G4Media.ro

SUA îşi face cunoscut noul bombardier invizibil B-21 / Armata americană: Datorită…

Sursa: Air Force Times

SUA îşi face cunoscut noul bombardier invizibil B-21 / Armata americană: Datorită razei sale de acţiune, a capacităţii de acces şi a puterii sale va fi capabil să atingă orice ţintă din lume

SUA intenţionează să-şi facă cunoscut vineri noul bombardier strategic stealth B-21 ‘Raider’, un aparat capabil să opereze fără echipaj şi să efectueze lovituri nucleare cu rază lungă de acţiune, utilizând de asemenea armament clasic, informează France Presse, citată de Agerpres.

Pentagonul intenţionează să se doteze cu cel puţin 100 de exemplare din acest avion de înaltă tegnologie, conceput de grupul industrial Northrop Grumman, potrivit unei purtătoare de cuvânt a armatei aerului, Ann Stefanek. Aparatul, care urmează să fie prezentat vineri la Palmdale, în California, îşi va efectua primul zbor în 2023.

Avionul „B-21 va constitui coloana vertebrală a viitoarei noastre forţe de bombardament. Datorită razei sale de acţiune, a capacităţii de acces şi a puterii sale, el va putea pătrunde în mediile cele mai dificile şi va fi capabil să atingă orice ţintă din lume”, a asigurat Stefanek.

Avionul, care ar urma să coste aproximativ 700 milioane de dolari pe exemplar, este primul bombardier comandat de armata americană de mai multe decenii. El urmează să înlocuiască progresiv modelele B-1 şi B-2, bombardiere ale căror prime decolări datează din perioada Războiului rece.

Aparatul B-21 va deveni astfel un element-cheie al „triadei nucleare” americane, compusă din rachete şi bombe care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare şi din aer.

„Flota de bombardiere permite SUA să fie flexibile în materie de descurajare nucleară şi oferă o garanţie în caz de probleme altor piloni” ai acestei forţe de lovire, a explicat Amy Nelson, o expertă de la Brookings Institution, un think tank american cu sediul la Washington.

Armata americană nu doreşte să dezvăluie prea multe informaţii despre capacităţile avionului B-21, ale cărui multe caracteristici tehnice rămân secrete. Dar acest nou model ar urma să prezinte progrese semnificative în raport cu flota aeriană existentă.

Bombardierul va oferi în special posibilitatea de a fi pilotat fără echipaj la bord. Armata americană nu a „luat totuşi nicio decizie încă pentru a zbura fără echipaj”, a precizat Stefanek.

Avionul prezintă de asemenea o „arhitectură deschisă”, ceea ce îi permite să se adapteze uşor la viitoarele progrese tehnologice.

Bombardierul este „conceput pentru a evolua”, rezumă astfel Nelson. „Arhitectura sa deschisă” permite în special „integrarea viitoare a unor software-uri” capabile să-i amelioreze performanţele, în special autonomia sa, „pentru ca avionul să nu devină depăşit rapid”.

”B-21 este mult mai avansat decât predecesorii săi, modern cu adevărat”, a adăugat ea. Spre deosebire de bombardierul B-2, noul avion poate lovi la fel de bine cu rachete nucleare, dar şi cu armament convenţional. Aparatul poate de asemenea să lanseze rachete cu rază lungă şi scurtă de acţiune.

La fel ca majoritatea modelelor recente din armata americană, în special avioanele de vânătoare F-22 şi F-35, aparatul B-21 va fi invizibil.

Această tehnologie, care permite minimizarea detectării unui aparat de către radare, datorită formei avionului şi a materialelor din care este construit, există de mai multe decenii. Dar, potrivit fabricantului Northrop Grumman, bombardierul va fi un avion „invizibil de nouă generaţie”, care utilizează „noi tehnici şi materiale” încă nedivulgate publicului.

Supranumele său, ‘Raider’, este inspirat dintr-un raid efectuat de colonelul James Doolittle pentru a bombarda Tokyo în 1942, prima lovitură americană asupra teritoriului japonez în cel de-al Doilea Război Mondial, ca represalii la atacul aviaţiei japoneze asupra bazei americane la Pearl Harbor, în Hawaii, cu un an mai devreme.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. Scula e scoasa de la naftalina,a ajuns informatie publica.Alte jucari sunt in sertarul „secrete”. E vai de natiunea care incearca vre-o manevra nucleara asupra SUA. Nici nu e de mirare daca bugetul (public)pt armata SUA este peste bugetul tuturor statelor din lume la un loc.

 2. cu dedicatie pentru moscova , teheran, pyongyang si beijing…🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️

 3. Orice ar fii, vin proto-hominizii rusificati si ne explica ca e kaka-poopoo, are armata rosie ceva mult mai bun care costa 25 de kopeici si e mult mai bun! Si care merge pe kasha cu schi, si doar un pic de votka cand e rece!

 4. „Contrar aparatului bombardierului B-2, avionul are o „capacitate dublă”: el poate lovi la fel de bine cu rachete nucleare ca şi cu armament convenţional.”

  se va citi:

  „Spre deosebire de aparatul de zbor B-2, avionul are o abilitate dublă: el poate lovi la fel de bine cu rachete nucleare cât și cu armament convențional”.

  • Voba ‘ceea:
   „Google translate iti da, dar nu-ti baga si-n fraza…”

  • Exprimarea Romaneasca e „Are capacitate dubla nucleara si conventionala” Avionul nu are o abilitate ci doar o caracteristica care e parte a ca[acitatilor sale de lupta (raza de actiune, viteza, armament, incarcatura….)

  • Ce să facem cand rusnacii nu au nimic asemănător? Păi să ne c4v4m pe noi despre frazeologie, poate așa nu se prinde lumea cat de înapoiați suntem noi rusii! 😏

 5. Radio Erevan: mumia lenin s-a facut MAROON.

 6. Nu il trimite la teste prin Moscova?

 7. S-atinga Kremlinul, sa scapam planeta de Putin!!!!

 8. Cred ca e inutil acum cand poti sa trimiti raketa supersonica direct din orice punct al globului..

  • 100 de exemplare ca asta inseamna ca oricand cel putin unul poate sa zboare foarte aproape de locul lansarii hipersonicei tale.

  • Putin v-a faultat la centrul nervos al echilibrului. Sau excesul de votca… nu e chiar important motivul.
   Dar daca crezi ca viteza e totul… Incearca pentru inceput sa nu te piși pe tine.
   E greu sa nimeresti pisoarul?