G4Media.ro

Raluca Turcan spune că sporul de calculator şi cel de confidenţialitate ar…

Sursa Foto: Facebook/ Raluca Turcan

Raluca Turcan spune că sporul de calculator şi cel de confidenţialitate ar trebui eliminate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seară, că nu susţine ”o abordare heirupistă” a sporurilor din sistemul public de salarizare, deoarece unele categorii de persoane muncesc foarte mult, iar plata în plus se justifică. Acolo unde, însă, vor fi descoperite ”sporuri anapoda”, Turcan crede că trebuie eliminate, dând exemplul sporului de calculator şi celui de confidenţialitate, transmite News.ro.

”În calitate de ministrul al Muncii, nu am susţinut o abordare heirupistă de tratare a sporurilor bugetarilor pentru că, realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult şi merită motivaţi şi în acelaşi timp bugetari care lucrează în condiţii dificile şi aceştia trebuie sprijiniţi. Acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană şi, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a declarat, luni seară, la Realitatea Plus, Raluca Turcan.

Ministrul a precizat că ”scopul nu este să faci rău bugetarilor”.

Detaliind situaţia unor sporuri, Turcan a precizat că cel de antenă ”ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă”.

”Dacă există un nivel de radiaţii sau expunere la radiaţii, funcţionarii să fie recompensaţi”, a mai declarat Turcan.

Ministrul crede că sporul de antenă şi cel de confidenţialitate ar trebui eliminate.

”Sporul de calculator nici nu ar trebui să existe din punctul nostru de vedere şi vom propune eliminarea, aşa cum am propune eliminarea şi pentru sporul de confidenţialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidenţialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecţi legea”, a mai afirmat Turcan.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat și el, luni, că sporurile acordate bugetarilor reprezintă o problemă „complexă”, care va fi abordată în proiectul de îmbunătăţire a Legii salarizării în sectorul public.

„Problematica sporurilor este o problemă complexă care va fi abordată în proiectul de lege de îmbunătăţire a Legii salarizării în sectorul public. Dacă vom propune amendamente în dezbaterea parlamentară a legii bugetului de stat, o vom face de comun acord în cadrul coaliţiei, după ce vom lua o decizie şi vom anunţa acest lucru. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte sectorul public, deja există o decizie care a fost luată de a amâna cu un an de zile creşterea de un sfert care era prevăzută de la 1 ianuarie 2021 pentru salariile angajaţilor din sectorul public, de asemenea, există o decizie luată de a păstra valabilitatea voucherelor de vacanţă care nu au fost consumate şi de a nu emite pentru anul 2021 noi vouchere de vacanţă, pentru că există vouchere de vacanţă care au fost emise în 2019 şi 2020 care nu au fost consumate şi cărora le-am prelungit valabilitatea şi vor putea folosite”, a afirmat Orban, la Parlament.

Potrivit acestuia, la proiectul bugetului de stat pe acest an mai sunt necesare câteva „mici” rectificări.

„Mai sunt necesare câteva mici rectificări, nu foarte importante, nu afectăm bazele economice, indicatorii macro-economici, alocările de resurse către ordonatorii principali de credite, aşa cum sunt în proiectul de buget, dar am mai purtat discuţii legate de câteva reglaje fine care trebuie făcute la nivelul legii bugetului de stat”, a explicat Ludovic Orban.

El a spus să îşi doreşte ca dezbaterea parlamentară a proiectului de buget să aibă loc într-un timp cât mai scurt.

„Orice parlamentar, orice grup parlamentar are dreptul de a formula propuneri de amendamente care vor trebui dezbătute. (…) Cu cât mai repede vom putea finaliza dezbaterea şi adoptarea, cu atât mai bine va fi”, a susţinut preşedintele PNL.

El a arătat că mai pot fi făcute propuneri la buget şi ar fi preferabil să nu se depună multe amendamente din partea parlamentarilor coaliţiei guvernamentale.

„Pentru sănătatea coaliţiei şi pentru sănătatea dezbaterilor, mai ales ţinând cont de faptul că domnul prim-ministru Florin Cîţu a avut vizita oficială la Bruxelles, unde există nişte angajamente pe care le-am luat în raport cu partenerii noştri de la nivelul UE, ar fi foarte bine ca proiectul să treacă într-o formă, dacă este posibil, forma care este adoptată de Guvern”, a indicat Orban.

El a precizat că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost prezent la şedinţa coaliţiei pentru discuţii privind moţiunea simplă împotriva sa depusă de PSD.

„Nu a fost legat de proiectul bugetului de stat”, a spus preşedintele PNL.

În cadrul şedinţei coaliţiei, a completat Ludovic Orban, s-a decis ca parlamentarii celor trei formaţiuni să voteze împotriva moţiunii simple a PSD împotriva ministrului Sănătăţii.

