G4Media.ro

Rusia vrea să îşi construiască propria staţie spaţială, care să fie lansată…

sursa foto: NASA

Rusia vrea să îşi construiască propria staţie spaţială, care să fie lansată pe orbită până în 2030

Rusia este pregătită să îşi construiască propria sa staţie spaţială, care să fie lansată pe orbită până în 2030, dacă preşedintele Vladimir Putin îşi va da acordul, a declarat miercuri şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, transmite Reuters.

Proiectul ar marca un nou capitol pentru explorarea spaţiului de către Rusia şi sfârşitul unei perioade de peste două decenii de cooperare cu Statele Unite la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI).

”Dacă în 2030, în concordanţă cu planurile noastre, o vom putea lansa pe orbită, ar fi un progres extraordinar. Există voinţa de a face un nou pas în explorarea spaţiului”, spus Rogozin, citat de agenţia de presă Interfax.

Cosmonauţii ruşi au lucrat cu omologii lor din Statele Unite şi alte 16 ţări pe SSI din 1998 – acesta fiind unul dintre cele mai apropiate domenii de cooperare între Moscova şi Washington, ale căror relaţii se află în prezent într-o criză profundă privind drepturile omului, atacuri cibernetice şi o serie de alte probleme.

Vicepremierul Iuri Borisov a declarat în weekend, la televiziunea rusă, că Moscova îi va anunţa pe partenerii săi că va părăsi proiectul SSI din 2025.

Rogozin a spus că staţia rusă, spre deosebire de SSI, nu va fi cel mai probabil ocupată permanent de echipaj, deoarece traseul orbitei sale ar expune-o la radiaţii mai mari.

Dar cosmonauţii ar vizita-o şi ar folosi şi inteligenţă artificială şi roboţi. Rogozin a mai spus că Rusia este gata să ia în considerare posibilitatea de a permite şi echipajelor străine să viziteze, „dar că staţia trebuie să fie naţională … Dacă vrei să faci ceva bine, fă-o singur”.

Interfax a citat o sursă spunând că Rusia intenţionează să cheltuie până la 6 miliarde de dolari pentru lansarea proiectului.

sursa: News.ro, sursa foto: NASA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Daca fac rusnacii ceva, apoi o fac doar cu scopuri teroriste.

  2. Sa o facă și sa o lanseze pe orbită, dacă au €, cosmosul e imens!

  3. Mersi de stirea asta, e bine sa-ti incepi ziua cu un banc bun.