G4Media.ro

Reacţie stranie a lui Ioan Aurel Pop după apariţia unui document care…

Reacţie stranie a lui Ioan Aurel Pop după apariţia unui document care îl leagă de Securitate: Mă aștept ca dl. Hodor, CNSAS, Revista 22 și alte instanțe (mai mult sau mai puțin morale) să ne ceară, spre a se face dreptate, condamnarea la moarte

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a postat pe Facebook un lung mesaj legat de apariţia în Revista 22 a unui articol în care cercetătorul Mădălin Hodor arată că numele acestuia apare pe lista colaboratorilor Securităţii. „Mă aștept ca dl.Hodor, CNSAS, Revista 22 și alte instanțe (mai mult sau mai puțin morale) să ne ceară, spre a se face dreptate, condamnarea la moarte”, a scris Pop pe Facebook.

Imediat după apariţia documentelor din arhiva CNSAS, Ioan Aurel Pop respinsese vehement acuzaţiile de colaborare cu Securitate. Acum, în mesajul postat sâmbătă dimineaţa, preşedintele Academiei ironizează acuzaţiile la adresa sa.

Iată mesajul complet al lui Ioan Aurel Pop:

Din afirmațiile unor formatori de opinie din România, înțeleg că aproape toți dintre aceia care am trăit înainte de 1989 și am fost maturi în acei ani odioși ar trebui să murim fizic sau spiritual, să ne plecăm veșnic și să ne facem neîncetat ,,nostra culpa”. Se poate și așa ! De exemplu, eu îmi cer scuze tuturor acuzatorilor mei fiindcă am ales deliberat să mă nasc în 1955, în loc să fi fost contemporan cu Alexandru cel Bun; fiindcă am făcut grădinița în trei limbi (română, maghiară, germană), deoarece așa prevedea ,,internaționalismul proletar”, în loc să-mi fi început copilăria la Londra, în engleză; fiindcă am “cerut insistent” să fiu făcut pionier, utecist și comunist, în loc să fi participat la rezistența anticomunistă, așa cum au făcut toți românii; fiindcă am terminat, ca șef de promoție, Liceul Teoretic nr.1 (,,Andrei Șaguna”) din Brașov, în loc să fi rămas repetent; fiindcă am ”optat” să fac armata cu termen redus, în loc să fi protestat contra militarismului; fiindcă am ales să fac facultatea la Cluj în loc să fi profitat de târgurile de oferte universitare de studii și să plec în SUA sau Germania; fiindcă am “cerut” profesorilor mei să mă facă șef de promoție la Universitatea din Cluj, în loc să fi rămas un student șters și anonim; fiindcă am insistat să fiu profesor, vreme de patru ani, la un liceu industrial de la periferia Clujului în loc să fi acceptat postul de cercetător la Oxford; fiindcă am fost membru de partid, ca să-mi pot face doctoratul, în loc să fi rămas, cu modestie, la nivel licență … Acești ,,fiindcă” ar putea continua, dar ar fi în zadar. Am fost și suntem (considerați), eu și contemporanii mei, pleiade de proști, inculți, semidocți, politruci, tarați de ideologia marxistă, autohtoniști, protocroniști și naționaliști. Prin urmare, astăzi suntem (priviți ca) adevărate pericole publice sau, dacă nu chiar așa, atunci complet inutili, relicve ale unei lumi revolute și blamate de istorie. Mă simt, ca și mare parte din generația mea, maculat de un ev comunist catastrofal, pe care și noi l-am construit din moment ce am trăit atunci, și mă aștept ca dl.Hodor, CNSAS, Revista 22 și alte instanțe (mai mult sau mai puțin morale) să ne ceară, spre a se face dreptate, condamnarea la moarte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

 1. Un individ dubios si alunecos care incearca sa-si scape pielea folosindu-se de niste tirade infantile la adresa societatii.
  El stie foarte bine ca nimeni nu o sa-l condamne la moarte, nici macar la 3 luni de puscarie cu suspendare, dar nici prin gand nu-i trece sa demisioneze.

