G4Media.ro

„Suntem 4,9 milioane de tineri și vă spunem NOI dacă avem nevoie…

sursa foto: Facebook/ Alianța pentru Unirea Românilor - AUR

„Suntem 4,9 milioane de tineri și vă spunem NOI dacă avem nevoie de educație sexuală!” Educația sexuală în școli, motiv de scandal între AUR, Ministerul Educației și o coaliție de ONG-uri

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cere explicații Ministerului Educației, după ce secretarul de stat Maria Ștefania Manea a fost citat într-un comunicat de presă al unor organizații neguvernamentale care anunță demararea unui studiu național intitulat „Suntem 4,9 milioane de tineri și vă spunem NOI dacă avem nevoie de educație sexuală!”.

 • UPDATE: Secretarul de stat Maria Manea a declarat pentru G4Media.ro că nu are nici o legătură cu inițiativa societățiii civile. ”Nu am făcut niciodată acele declarații, nu cunosc acel ONG și nici pe reprezentanții lui”, a declarat Manea pentru G4Media.ro.

„O asociere de ONG-uri anonime anunță o mare consultare națională, cu rezultat cunoscut încă din titlul proiectului. Printre organizatori nu apare vreo instituție a statului, însă în comunicatul de presă inițial este citat un secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Ștefania Manea, care apără ideea, o justifică și lasă de înțeles că ministerul e partener. Mai mult, chestionarul indicat cu link în comunicat nu are nicio valoare din punct de vedere sociologic. Oricine poate completa acest chestionar de mai multe ori, iar corectitudinea răspunsurilor nu poate fi verificată. Este, pur și simplu, o risipă de bani”, a afirmat co-președintele AUR, Claudiu Târziu, într-un comunicat de presă al partidului care se opune vehement proiectului.

La rândul său, co-președintele AUR, George Simion a susține că „Ministerul Educației este dator să spună clar românilor ce nivel de implicare are în acest proiect”. „Așa-zisa cercetare, care în final se va dovedi neconcludentă, pare să servească drept argument pentru implementarea ideologiei de gen în școli în forma dorită de Klaus Iohannis și Florin Cîțu. Nu suntem de acord cu așa ceva și nu vom accepta așa ceva. Parlamentul s-a pronunțat recent pe acest subiect, iar răspunsul a fost NU”, a mai declarat Simion.

Ce prevede studiul privind educația sexuală în școli și ce a afirmat secretarul de stat în comunicatul de presă

„Începând cu luna iulie 2021, tinerii din toată țara pot participa la un studiu național care include întrebări legate de nivelul de acces al acestora la educație pentru drepturile omului, educație pentru sănătatea reproducerii, sexuală și contracepție, accesul la servicii de planificare familială, accesul la metode contraceptive și părerea lor legată de cum ar trebui să fie organizat un posibil serviciu gratuit de educație pentru sănătatea reproducerii și prezervative gratuite: prin unitățile de învățământ, în afara acestora, oferite de ONG-uri etc. Sunt vizați în mod special tinerii din mediul rural care de cele mai multe ori sunt slab reprezentați în negocierile cu factorii de decizie.

Studiul este realizat de către Asociația Semper Musica în cadrul proiectului „Tânăr, 16 ani, din rural: În România, dreptul meu la sănătate este constant încălcat!” iar colectarea de date se efectuează prin aplicarea de chestionare online și offline în teritoriu, la nivel național, cu sprijinul organizațiilor de și pentru tineret, de elevi și studenți, organizațiilor active în domeniul sănătății sexuale și reproductive, HIV/SIDA sau care lucrează cu tinerii din rural..

«Este uluitor că în numai câteva zile, peste 1.200 tineri din toată țara au răspuns chestionarului nostru. Este un barometru care arată interesul ridicat al tinerilor și dorința lor de a li se asculta nevoile. Cred că despre educație sexuală ar trebui să vorbim noi, adulții, atunci când le-am fi ascultat deja nevoile tinerilor, când știm de la ei care sunt cele mai potrivite spații pentru aceste conversații, când știm de la ei care sunt informațiile de care au nevoie cu adevărat, când știm cum vor să primească informațiile și alte astfel de nevoi. Vrem să aducem pe masa autorităților nevoile lor reale, menționate chiar de tineri, și să fie punctul 0 în creionarea programelor de educație sexuală despre care se tot discută în spațiul public.» susține Bogdan Istrate, manager proiect Asociația Semper Musica.

