G4Media.ro

Reportaj The Times: Soldații ruși lasă explozibili în hainele civililor uciși, pentru…

Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Reportaj The Times: Soldații ruși lasă explozibili în hainele civililor uciși, pentru a exploda în momentul când salvatorii încearcă să recupereze cadavrele / Povestea preotului din Hostomel, care a găsit trupul primarului plin de bombe

Arhiereul Piotr Pavlenko tocmai terminase de rostit rugăciuni asupra trupului unuia dintre cei căzuți la Hostomel și se întorsese la biserica sa când orășenii au dat buzna înăuntru pentru a-i spune că prietenul său Yriy a murit, relatează The Times într-un reportaj publicat luni.

Primarul Yriy Pzylyko livrase alimente și medicamente civililor blocați din cauza luptelor, când convoiul lor umanitar a fost atacat de lunetiștii ruși ascunși într-o clădire cu mai multe etaje.

Când Pavlenko s-a dus să înfrunte soldații pentru a recupera trupul lui Pzylyko, aceștia i-au privit veșmintele și crucea cu un sentiment apropiat de rușine. „Nu atingeți cadavrul sau va exploda și veți sări în aer odată cu el”, a strigat un soldat. Pavlenko s-a dat înapoi.

După cum avea să descopere preotul, soldații care i-au ucis pe Pzylyko și pe un șofer, Ivan Zoryo, nu le-au îngropat trupurile și nici nu le-au lăsat în pace. În schimb, au coborât din ascunzătoarea lor pentru a-i echipa pe noii morți cu explozibili, în speranța că îi vor ucide pe cei care vor veni să-i recupereze.

Este încă o altă grozăvie care se abate asupra morților și o atrocitate asupra celor vii, care a fost observată pentru prima dată în primele zile ale războiului și care este acum descoperită pe măsură ce fiecare așezare este recuperată de la trupele rusești în timp ce acestea se retrag din jurul Kievului.

În Irpin, au fost descoperite mai multe astfel de cadavre umplute cu explozibili, înainte ca specialiștii să treacă la ororile de la Bucha, unde cadavrele civililor executați zăceau pe străzi.

Trupele ucrainene și poliția care se deplasează prin clădirile ocupate de ruși au descoperit noi victime în subsoluri și curți, îndemnând tot timpul jurnaliștii care îi însoțeau să stea deoparte până când morții puteau fi examinați pentru a descoperi capcane menite să ucidă și să mutileze salvatorii. Atrocitățile de la Bucha au șocat lumea, dar s-ar putea să fie doar vârful icebergului, potrivit lui Oleksandr Iurchenko, deputatul ucrainean care se afla ieri în Hostomel ca voluntar al forțelor de apărare teritorială, ajutând orașul să se refacă după devastarea provocată de săptămâni de lupte grele.

„Bucha nu a fost atât de grav avariată ca Hostomel, dar crimele au fost comise în mod deliberat asupra civililor”, a declarat Iurchenko. „Acum descoperim că acesta este cazul pentru atât de multe locuri pe care rușii le-au ocupat. În locurile în care luptele au fost intense, precum Hostomel, probabil că au fost uciși mai mulți oameni. În locurile ocupate, cum ar fi Bucha, femeile au fost violate, copiii au fost împușcați, cadavrele oamenilor au fost călcate în picioare”, povestește Iurchenko.

Președintele Zelenski a vizitat ieri Bucha, pentru a vedea cu ochii săi consecințele ocupației rusești. El a declarat reporterilor care îl însoțesc: „Acestea sunt crime de război și vor fi recunoscute de către lume ca genocid”.

Nimeni nu știe câți oameni au fost uciși în Hostomel, unul dintre primele orașe din jurul Kievului care a intrat sub focuri de armă după ce planificatorii de război ruși au identificat aeroportul său de marfă drept o țintă pentru un asalt aerian asupra capitalei. Luptele au făcut ravagii în aeroport și în oraș, în timp ce ucrainenii au respins în mod repetat valurile de parașutiști ruși și coloanele blindate care îi urmau. Aerodromul Antonov seamănă cu un peisaj post-apocaliptic, presărat cu vehicule militare arse și cu carcasa sfărâmată a avionului Mriya, care s-ar traduce prin „vis” sau inspirație, cândva cel mai mare avion din lume și o sursă de mândrie națională ucraineană.

Dar descoperirea morților civili care împânzesc orașul este cea care „seamănă cu un film de groază. Continuăm să găsim cadavre”, a declarat Oleksander.

