G4Media.ro

Raport: Realitatea virtuală, analiza datelor şi inteligenţa artificială vor genera o revoluţie…

Sursa foto: Shell Bay Club (www.shellbayresidences.com)

Raport: Realitatea virtuală, analiza datelor şi inteligenţa artificială vor genera o revoluţie în modul în care oamenii caută, cumpără şi gestionează proprietăţi de lux în 2024

Realitatea virtuală, analiza datelor şi inteligenţa artificială vor genera, în 2024, o revoluţie în modul în care oamenii caută, cumpără şi gestionează proprietăţi de lux, este concluzia celui mai recent raport „Luxury Outlook 2024”, produs de Sotheby’s International Realty, potrivit Agerpres.

„Accesul la informaţie globală este esenţial pentru a oferi perspective clare şi informaţii pertinente. Cu provocările economice şi geopolitice actuale, înţelegerea tendinţelor la nivel mondial devine crucială pentru a evalua impactul asupra pieţei imobiliare din România. Raportul nu se limitează doar la aspecte economice, ci acoperă şi influenţele designului şi artei în domeniul imobiliar. Anul 2023 a fost despre ajustarea pieţei imobiliare în perioada post-pandemie, la un nivel mai îndrăzneţ, unde cererea a fost în mod cert prezentă. Zonele care încep să atragă investitorii includ Australia, Mexic, Arabia Saudită şi Turcia (…) Realitatea virtuală, analiza datelor şi inteligenţa artificială au generat o revoluţie în modul în care oamenii caută, cumpără şi gestionează proprietăţi. Această sinergie a tehnologiilor deschide noi orizonturi şi aduce eficienţă sporită în întreaga industrie imobiliară. Un aspect semnificativ este utilizarea tot mai extinsă a tururilor virtuale şi a experienţelor imersive în procesul de vizualizare a proprietăţilor. Aceste tehnologii permit potenţialilor cumpărători să exploreze în detaliu locuinţe şi spaţii comerciale fără a fi prezenţi fizic, oferind o perspectivă mai completă şi eliminând barierele geografice”, se arată în documentul publicat marţi.

Potrivit consultanţilor, piaţa imobiliară de lux din Dubai a înregistrat, în 2023, preţuri de vânzare-record, cu o valoare de 40.000 de euro/mp.

„Printre factorii care au contribuit la acest boom se numără facilităţile de excepţie oferite de proprietăţile din Dubai, precum spaţii de recreere private, servicii de concierge personalizate şi acces exclusiv la facilităţi de înaltă clasă. Se remarcă o cerere crescută pentru proiecte imobiliare inovatoare, care integrează tehnologii de vârf şi design contemporan”, se menţionează în raportul de specialitate.

De asemenea, printre cele mai importante tendinţe în design interior se află revenirea la materialele naturale şi durabile, ce pun accent pe importanţa sustenabilităţii în procesul de proiectare şi construcţie. Astfel, sticla continuă să se dezvolte în moduri inovatoare, ca material arhitectural şi structural, iar designerii acordă mai multă atenţie materialelor organice, naturale, texturilor imperfecte şi artizanilor de ceramică, lemn sculptat sau piatră naturală. Raportul citat evidenţiază că o altă noutate vizează tehnologiile inovatoare integrate în designul interior, de la soluţii smart pentru gestionarea eficientă a energiei şi a iluminatului, la integrarea artei digitale în spaţiile rezidenţiale.

Pe de altă parte, la nivel global, au loc schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor şi în abordarea investiţiilor, prin interesul tot mai mare pentru colecţionarea obiectelor de valoare şi rarităţi.

Datele centralizate de Sotheby’s International Realty relevă faptul că noua categorie a colecţionarilor tineri îşi îndreaptă atenţia către articolele de lux, de la artă contemporană, la piese de designer, sneakers şi dinozauri. Totodată, tehnologia are un rol esenţial în transformarea modului în care tinerii se angajează în lumea colecţiilor, cu platforme digitale şi de realitate augmentată care facilitează accesul la informaţii şi la achiziţionarea unor piese de colecţie.

Astfel, de la începutul anului 2022, cel puţin şapte schelete de dinozauri, fie parţiale, fie complete, au fost adjudecate la preţuri uimitoare. Printre acestea, se află un schelet înalt de aproximativ trei metri al unui Gorgosaurus, vechi de 80 de milioane de ani, rudă apropiată a Tyrannosaurus rex, adjudecat pentru 6,1 milioane de dolari. Pentru aceeaşi sumă a fost adjudecat şi un veritabil craniu de T. Rex.

Vânzările au doborât recorduri şi au captat atenţia pieţei de lux în 2023, iar printre achiziţii se regăsesc: Picasso, „Femme a la Montre” (1932) – pentru suma de 139,4 milioane de dolari,
Klimt, „Dame mit Facher” (Doamna cu un evantai) – pentru 108 milioane de dolari, cea mai veche Biblie Ebraică, ce datează de la sfârşitul secolului al IX-lea – pentru 38,1 milioane de dolari, puloverul cu oi al Prinţesei Diana – vândut cu 1,14 milioane dolari, dar şi o vastă colecţie de aproximativ 1.400 de obiecte personale ce au aparţinut lui Freddie Mercury.

Romania Sotheby’s International Realty face parte din reţeaua globală de prestigiu Sotheby’s International Realty şi este singura companie de consultanţă imobiliară din România specializată în promovarea şi tranzacţionarea proprietăţilor istorice şi artistice, parte a patrimoniului identitar românesc: palate, castele, conace şi vile vechi de secole.

Sotheby’s International Realty a fost fondată în anul 1976 ca divizie imobiliară destinată clienţilor reputatei casei de licitaţii Sotheby’s. Compania s-a extins la aproape 1.000 birouri situate în 75 de ţări şi teritorii din întreaga lume, din care 45 de birouri deţinute direct şi amplasate în mari oraşe şi staţiuni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...