«Este indiscutabilă nevoia de educație sexuală în școli însă într-o manieră integrată în cursul Educație pentru sănătate, pe care îl predau profesori formați, de cele mai multe ori, învățători, profesori de biologie, care predau în baza unei curricule adaptate specificului vârstei elevilor. Avem cel mai mare număr de mame minore din Europa, avem cel mai mare număr de tineri infectați cu HIV din Europa, avem cea mai tânără bunică din lume, de doar 23 de ani, cea mai mare incidență de cancer de col uterin. Aproximativ 700 de femei sub 15 ani, în fiecare an, devin mame. Unul din patru tineri ai României a suferit sau suferă de o boală cu transmitere sexuală. Haideți să vedem ce-și doresc tinerii cu adevărat și să luăm cele mai bune decizii pentru aceștia.» susține Maria Ștefania Manea, secretar de stat Ministerul Educației, citată în comunicatul coaliției de ONG-uri.

Prin acest proiect, Asociația Semper Musica, prin asistență din partea partenerului român, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate și partenerului norvegian, organizația Sex&Society, și-a propus să reașeze pe agenda publică respectarea dreptului tinerilor la sănătatea reproducerii și sexuală pentru a crește accesul tinerilor din categoria de vârstă 15-35 ani, din zonele defavorizate, la educație pentru sănătatea sexuală și reproductivă după model norvegian, adoptând sloganul Active Citizens Fund România  «Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă».

Asociația Semper Musica va avea acces la un program de bună practică de distribuire de prezervative, după model norvegian, prin organizația Sex&Society Norvegia, pe care îl va pilota în România și va capacita 1000 de tineri din rural, zone sărace, să ceară la rândul lor autorităților publice locale și centrale respectarea dreptului lor la sănătate.

Proiectul este derulat de Asociația Semper Musica în parteneriat cu Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate și Sex&Society Norway cu sprijinul financiar al Active Citizens  Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de creștere a capacității Asociației Semper Musica și a beneficiarilor săi de a se implica activ în protejarea dreptului fundamental la sănătate, în mod special, a dreptului la sănătatea reproducerii al tinerilor din comunități/județe rurale marginalizate și urbane mici, medii și mari afectate de HIV” se arată în comunicatul de presă.

Context

La data de 5 iunie 2020, Parlamentul României a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, denumită deseori în spațiul public drept legea educației sexuale.

Pe 24 iunie 2020, președintele Klaus Iohannis a atacat legea la Curtea Constituțională a României, motivând că legea condiționează educația sexuală în școală de acceptul părinților. CCR a decis ulterior că legea educației sexuale este constituțională.

La data de 4 noiembrie 2020, Iohannis a cerut parlamentului să reexamineze legea, susținând că legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”.

Klaus Iohannis a mai criticat și eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru” afirmând că devine neclar dacă intenția legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educație pentru viață.

De asemenea, șeful statului a susținut că este neclar momentul în care părintele trebuie să își dea acordul pentru predarea educației sanitare și dacă acesta sintagmă cuprinde și programe în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Pe 22 iunie 2021, Senatul a respins solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore.

Totodată, în prezent, legea este blocată în Coaliția de guvernare, deoarece politicienii din PNL și UDMR nu reușesc să își convingă colegii să reexamineze legea în Parlament, singurul susținător al acestui demers fiind USR-PLUS. Premierul Cîțu a anunțat că va iniția un proiect prin care educația sexuală să fie introdusă în școală într-un curs mai larg de „educație pentru viață”, și că părinții care nu sunt de acord își vor putea retrage copiii, la fel cum se întâmplă în cazul orelor de religie. Proiectul nu a fost inițiat nici acum.

Sursa foto: Facebook/ Alianța pentru Unirea Românilor – AUR

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. De cand reprezinta astia toti tinerii din tara cand ei au intrat in parlament pe carca babelor pupatoare de moaste? Si de ce te-ar deranja un sondaj in randul tinerilor? Parerea lor nu conteaza? Stie AUR mai bine ce vor ei?

  • AUR are targetul lor electoral, trebuie sa livreze…ciudat e ca un simplu proiect despre nimic e luat ca fundament de Ministerul Educatiei…premisele de la care porneste studiul sunt false…cele 700 de minore care devin mame sunt dintr-o minoritate care nu merge la scoala, se marita la varste fragede, genetica lor e alta, la 30 de ani sunt deja batrane…incidenta, nefericita, a HPV e un fapt real, dar asta e treaba autoritatilor sanitare, avem vaccin, dar si aici e ca la Covid, conspirationistii sunt mai credibili ca medicii…,la BTS la fel…..educatia sexuala e bine sa fie facuta, clasa a IX-a e ideal, dar identitatea de gen nu are ce cauta la adolescenti, la copii, nici vorba….lasa-ti copiii cu inocenta lor, nu-i incarcati cu teme pe care nu le inteleg

  • Poate ne lămureşte grijuliul senator ortodox Claudiu Târziu şi despre cum stă treaba cu colegul deputat George Simion: este sau nu gay?!

