G4Media.ro

STUDIU Fondapol: Electoratul european, mai ales cel din Franța, este tot mai…

STUDIU Fondapol: Electoratul european, mai ales cel din Franța, este tot mai de dreapta

Opinia publică din Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie se plasează tot mai majoritar către dreapta, conform unei cercetări publicate marţi de Fundaţia pentru inovaţie politică (Fondapol), efectuată exclusiv în aceste patru ţări şi rezumată de France Presse.

”Autopoziţionarea politică pe o axă stânga-dreapta relevă o basculare către dreapta a electoratelor europene. (…) Puternice curente de dreapta acţionează în Franţa”, unde procentul electoratului care se situează la dreapta eşichierului politic a crescut continuu, de la 33% în 2017 la 38% în 2021, arată studiul. În acelaşi interval de timp, procentul francezilor de stânga a scăzut uşor, de la 25% la 24%.

Cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa ”întrebarea este dacă de această realiniere către dreapta va profita o dreaptă care să guverneze sau extrema dreaptă”, menţionează Fondapol în concluziile cercetării, ai cărei autori consideră că ea ilustrează ”constatarea eşecului stângii” în Europa.

Deplasarea societăţii către dreapta ”se bazează aici pe asimilarea valorilor şi culturii dreptei, inclusiv naţionalismul prin chestiunea identitară, liberalismul economic şi liberalismul politic corelat cu individualismul”, mai remarcă autorii.

De pildă, în chestiunea migraţiei, 63% dintre francezii intervievaţi s-au declarat împotriva deschiderii faţă de migranţi şi 62% cred că Islamul ”reprezintă o ameninţare” pentru Franţa, temere împărtăşită de 81% dintre simpatizanţii dreptei şi de 45% dintre cei ai stângii.

La scară europeană, această ”basculare” către dreapta este prezentă în fiecare dintre ţările studiate. Astfel, de dreapta se declară 44% dintre italieni (31% de stânga), 40% dintre britanici (25% de stânga), 38% dintre francezi (24% de stânga) şi 36% dintre germani (26% de stânga).

Cercetarea a fost realizată în Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie prin intervievarea a 7.063 de persoane de către institutul de sondaje Opinion Way, în perioada 20 ianuarie – 10 februarie 2021.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Pai dupa atatea invazii pe uscat, pe mare etc … la ce se asteptau politicienii?

 2. Si ce o sa faca le pen?
  Francezii trebuia sa il „i-a in furca” pe tovarasul globalist stangist Valery Giscard d’Estaing atunci cand acesta a bagat legi „magnifice” de reintregire a neamului nu sa il faca unul dintre cei mai mari eu-crati ever, autorul constitutiei eu-pene, pe care l-au plans toate elitele globalist-stangiste.

  • Le Pen va distruge UE, exact cum isi doreste seful tau, Putin, de-asta o finanteaza.

  • Vladimire, ti-ai luat medicamentele azi? Vezi ca madam Le Pen este si ea un „om nou”, spalat si curat. Fara tendinte de iesire din UE. Iubitoare de evrei. Ba chiar o adepta a nationalismului civic. Care are ceva doar cu imigrantii aia veniti in ultimii ani in Franta, nu cu milioanele deja (ne)integrate provenite din fostele colonii (preaslavit fie numele lui De Gaulle). Ce tot o dai cu Putin? Care Putin? Ala prieten la catarama cu nemtii sau austriecii? Ala care vinde gaz la peste jumatate de Europa? Ala care angajeaza fosti sefi de stat europeni in consilii de administratie ale unor companiilor rusesti? Lasa-ma bre cu Putin-ul tau, ca mi-e mai teama de alde Merkel, Verhofstadt, Junker sau von der Leyen. De ce? Pentru ca primul a ajuns sa fie o veritabila sperietoare de ciori, pe cand cei din urma au un impact direct asupra vietii mele. Si tot socialisti sunt toti, la finalul zilei.

 3. Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania – oare ce au in comun aceste tari? Imigratie necontrolata, un domeniu politic in care politicile fundamental conservatoare (fondate pe pilonii familie, natiune, credinta, libertate) au fost abandonate inclusiv de catre asa-zisa „dreapta traditionala”, medii universitare ultra-politizate in care stanga are monopol complet, esecul integrarii imigrantilor proveniti din spatiile noneuropene etc. Practic, raspunsul la intrebarea „de ce electoratul european este tot mai de dreapta?” este unul simplu: pentru ca politicile de stanga, impuse de multe ori in mod nedemocratic, ne-au adus unde suntem in acest moment. Dupa zeci de ani in care stanga a fost considerata „counter culture”, „punk”, anti-sistem”, acum a venit randul dreptei. De ce? Pentru ca stanga a ajuns sa reprezinte sistemul. Fereastra lui Overton in actiune :).

 4. ”The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
  Margaret Thatcher
  Marxismul in toate ramificatiile lui (comunism,feminism,lgbtism, antifa socialism) isi cam termina puterea de aburit.

 5. Comisia europeana , din grija fata de bietul popor ieuropean , va interzice partidele de dreapta .

  Si uite asa se va rezolva dilema …..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.