G4Media.ro

Siegfried Mureşan: Aderarea la Schengen cu frontierele aeriene va fi evaluată şi…

Sursa foto: G4Media

Siegfried Mureşan: Aderarea la Schengen cu frontierele aeriene va fi evaluată şi ne va oferi argumente pentru etapa următoare / Trafic aerian de 12 milioane de pasageri în 2023, între România și statele din Spațiul Schengen

Aderarea României cu frontierele terestre şi maritime la spaţiul Schengen va fi evaluată şi va confirma, chiar şi pentru Austria, că nu există riscuri şi pericole şi va oferi argumente adiţionale în discuţiile şi negocierile pentru etapa următoare, a declarat vineri, la Bucureşti, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, transmite Agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Biroului Parlamentului European din România, el a calificat aderarea României la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, decisă în penultima zi a anului trecut, drept „o victorie de etapă importantă”, deşi a recunoscut că „aderarea cu frontiera terestră este esenţială, nu voi minimaliza importanţa ei”.

„Este un prim pas, dar eu cred că este un pas important. Anul trecut din aeroporturile din România spre spaţiul Schengen, şi înapoi din spaţiul Schengen spre aeroporturile din România au zburat în total 12 milioane de pasageri. Nu sunt puţini, nu este un lucru mic. Aceşti oameni vor putea zbura fără a-şi arăta paşaportul la frontieră începând cu finalul lunii martie. Sper să avem cât de curând după aceea şi o începere a discuţiilor pentru aderarea cu frontiera terestră”, a afirmat Mureşan, care este vicepreşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

El a subliniat că „aşa cum dialogul şi negocierile au fost soluţia pentru această primă etapă, consider că vor fi soluţia şi pentru cea de-a 2-a etapă” şi acordul european asupra Pactului privind migraţia şi azilul va ajuta în acest sens.

De asemenea, eurodeputatul PNL a dat asigurări că „orice oportunitate de dialog, nu doar cu Austria, dar şi cu Bulgaria şi Comisia Europeană va fi fructificată în lunile următoare”.

Siegfried Mureşan şi-a exprimat convingerea că „primele săptămâni ca urmare a aderării noastre cu frontiera aeriană vor arăta pe baze obiective pentru noi toţi, şi pentru România, şi pentru Bulgaria, şi pentru Comisia Europeană, şi pentru Austria, că aderarea noastră la spaţiu Schengen cu frontiera maritimă şi aeriană nu constituie un risc de securitate nici pentru Austria, nici pentru nimeni altcineva, aşa cum de altfel am spus-o întotdeauna (…). Deci acum se întâmplă aderarea, trebuie digerată, trebuie evaluată şi sunt convins că această primă experienţă va fi, chiar şi pentru Austria, una care va confirma că nu există riscuri şi pericole şi care ne va oferi argumente adiţionale în discuţiile şi negocierile pentru etapa următoare”.

El a refuzat însă să avanseze vreun calendar pentru discutarea aderării cu frontierele terestre, una care va face obiectul unei noi decizii a Consiliului. „Pe măsură ce lucrurile vor evolua, cred că vom simţi şi care poate fi orizontul de timp, dar a specula acum ar fi hazardat din partea noastră”, a mai afirmat Mureşan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Domnule Mureșan, nu faptul ca arat pașaportul în aeroport mă deranjează, ci mă deranjează ca fiecare produs comercial care traversează o frontiera Schengen este mai puțin competitiv, din cauza costurilor suplimentare care se adaugă ca urmare a timpului de așteptare la frontiera, petrecut de transportatorii rutieri.

    Aceasta are efecte similare unei bariere comerciale, ceea ce face ca România să fie discriminată în cadrul Pieței Comune și să piardă bani.

    …Și eu pierd bani în mod implicit, iar acest lucru este cel care mă deranjează!