 2. Ghiță Simion este dator să spuna șatrei sale de ce nu iubește femeile și de ce se culca doar cu unul de același gen/sex.

 3. Elevii care au nevoie de educatie sexuala, sa vorbeasca cu parintii sa faca cerere, asa cum se face cerere si pentru Religie.

  • confunzi religia cu sexul?

  • Se face cerere sa nu faci ora de religie , nu sa o faci.

 4. Urmăriți banii.
  Așa aflați cine conduce revolutia culturală de pansexualizare si finanțează ONG uri obscure care nu produc nimic util in plan social.

  4.9 milioane?
  Cu tot cu cei din creșă, grădinița, învățământ primar si cei care nu sunt in nicio formă de învățământ.
  Niciodată nu se obține susținerea 100% pt un proiect oricât ar fi de bun…
  Desigur cu excepția comuniștilor. Apoi unii se întreabă de ce sunt numiți neomarxisti.

  Propaganda nu mai încetează.

 5. in numele cui vorbiti voi aurolacilor? sunteti o adunatura de martalogi..atat! nu milioane..rablelor

 6. Ăștia sunt talibanii României finanțați de ruși.

 7. Păzea fund…asule Simion Ghiță, că te-asteapta homalaii la portiță! O să-ți iasă zakusca maro pe gura.

 8. AUR sunt talibani crestini.

  Impotriva drepturilor femeilor si minoritatilor, impotriva scoaterii obligativitatii orelor de religie din scoli, impotriva educatiei sexuale, impotriva stiintei, impotriva vaccinurilor, impotriva separarii puterilor in stat.

 9. În opinia mea educația sexuala este necesara în scoli. Nu ma refer la educația de gen care este o aberație ci strict la educație sexuala. Copiii se dezvolta și pun întrebări. Deși părinții le răspund la acestea consider ca este nevoie și la scoala sa li se explice ce și cum dar mai ales cum sa se protejeze.

  • Educatia sexuala e deja predata in scoli, chiar si teoriile gen, prin diferite ONG-uri care primesc acces in scoli. Doar ca nu apare in presa care e toata aservita si oamenii habar n-au ce se intampla.

 10. AURolacii refuza educatia sexuala in scoli pentru ca vor face preotii educatie sexuala in privat la spovedanie , cu fiecare copil in parte

 11. El crede că pretutindeni e ca la el la șatră, îți arată taică-tău și mumă-ta în direct cum se face, îți mai explica colegii mai mari de la internat, mai exersezi și singur cu revista în față și mai sunt și pedagogele de pe șoseaua de centură cu care poți face meditații ieftin și repede.
  „Giacardea, cardea
  Gialino mura
  Gia mura mura
  Ce mişto”

 12. Cam așa ar trebui luate deciziile, în funcție de necesitățile beneficiarilor, nu după ce credem noi că au ei nevoie.

  Simion e pe mentalitatea bolșevică, decid eu ce-ți trebuie.

 13. gunoaiele HAURifere isi dau cu parerea, atat stiu, sa fie gica contra, in numele ortodoxiei, rusiei , antisemitismului, rasismului, homofobieie si a banului
  vreo lege propusa si trecuta prin parlament a auzit cineva? vreun amendament?
  astia sunt niste NULITATI maxime

 14. Educatia sexuala vor s-o faca obligatorie fiindca au de gand sa intoxice copiii cu teoriile de gen. Ei stiu – daca nu va fi obligatorie, parintii nu vor lasa copiii la ore, daia atata tevatura. La faza asta un partid ca AUR este util. Trebuie cu orce pret sa scapam copiii de intoctrinarea de gen.

  • Deci după mintea ta, trebuie sa ne fie mai frica de indoctrinarea de gen, nu de faptul ca adolescenții iau tot felul de BTS-uri, nu de faptul ca unii dintre ei devin părinți și își distrug viețile, și altele. Indoctrinarea de gen, asta îl doare ma pe roman. Nu știe ce e aia, dar sigur nu o vrea prin preajma.

 15. Da, asta ne doare, indoctrinarea de gen, ceia ce efectiv se petrece in Vest, unde copii mici dupa indoctrinare pot opta pentru schimbarea de sex. Asta se petrece efectiv, doar nu poti nega realitatea.
  Eu votez AUR.

 16. Am ajuns atât de prosti incat întrebăm copiii ce politici guvernamentale trebuie aplicate? Asta in contextul in care oricum astăzi un bărbat de 40 de ani dpdv emoțional și fizic e maximum la nivelul unui adolescent. Bărbați care deja încep să încărunțească se dau cu trotineta, se joaca la PlayStation…nu mai spun că, daca ii faci unuia bau, plânge o săptămână.
  Politicile guvernamentale ar trebui decise de oameni responsabili, nu de toti mucoșii și plângăcioșii.