G4Media.ro

Recensământ general al populației în 2021: Cetățenii își pot completa online fișa…

Recensământ general al populației în 2021: Cetățenii își pot completa online fișa de recenzare / Președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, va fi ”imaginea” recensământului 

Noul recensământ general al populației și locuințelor din România va avea loc în perioada iulie – noiembrie 2021, iar în prima parte cetățenii își pot completa singuri, online, formularele de recenzare, potrivit unui proiect legislativ trimis guvernului de Institutul Național de Statistică. Abia în faza a doua va avea loc recenzarea prin interviuri față în față a cetățenilor care nu și-au completat singuri formularele, potrivit proiectului citat.

Cetățenii care își vor completa singuri formularele online vor avea dreptul la o zi liberă din partea angajatorilor.

Proiectul INS prevede și crearea unui Consiliul de Comunicare şi Transparenţă, care să promoveze recensământul în rândul opiniei publice și să ”mobilizeze populația prin mesaje și apariții în mass media”.

Consiliul va fi compus de reprezentanți ai Parlamentului, Administrației Prezidențiale, mediul universitar, instituțiilor de presă, ONG-uri și patronate și va fi condus de preşedintele Academiei Române, poziție ocupată acum de Ioan Aurel Pop.

Recensământul este obligatoriu pentru următoarele categorii de persoane:
a) persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetățenie, cu reşedinţa obişnuită în România;
b) persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;

Refuzul de a furniza datele cerute de recenzori este contravenție și e sancționat cu amendă.

Proiectul prevede și realizarea unui recensământ de probă în cursul anului 2020. Participarea la recensământul de probă a persoanelor este obligatorie.

Programele informatice necesare pentru autorecenzarea online a cetățenilor va fi realizat de INS și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Cum se face autorecenzarea: Fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România trebuie să se autorecenzeze accesând pe Internet propriul formular individual P, completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole, şi să realizeze, după caz, următoarele modificări sau completări:
a) să modifice informaţii deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;
b) să completeze adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;
c) să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul individual;
d) să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei;
e) să completeze răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuința, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate;

Informațiile obținute pe baza declaraţiilor populaţiei înregistrate la recensământ sau preluate din surse administrative nu pot fi utilizate pentru stabilirea unor drepturi şi obligaţii pentru unitățile statistice la care se referă şi nici nu pot servi ca probe în justiţie, mai arată proiectul INS.

Precedentul recensământ general în România a avut loc în 2011.

Foto: Ioan Aurel Pop

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. DE CE este nevoie de o „imagie”? nici datele recensamantului anterior nu s-a publicat, se tot „lucra” pe ele……Asta va fi la fel? Daca nu le va place cuiva rezultatul se prelucreaza?

    • Sa vedem „binefacerile” liberei circulatii a „resurselor umane” in interiorul UE pentru Romania, foarte „pregatita” in acest sens.

  2. PSD-istul ala de la Cimitirul Elefantilor va fi imaginea recensamintului? Pai n-o sa arate bine de loc. Recensamintul.

  3. Ioan Aurel Pop isi pregateste terenul ptr intrat in politica.

  4. Imagine bine aleasă: pentru un stat mafiot ca RO, imaginea recensamântului e un fost turnător la Secu, seful Gagademiei unde s-au adunat de-a valma multi securisti, informatori si colaboratori.

    • Asta e o virtute………. si merita sa fie promovat.

  5. Exista un ghem de limbrici la ins care trebuie sa-si faca de lucru pt spor la salariu. Au facut un recensamant costisitor si nici nu au publicat rezultatele. Acum tocmesc alt recensamant ca sa se afle in treaba.

    • Bineinteles, doar incompetența administrației, care culege date de peste tot, dar dispar în neant, face să fie nevoie de recensămînt, ca la vite sau turme. Cu câte date au, era nevoie doar de agregare sa aibă statistica în timp real.

  6. Un proiect de lege lung de 1 kilometru. Cine are rabdare sa citeasca atat? Mai succint nu se putea? Lucrex de la 8.00- 20.00 (5 zile pe saptamana), iar sambata de la 8.00- 15.00… La patron. Cand mancare, cand curatenie, cand spalat… calcat… timp alocat copiilor? Sunt convins ca nici cei care au elaborat acest proiect nu l- au mai citit cap- coada.

  7. Bineinteles, doar incompetența administrației, care culege date de peste tot, dar dispar în neant, face să fie nevoie de recensămînt, ca la vite sau turme. Cu câte date au, era nevoie doar de agregare sa aibă statistica în timp real.

  8. Un borit ca imagine a statului Roman care suge PULA, MUIE PSD, si la toate boriturile din statul Roman.

  9. Acest pop este doar imaginea Ciolovecului.

  10. Ce ciocoflender e și Aurică Brașoveanul

  11. Atentie la intrebarile din chestionar . In mod sigur ( direct sau mai putin direct ) ele incalca anumite libertati ale cetateanului .
    Prea vor anumiti nemernici din institutiile de stat sa stie detalii despre viata privata a cetateanului .