședință a grupului de lucru guvernamental, însă încă nu a fost luată o decizie, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Se va mai analiza până la luarea unei decizii. Propunerea este ca, la o lună de la sosirea în România, banii din programul 50/20 să fie acordați cu aceste condiții: înscrierea copiilor la școală și înscrierea adulților la agențiile de ocupare a forței de muncă”, au precizat sursele citate.

Potrivit responsabililor guvernamentali, propunerea este în analiză și nu se va lua o decizie rapidă. „Când vom ajunge la o hotărâre, aceasta va fi anunțată din timp și lucrurile se vor întâmpla treptat.”

Nu vor fi afectate persoanele vulnerabile, precum vârstnicii și cei cu dizabilități, au precizat aceleași surse.

Acestea susțin că România este singura țară din Uniunea Europeană care acordă bani de cazare și masă refugiaților ucraineni fără nicio condiție.

În România funcționează pentru refugiații ucraineni programul 50/20, prin care persoanele care găzduiesc cetățeni sosiți din Ucraina primesc plăți lunare în numerar pentru:

– locuință – 50 lei de persoană pe zi,

– mese – 20 lei de persoană pe zi.

Ministerul Transporturilor a lansat deja în dezbatere publică un proiect de hotărâre potrivit căruia cetăţenii străini şi apatrizii care provin din Ucraina şi intră în ţară prin punctele de frontieră dintre Ucraina şi România sau prin punctele de frontieră dintre Republica Moldova şi România vor beneficia în 2023 de transport gratuit cu mijloace feroviare şi rutiere doar pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul ţării noastre. Detalii aici.

România a cheltuit până acum 120 de milioane de euro pentru refugiații ucraineni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Toti banii dati ar trebui decontati de amerindian si de ursuza!!!
  Ei finanteaza rasbelul!!

 2. In calitate de persoana care cazeaza ucrainieni gratuit din martie si care le da acestora in totalitate banii primiti de la primarie, si pentru cazare si pentru masa, salut aceasta initiativa!
  Cred ca este o bataie de joc ce se intampla acum. Oamenii iau banii si nu fac nimic. Nu invata engleza, nu invata romana, nu isi cauta job. Copiii fac o gluma de scoala online si nici ei nu invata romana sau engleza.

  • Si pomana crestineasca are o limita, nu crezi? Cat despre „oamenii nu fac nimic”, care e prostul ala sa se duca la munca daca are casa gratuit, aprox.400 Euro/persoana lunar bani de cheltuiala (20+50×30)?

  • Unii invata inclusiv romana foarte bine, deja sunt inscrisi si pe la facultate, tu stii cateva cazuri, eu stiu la fel cateva tocmai opuse de ce zici tu.
   Pentru Gabi: ce bani de cheltuiala vorbesti? toti banii ajung la romanii care ii gazduiesc si 99% dintre romani le dau doar 20 lei/pers/zi cu care se presupune ca isi asigura mancarea, despre ce bani vorbesti?

 3. Romanii fara venituri sa fie tratați că și ucrainienii-sa primească aceeași sumă pentru hrana( cei care au locuință) iar cei fără locuință sa primească și bani de cazare

  • Ucrainenii refugiati nu primesc bani de la Stat, niste romani primesc, e important sa urmarim traseul banilor.

 4. Ba să-i expediem înapoi, să-și apere țara. Pardon, moșiile lui rotșild și rochefelă…

 5. Pentru mărirea pensiilor,salariilor, alocațiilor ptr copiii noștri nu sunt niciodată bani. Cum naiba se face că suntem singura țară europeană care facem asta?

 6. In articol este gresit scris ca “ România este singura țară din Uniunea Europeană care acordă bani de cazare și masă refugiaților ucraineni fără nicio condiție.”
  România nu da bani reugiatilor! Nimic! Banii sunt dati gazdelor.

  • Habar nu ai, scrii ca sa te afli in treaba. primeste si tu ceva ucrainieni in casa ta si sa vezi apoi cine si cati bani primeste

 7. Pentru aia trebuie sa faceti clase cu dascali vorbitori de ucrainiana/romana.

 8. Добрый вечер. Странно читать многое. Я приехала сама ещё беременной. Так вот я очень благодарна всем и каждому, особенно румынам и гражданам помогающим. Я не выстрела не одного румына, который бы отказался помочь. Или который как то не помог. Это самая лучшая страна, город Брашов в частности самые лучшие люди и самые лучшие волонтеры. Нет слов , чтобы описать всю помощь , которая нам здесь далась. Но при этом я работала и что-то все равно делала. И не сидела, на месте с двумя маленькими детьми. А я считаю, что нужно благодарить, уважать страну , которая приютила. Никто никому ничего не обязан. И на счёт 20 леев , также. Нам повезло со всеми хозяевами. И все отличные и гостеприимные граждане. Они помогают , хотя они не обязаны и не важно сколько они получают. Это их страна . И мы лишь гости здесь. Спасибо что не ракет и бомб над головой!