G4Media.ro

România se simte trădată / Lipsa spiritului european. Presa din Austria despre…

Sursa foto: Pixabay.com

România se simte trădată / Lipsa spiritului european. Presa din Austria despre consecințele veto-ului pe Schengen

Presa din Austria a relatat pe larg despre veto-ul de joi al Austriei față de aderarea României la Schengen. Iată cele mai importante articole:

Der Standard: România se simte trădată de Austria din cauza veto-ului Schengen

Potrivit ministrului de interne Bode, Karner a susținut aderarea în februarie, iar România l-a convocat pe ambasadorul austriac ca notă de protest. La summitul UE al miniștrilor de interne și de justiție de joi, ministrul austriac de interne Gerhard Karner a fost singurul care s-a pronunțat împotriva aderării României la spațiul Schengen. Olanda, alături de Austria, a votat împotriva admiterii Bulgariei. Cu toate acestea, voturile privind România și Bulgaria au fost cuplate. Un vot separat a avut loc cu privire la Croația – de la 1 ianuarie, țara va face parte din zona în care se aplică libera circulație a persoanelor în Europa. Nu doar comisarul european de interne Ylva Johansson s-a declarat „dezamăgită” de veto-ul austriac, în România există o mare frustrare.

Der Standard: Lipsa spiritului european

Oricine cunoaște istoria țării noastre ar trebui să fie conștient de legăturile istorice și culturale puternice cu România. Karner și cancelarul Karl Nehammer (ambii ÖVP) nu numai că nu au spirit european, ci și spirit austriac. Pentru că oricine care cunoaște istoria țării noastre ar trebui să știe despre puternicele legături istorice și culturale cu România. Împiedicarea aderării la Schengen dăunează, de asemenea, investitorilor locali austrieci și asistenților geriatrici români, care trebuie să aștepte în continuare la graniță atunci când sosesc pentru a avea grijă de pensionarii austrieci.

Cu toate acestea, în timp ce Nehammer și Karner s-au îndreptat în ultima vreme tot mai mult către Ungaria și Serbia, care sunt responsabile de faptul că numărul cererilor de azil în Austria a crescut enorm în acest an, iar celor doi cei mai răi autocrați din Europa – premierul ungar Viktor Orbán și președintele sârb Aleksandar Vučić – le-au promis bani și sprijin, România este umilită. Naționaliștii iliberali sunt flatați, iar reformatorii umiliți. În Balcani, acest lucru este văzut ca un ghid care arată că cei brutali ar trebui să se afirme împotriva celor care apără valorile și dezvoltarea pozitivă.

ORF: Veto-ul Austriei provoacă dezamăgire și critici

Joi, miniștrii de interne ai UE au deschis calea pentru aderarea Croației la Schengen. Pe de altă parte, aderarea planificată a României și Bulgariei a fost blocată – în principal de Austria. Ambasadorul austriac a fost convocat de MAE de la București. Criticile la adresa veto-ului Vienei nu au venit doar din partea statelor afectate.

„Nu numai că mi-aș fi dorit o decizie diferită astăzi, în care Bulgaria și mai ales România să fie incluse și ele în spațiul Schengen, dar este o dezamăgire serioasă”, a declarat ministrul german de externe Annalena Beaerbock (Verzi). „Cred că faptul că lucrurile s-au schimbat din cauza veto-ului austriac și această decizie forțată este mai mult decât greșită din punct de vedere al politicii europene și al geopoliticii.”

Criticile au venit din partea partenerului de coaliție. „Veto-ul Austriei asupra aderării României și Bulgariei la Schengen din ianuarie 2023 nu corespunde valorilor europene”, au subliniat eurodeputații Partidului Verde, Monika Vana și Thomas Waitz.

Kurier: Furie mare în România din cauza veto-ului Austriei la Schengen

Se cer plăți compensatorii pentru pierderile economice și se solicită boicotarea companiilor austriece.