Pavlenko și-a amintit cum a fost rugat în repetate rânduri să supravegheze înmormântările de urgență în grădină de către familiile prea speriate să mute din casele lor trupurile celor dragi uciși. Tocmai se întorsese de la una dintre ele când a primit vestea uciderii lui Pzylyko. A pornit de la biserică cu o roabă și un cearșaf alb spre locul unde căzuseră cei doi bărbați. „Am văzut o clădire cu mai multe etaje grav avariată și lunetiști ruși la fereastră”, a spus el. „Am ridicat cearșaful alb și am spus că vreau să vorbesc cu comandantul. Vreau să iau cadavrele și trebuie să mă lăsați să o fac”, a afirmat preotul.

Pavlenko „mergea încet, doar câțiva metri, când unul dintre soldați a strigat «Stop!»” – vizibil rușinat să acționeze din cauza statului preotului. Pavlenko și vergerul său, care venise să ajute, s-au ascuns după un zid în timp ce soldatul a desfăcut fermoarul jachetelor lui Pzylyko și a început să demonteze explozibilii. „Numai după ce a terminat mi s-a permis să iau cadavrul”, a spus el. „Am vrut să iau și corpul lui Ivan, dar mi-au spus: «Nu, trebuie să veniți mâine, nu putem să-l demontăm la timp».”

Până când luptele s-au potolit suficient de mult pentru ca Pavlenko să se întoarcă, două zile mai târziu, soldații plecaseră. „Nu știam dacă trupul lui Ivan era curat sau nu. Așa că am luat o frânghie foarte lungă, poate 15 metri, și am legat-o în jurul picioarelor sale. Am tras cu toții de ea și nu s-a întâmplat nimic. Așa că am reușit să-l luăm de acolo”, a explicat el.

Pavlenko a vrut să le ofere bărbaților o înmormântare adecvată, deoarece, pe lângă faptul că era primar „și un om foarte bun, Yriy era prietenul meu”. Nu i-a putut chema pe frații lui Pzylyko, care fugiseră la începutul invaziei, și nici nu a putut procura sicrie, așa că a hotărât ca bărbații să fie înfășurați în pânză înainte de a fi îngropați în curtea bisericii Sfânta Intercesiune din Hostomel. „A fost mai bine să-i îngropăm așa. Când se va termina războiul, le vom dezgropa trupurile, le vom spăla și le vom face o înmormântare cu toate onorurile. Vom face acest lucru în ziua în care Ucraina va câștiga războiul”, a spus preotul.

După ce Pzylyko a fost ucis, soldații ruși au venit la biserică și au spus că știau că primarul era mort. Ei i-au cerut lui Pavlenko să preia conducerea. În calitate de reprezentanți ai guvernului pe care președintele Putin l-a denunțat ca fiind „nazist”, primarii orașelor din Ucraina au fost alungați, răpiți sau uciși de trupele rusești. La sfârșitul săptămânii, cadavrul Olhei Sukenko, șefa satului Motyzhyn, la vest de Kiev, a fost descoperit într-o groapă comună, împreună cu soțul ei, Ihor, și fiul său Oleksandr. Ea fusese răpită pe 23 martie și, refuzând să o lase să plece singură, Ihor și Oleksandr au mers cu ea.

Pavlenko a refuzat oferta de colaborare. Ieri, el a spus rugăciuni pentru un alt cadavru, o victimă neidentificată a unui bombardament, recuperată de pe un câmp. În timp ce el dă vina pe Moscova pentru invazie, acțiunile soldaților îi pun la încercare chiar și caritatea creștină. „Nu cred că ucrainenii îi vor ierta”, subliniază el. Cu privire la propria sa iertare, el tace.

Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Rusia e o mizerie enormă.

  • Plusereu, ai grija cum vorbesti de rusia babei merkel ca nu-ti primesti solda pe saptamana asta

  • Cracanatule lasa vrajeala ! Tot ce stii e sa te bagi in seama .. Merkel a facut si ea ( gresit ) tot ce a putit pt poporul ei .. e vine ei ca e rusia o natie de teroristi !?!

  • Da @Cosmin, Merkel e vinovata pentru ca ea a finantat acesti teroristi prin gaze si carbuni si acum se vad efectele.

 2. Sub-animale. Viermii pământului. Muriți, planeta nu are nevoie de voi. Doamne de ce?

  • spre deosebire de tine care oricum nu ai suflet, el ARE! nu stii tu ce e ala! tu esti un papagal platit sa bata campii.

 3. Greșit, vezi ca te uiți în oglinda, pocitania aia râioasa ești tu!

 4. Lipsa umanitatii nu o poate supli nicio lege !

 5. Lipsa umanitatii nu o poate suplini nicio lege !!

 6. LAkuna cred ca nu trebuie sa ți reamintim ca esti o veritabila c@urva

 7. Cioby ungurashul poate sa ți confirme el/ea fiind de-asemenea o c@urva