  • Are noroc ca nu se accepta in UE. Tradarea tarii are o pedeapsa frumoasa si sa nu uitam ce s-a intamplat timp de 30 de ani.

   Cat despre demisii, daca isi angajeaza soferi si rude, ce asteptari sa ai de la ei?!

 2. Replica “academicianului” este grosolan exagerată și cu totul pe lângă subiect. Cei născuți și maturizați în anii comunismului nu sunt criticati sau tarați in corpore. In schimb, a fi colaborat cu Securitatea, fie ca “simplu cetățean”, fie ca ștab, este o mizerie morală!

  Scuza cu doctoratul nu este acceptabilă. Nu toți cei cu doctorat obținut înainte de ‘89 sunt colaboratori, turnători, jegosi.

  O problemă aditionala a dlui academician de frunte este tocmai aceea că este șeful Academiei. În “calitatea” sa de turnător, nu se califică pentru această funcție decât dacă acceptam că Academia Română nu mai are nici o valoare în țara asta & a devenit un sanatoriu pentru tot soiul de colaboraționiști fervenți și clienți ai diverselor regimuri de tristă amintire (inclusiv post-decembriste).

 3. […] in timp ce altii “au ales” sa mearga spre puscarii intrucat gandeau diferit de sistem sau chiar vorbeau in contra lui.
  Ce este mai sus scris de subsemnatul trebuia sa fie continuarea “distinsului” academician.
  Faptul ca sute de mii dintre cetateni alegeau sau erau constransi sa devina informatori ai Securitatii este un lucru, iar a decide acum ca unul dintre acestia sa fie Presedintele Academiei … e prea mult.
  Aceasta natie a suferit in urma comunismului, ma astept asadar sa aratam ca ne pasā. Se pare ca inca e de asteptat. Trist.

 4. Cu toată stima pentru dl profesor Pop reacția dsale este exagerată și (practic) îl acuză. La fel ca în cazul criticilor (mult prea) vehemente aduse cărților dlui prof Boia.
  Revista 22 a fost pentru multă vreme cea mai de ținută publicație din România. Dilema Veche – la fel. Activitatea dlor Liiceanu și Pleșu nu poate fi contestată nici măcar de către dl prof Pop.
  Regretabil și jenant…

 5. Apoi……chiar la moarte nu !!! Da niste suturi in fund ati merita cu totii…..ca bun simt vad ca nu aveti !!!

 6. Ce ridicol e turnatorul!

 7. Mai sifon dar la turnatorie cine te-a pus..partidul comunist,ai…pun pariu fara sa am informatia (nici nu ma deranjez sa caut) ca ai fost si secretar de partid ca sa fie treaba, treaba. Cand l-am vazut pe lista si pe fostul meu profesor ,reputat dealtfel in domeniul sau,Dolphi Drimer, si cati asemeni nu or mai fii, stau si ma intreb ca prostul,oare pe acesti mari si mici turnatori de dinainte, cine i-o fi preluat ?

 8. Bine bine,ai fost sef de promotie,ai dat doctoratul ai fost pcr-ist, da turnator securist de ce ai fost?

 9. Condamnarea la moarte in niciun caz. Demisia/demiterea insa ar trebui.
  La fel cum a procedat si Mona Musca pentru fapte poate mai putin relevante.
  Dar ti-ai gasit. Alde astia il au model nu numai pe manechinul presedinte alde dar in special pe presedintele condamnat penal al psd si al Camerei Deputatilor.

 10. Gura păcătosului adevăr grăiește…

 11. Dar la o statuie „te astepti ” ?! Doar nu ai facut nimic altceva doar ti-ai turnat apropiatii .

 12. Cei care au turnat prieteni, vecini sau rude securității comuniste nu ar trebui să ocupe nici o funcție de demnitate. Daca nu din punct de vedere legal, cel puțin din punct de vedere moral.
  Acești oameni au distrus vieți doar pentru că unii visau la altceva decât îndoctrinare comunistă.

  În încheiere, voi cei care ați fost colaboratori ai securității meritați câțiva ani de pușcărie; frica care ați semănați intre oameni nu se poate scuza.