„Din punctul meu de vedere, aşa cum este ca şi alocare pe ministere, pe ordonatorii principali de credite, este cel mai bun buget posibil care a putut fi alcătuit în condiţiile date, în care trebuie să ne încadrăm într-o ţintă de deficit cât mai apropiată de 7%, trebuie să respectăm o nevoie de reducere a deficitului structural, de reducere a cheltuielilor pe termen mediu şi lung şi, în acelaşi timp, să menţinem sistemul de taxe şi impozite fără să creştem sau să introducem vreo taxă sau vreun impozit nou”, a adăugat liderul liberal.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

 1. Da de unde cocoana?? Taie alocațiile copiilor, ajutoare sociale, facilitățile elevilor și studenților. Pensii speciale și bugetari avem în continuare, cumularzii se înmulțesc zilnic. Dati foc țării cu bugetul asta.

 2. Pana va hotarati care ce sporuri mai taiati, nu puteați sa interziceti cumulul salariului cu pensia de la stat? Era atat de greu? Daca iei pensie de la stat, nu ar trebui sa iei salariu tot de la stat, e simplu. De asemenea, pentru partide se găsesc bani, din câte observ. Pai nu va e rusine, sa iesiti cu mizeriile aste de doi lei?

  • Bine ca au ptr SPP și Apărare foarte multe lovele de dat iar ptr alții nu se gasesc. Dacă făcea PSD asa ceva mureau ăștia in piata universitatii dar asa toți mucles nimeni nu scoate o vorbă.

  • Cum sa interzică cumul pensie +salar?
   In cate instituții cheie a statului roman nu e aceasta o stare generală ?
   Si atunci de ce in Prefecturi, Ministere, CJ, sa fie altfel?
   Cum credeti ca se răspânndea acces Virus la cele 3147 de Primarii?
   Sunt de ex. Primarii Rurale unde sot si sotie cumulează salar si pensie si sunt gata de 75 de ani!
   Primaria Rurală e Liberală!
   La 1300 de suflete sunt 28 de salariați din care 3 cumulează pensia cu salariul.
   De 15 ani Casa de Pensii le recalculeaza anual pensia!
   Strigăm ca Moise in deşert!
   Romania nu se face bine nici cu Organ, nici cu Barnei ori Țurcana&Atila!
   După renuntarea la tăiat sporuri va urma angajarea a 50000 de Amante, verisoare, cumetre!
   De toate pentru tonți!

 3. Spor pe smartphone va mai lipseste doamna.

 4. Ce rautate pe femeia aceasta.
  Calculatorul de serviciu bugetar iti distruge vederea iar smartphonul de la serviciu poate duce chiar si la cancer!
  Bugetarii sunt napastuiti

  • Judecatorii chiar au orbit de coruptie.

  • @ona, dac acele spuse de tine chiar sunt adevarate si te temi atat de mult pentru siguranta propriei vederi, te asteptam in privat unde avem calculatoare pe bune(care nu iti distrug vederea) dar si munca pe bune;).. si salariul il iei pe masura a cat produci nu a cat faci greve sa iei de la stat.

 5. Esti tura a treia? Ai spor de noapte de la partid? De noaptea mintii.

 6. Bai decidentilor de kkt, desfiintati dracu toate sporurile … singurul stimulent trebuie sa fie o bonificatie de performanta data doar aluia care s-a dovedit ca a facut performanta. Atat, nimic in plus, nimic in minus. Salariul functionarilor statului la un plafon de 60-85% maxim al salariului mediu in privat.
  Este inadmisibil ca functionarimea statului sa fie miluita si cu autoritate (daca e dovedit ca-s prosti si incompetenti nu le poti spune asta pentru ca in Codul penal zice ca asta ar fi ultraj) si cu bani doar pentru mutat hartii si inventat tipizate pline de prostie si inutilitate.
  Desfiintati dracu companiile de stat (auzi tu, strategice?! pentru cine-s strategice bai „bagabontilor”?), desfiintati descentralizate inutile, reduceti la minimum serviciile publice (in esenta ar trebui sa fie cele de oridne publica, justitie, de asistenta sociala, fiscale, de urgenta si de mediu) … curatenia, sistemul de apa si canal, de incalzire, medicale, educationale trebuie sa fie private… daca cadrul medical nu e sub presiunea savarsirii serviciului medical in parametrii optimi pentru ca stie ca are loc de munca dat de stat pe perioada nedeterminata si bine platit il va durea numai in dos si nu va fi preocupat de ce va face .. la fel profesorul, functionarul de la ghiseu etc. Astia doar vor face statistici de kkt in care vor zice ca-s eminenti iar societatea nu-i poate contrazice pentru ca statistica e-a lor…

  PS
  Cetatenilor care nu vor sa fie spoliati de asemenea sistem socialist de stat plin de lepre, putori, dobitoci si nesimtiti le recomand sa-si orienteze copii catre alte tari mai calde, altfel risca sa-si condamne proprii copii la saracie lucie.