În România, blocarea de către Austria a intrării țării în Schengen provoacă o mare iritare. Președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu, a cerut joi, în cadrul unei conferințe de presă a întreprinderilor mici și mijlocii de la București, ca Austria să plătească plăți compensatorii echivalente cu pierderile economiei românești de 200 de milioane de euro pe lună.

Die Presse: Austria și Olanda blochează intrarea Bulgariei în Schengen și trag după ele și România

Bruxelles. Joi, în jurul orei 14:30, zarurile au fost aruncate la Bruxelles: Croația ar putea adera la spațiul Schengen de la 1 ianuarie, ceea ce va duce în mod fundamental la eliminarea controalelor la frontiera sa cu Slovenia și Ungaria, țări din Schengen. Dar Bulgaria și România au fost respinse la reuniunea Consiliului miniștrilor de interne din UE, deoarece Austria și Olanda au pus veto la admiterea Bulgariei. În timp ce Țările de Jos ar fi deschise la aderarea României la spațiul Schengen, guvernul bulgar refuză să își vadă candidatura separată de cea a României.

„Mesajul meu pentru cetățenii Bulgariei și României: merită să fie membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Au avut un sprijin puternic din partea aproape tuturor statelor membre. Aș minți dacă aș spune că nu am fost dezamăgită”, a declarat Ylva Johansson , comisarul european pentru afaceri interne, după reuniune. „Este treaba Comisiei să fie optimistă, iar obiectivul nostru este să realizăm aderarea la Schengen în timpul acestui mandat.” Acest mandat al Comisiei durează până la jumătatea anului 2024, deci nu a mai rămas mult timp.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

27 comentarii

 1. Asa e cu ipocritii.

 2. Cine și-a făcut calculul că un Președinte de origine germană va ajuta Romania, s-a înșelat amarnic !
  Si aici ne-a tras-o Iubitul Conducător 😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Problema este ca nea Iohanita nu prea este caliate germana, e doar un sas din Sibiu cu origini germane, dar cu apucaturi de romanache, descurcareala, 6 case din „meditatii” etc.

  • Asta e tot ce ofera PSD si PNL, singurele partide care pot sa-si impinga candidatii in turul al 2-lea.

  • Numitul Iohannis Klaus trebuie lapidat în piața publică, fiind capul mafiei austriece în România.

  • Condamn tăcere D.lui Președinte după votul negativ acordat Romaniei ,privind admiterea întrării în spațiul Senghen. O declarație de alinarea furiei romanilor din tara dar mai ales a celor din diaspora era necesara și bine venita. În urma acestei umilințe primite din partea Austriei cu argumente mincinoase nu va fi data uitării de romani. Un proces de recuperarea daunelor de la Austria ar fi necesar si legitim. PD

 3. Austria trebuie sa fie făcută sa sufere prin firmele din România, este singurul mod în care se poate face ceva.
  Fara produse austriece, fără bănci austriece, sa se ducă Raiffeisen în Croația!

  • O să dăm din gură ca facem si dregem, până în weekend când ne trece. Stau banii bine si la băncile austriece, iar la omv merge bine pompa

 4. Ne-am saturat de vrajelile si minciunile occidentului. Suntem buni doar sa fim furati , si ne mai fac pe noi hoti… Are Austria petrol doar ca l-au luat de la noi. Cat de prosti putem fi. ? Avea dreptate Ceausescu in privinta occidentului. Ne baga pe gat homosexualii si apoi ne invata ei ” democratia”. Sa dispara austriecii si olandezii din tara ca nu avem nevoie de ei.

  • Atitudinea guvernului austriac e ticaloasa, dar de aici pana la blamarea occidentuli e cale lunga. Mergi pana in rep Moldova si vei vedea ce inseamna sa fii inafara UE si NATO.

  • Adrian, ești sclavete rus.