 13. Este amuzanta acuzația lui I.A. Pop, că este atacat „în haită” ! Tocmai d-sa, care nu are decât un principiu important în viață (în nici un caz patriotismul, prea mult clamat, dar de fațadă, care doar să-l propulseze): să-și plaseze oamenii de încredere în funcții cheie universitare, academice și chiar politice, oferind sinecuri la Centrul de Studii Transilvane și în Universitate. Singurul criteriu pentru cooptarea acestora este servilismul, adus la model impecabil de marioneta sa I. Bolovan & R. Graef. Ambii se remarcă prin impostura academica. Se vorbeste de I.A. Pop și de „multele” cărți ce le-a scris. Ei bine, nu sunt – după o viață extrem de privilegiată – decât trei, maxim patru una din ele fiind de fapt o recenzie ceva mai întinsă, prin care arată cât de mult îl urăște pe Lucian Boia), în rest excelează prin reeditari, republicări cu titlu schimbat etc. Toată această construcție a „prestigiului” său se poate oricând prăbuși la o sumară analiză. Că este „patriot” prin prestația lui?! Este o manieră cu totul oribilă ceea ce face. Un patriot nu dezbină oamenii, ci caută să afle punctele de convergență, punând, stimulând pe toți la muncă onestă pentru nație. A învrăjbi oamenii pe criterii etnice îmi pare potrivnic oricărui progres ! Se plânge acum că este atacat !? Dar I.A.Pop atacă pe Lucian Boia de peste un deceniu, fără ca acesta să se lamenteze, întrebându-se bietul om de aproape 75 ani ce are acest impostor academic cu un sărman universitar din București, ce a dat culturii române zeci de generații de istorici veritabili, nu veleitari ca I.A.P. și discipolii săi !

 14. Scărba imensa ! Discurs demn de Bobu sau Postelnicu …. O avea idee ambuscatul asta ca are milioane de contemporani -la fel de valorosi dat mai ales si mai valorosi profesional- care au ales sa nu fie TURNATORI SI INSTRUMENTE ALE CEAUSISMULUI CRIMINAL desi stiau ca nu vor avea acces la nici o forma de recunoastere materiala sau sociala ? Chiar daca sunt contemporană cu tine lătura, nu ma amesteca in zoaiele tale , vorbeste pentru tine sau nu poti decat asa , in numele unei multimi ?! Daca tăceai puteam sa-mi imaginez ca regreți….. Rușine imensa celor ce au ales si/sau mentin așa o căzătura in fruntea lor ! Codoi rânjește din mormânt ….

 15. Te eliberam din functie! Demisia! Poti pleca linistit in Germania sau UK!

 16. Ce repede ridica si arunca unii cu piatra…insusi titlul articolului e manipulator.
  Bravo prof. Pop !

 17. Ce replica de toată jena. Omul asta a mai avut o ieșire la adresa tinerilor, este cam dezechilibrat mental, sau cel puțin asa pare. De-asta a și colaborat cu Securitatea. Unii au refuzat chiar dacă asta le-a adus o suferință profunda. Alții au refuzat fără sa sufere prea mult. Pop NU a refuzat, despre ce vorbim? Ar trebui sa demisioneze. Și toți ceilați colaboratori ai Secu ar trebui sa nu ne reprezinte în nicio situație și sa nu mai ia bani de la Stat sub nicio forma.

 18. De ce nu recunoaste, asa cum a facut Paleologu Sr. sau Mona Musca ? Mare scofala. Nimeni nu i-ar fi reprosat colaborarea cu fostul regim. Cu turnatori sau fara turnatori, oricum comunismul a fost imoral. Toti care am prins acele vremuri avem complicitati, cu voie sau fara. Important e ca ne-am spalat pacatele la Revolutie. Viata merge inainte. PS: au fost multi turnatori si colaboratori si fara angajament semnat. A intrat in logica sistemului opresiv. Ce fac acum Ciutacu, Badea, Gadea, Ciuvica, Ghita, Udrea, Tariceanu, Dragnea, Plesoianu, Codrin Stefanescu e mult mai rau. Vechii turnatori la Secu sunt musculite pe langa monstrii astia.