 5. Toată lumea acuza Austria ca se face vinovata de faptul ca România nu a întrat în Schengen, singurii vinovați suntem noi. Rezultatul dezastruos al guvernarilor din 90 încoace , guvernări pline de corupție,hoție și de infractori. Alta idioțenie, sa sabotam firmele Austriece, tâmpiților, în acele firme sunt angajați romani, cu familii și cu rate la banci. Trebuie sa vedem gunoiul din curtea nostra, nu cel din curtea vecinului. Mai gândiți și voi.

  • Ai bine sarac decât sluga Austriei. Austria a supt și Suge România de mulți ani. Sa se ducă austriecii cu firmele lor de unde au venit. Romaniei bine nu au făcut. Au ras paduri si au tras banii cu bancile. Acum vor tot gazul din Marea neagră.

  • De parcă nu e lipsă de forță de muncă în România.

  • mai pro stalaule trebuie luate masuri dure in interes national nu sa stam tot i genunchi de cind nastase avindut totul pe nimic . cit despre angajatii nostri la firmele austriece se gasesc solutii .

  • Ii angajeaza lae la firma lui tatsu , care Suge bani de la buget prin contracte cu dedicatie

  • @baba yaga:+1

 6. Olanda si austria au lucrat in tandem. Vor doar piata de desfacere pentru produsele lor si forta de munca ieftina. Doua tari pline de pedofili. Va aduceti aminte de fetita de 7 sau 8 ani omorata de pedofilul olandez si aruncata pe camp? Asta e modelul lor, vor doar privilegii!

 7. Că noi nu avem pedofili și canalii de oameni?!!
  Nu înțeleg ce atâta caz pe chestia asta? Așa, ești în Schengen si nu mai stai la vama când treci in Ungaria… mare realizare! Pentru omul de rand intrarea sau nu in Schengen nu îl afectează dpdv a calității vieții.. Este doar o chestie de imagine pe care cei ce ne conduc sa o treacă la „realizări”. La alegeri, ori PSD ori PNL s-ar fi lăudat cu aceasta megarealizare. Noi ca țara nu am fost in stare sa bifam toate criteriile MCV in atâția ani, dar ne opărim pentru chestia asta. Ganditiva și voi că e bine pentru vameși… nu rămân fără pâine…

 8. În Austria e o jale de nedescris. Toată lumea cultă, cea care știe geografie, plânge de mila românilor și bulgarilor.

 9. Legături istorice? Când românii erau sclavi în imperiu, da, legături istorice.

 10. Ar trebui ca guvernul de la Bucuresti si parlamentul Rmaniei sa considere pe cei doi opozanti Austrieci care au blocat intrarea tarii noastre in spatiul acesta( non social) , persoane non grata si acrstia sa nu mai aiva voie nici odata de a intra pe teritoriul tarii noastre nici odata.Acesti urmasi ai Habsburgilor ne- ar trage iar pe roata cum au facut cu: Hroia Closca si Crisan.Acesti infecti sociali care au fost alesi in fruntea tarii cum e Austria, deostreaza inca odata ca sint: rasisti si anti sociali.Ar trebui ca Parlamentul European si Codruta Kovesi sa fie mult mai atenta cu afaceristii Austrieci.

 11. It seems that there is dictatorship in Austria.

 12. La urmatoarele alegeri o sa aleg Aur . Macar stiu sa reprezinte romania nu sa puna capul jos întro europa si uniune ce nu este corecta . Nu stiu ce cauta Romania in asa haita de hoti . Cum e posibil ca o tara ca Austia sa nu mai fie satula de beneficii si gratuitati . Pfff nu vreau ca sa creasca copilul meu in asa Uniune .

 13. Când o să scădem la procentul analfabeților funcționali ,poate vom înțelege că libertatea#democrația funcționează pe baza votului liber;
  sigur atunci numărul îmbufnatilor va fii proporțional mai mic.