 7. Bine ca au ptr SPP și Apărare foarte multe lovele de dat iar ptr alții nu se gasesc. Dacă făcea PSD asa ceva mureau ăștia in piata universitatii dar asa toți mucles nimeni nu scoate o vorbă.

 8. Problema cu sporurile bugetarilor este o diversiune colosală. Practic, de 2 săptămâni, acesta este subiectul zilnic care este dezbătut. Întreb și eu, iubiții noștrii parlamentari (senatori, deputați), și-au redus sau tăiat vreun spor/beneficiu? Și-au abrogat pensiile speciale, și-au redus diurna, banii de carburant, suma alocată pentru chirie și multe alte beneficii de nababi? Bineînțeles că nu. Criză este doar pentru POPULIME. Sa fim înțeleși, exista unele sporuri absurde, dar dacă Guvernul vroia să de-a un exemplu, începeau de SUS, adică de la ei și apoi tăiau in carne vie la bugetari. Cică este CRIZĂ, dar aproape toate ministerele au primit mai mulți bani decât anul trecut, an când duduia economia și aveam crestere economică record, încasări la buget record, etc…O să rămânem în beznă încă 4 ani, dar ce mai contează în contextul în care stăm pe întuneric de peste 30 de ani. Noapte Bună, ultimul stinge lumina.

 9. Doamna ministru,taiati toate sporurile si introduceti unul nou:
  SPORUL PENTRU MERS LA MUNCA!
  De asta au nevoie toti bugetarii!

 10. Până acum ai ars o cu asistații sociali, dar acum o arde cu sporurile sunt curios mai încolo cu ce ne tine ocupați? În timp ce ei fură de sparg.

 11. https://www.stiripesurse.ro/raluca-turcan-ii-da-in-vileag-sunt-9500-de-beneficiari-de-pensii-speciale-iar-pensia-medie-pentru-ei-este-de-9600-lei_1645940.html
  Si tot o să se înmulțească acești pensionari și nimeni nu face nimic . Da de ce nu ne arată numărul de speciali cumularzi să vedem și noi asa zisi genii care iau pensii speciale și cumulează cu salariul nesimțit tot de la stat.

 12. Ea saraca ar vrea dar nu o lasa Dragnea Pardon Basescu na ca nu mai sunt astia, sunt Iohanis si Catuorban.

 13. BLA, BLA, BLA ! BLA, BLA, BLA ! BLA, BLA, BLA !

  SPOILER: IN FINAL SCAPA TOTI, SPORURILE SE INMULTESC SI CRESC, PENSIILE SPECIALE SE DUBLEAZA!

 14. Raluca Turcan e o ipocrita.

 15. Alo, duduiță, nu ar trebui, trebuie eliminate! Aceste sporuri mizerabile și nesimțite, precum multe altele date numai pentru a fi rotunjite veniturile unor bugetari trântori, așa este firesc, să fie eliminate cât mai URGENT! Fie vă este frică de acești trântori de bugetari, mă refer strict la putorile care nu lucrează, ci doar încasează lefuri babane, fie vreți să vi fidelizați pe aceștia, caz în care îi pierdeți pe bugetarii care lucrează, cei puțini, dar există și astfel de oameni. Majoritatea dintre ei este leneșă, doar încasează, iar minoritatea, după ce că face munca și a trântorilor, este băgată în aceeași oală cu putorile, dar este și lipsită de suport obiectiv din partea decidenților. Practic, recurgându-se la o astfel de abordare, sunt descurajate seriozitatea, munca și exigența, cântându-li-se în strună celor care taie frunză la câini. Luați exemplul ăluia de la Oradea, ăla nu s-a temut că pierde electorat, a făcut ceea ce trebuia făcut, iar mai apoi a câștigat la pas toate alegerile. Aminte, pierdeți niște lepre bugetare leneșe, dar câștigați o masă de oameni însemnată. Hai, măsuri concrete, politici publice și reforme, de gargară multă și vorbăraie în vânt suntem arhisătui!

 16. Madam ministresa, vrem să veniți și să ne spuneți am făcut, am dres, am tăiat ce trebuia tăiat….de vom, vom, vom..promisiuni deșarte ne- am saturat.

 17. Halucinant!
  15.02.2021. Raluca Turcan, cu PNL la guvernare: „Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni seară, că nu susţine ”o abordare heirupistă” a sporurilor din sistemul public de salarizare, deoarece unele categorii de persoane MUNCESC foarte mult, iar plata în plus se JUSTIFICA.
  Ministrul a precizat că ”scopul nu este să faci rău bugetarilor”.
  Saracii bugetari, cum se spetesc ei „muncind” din greu pe salariile si sporurile de nimic, dar URIASE comparativ cu Salariatii din mediul privat!

  21.08.2019. Florin Catu, cu PNL in Opozitie: „„Vine momentul adevărului! În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble faţă de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparaţia nu este corectă. Nu surprinde toate informaţiile. Bugetarii primesc tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, zile libere şi cel mai important siguranţa că indiferent de cât prost îşi fac meseria nu pot să concediaţi. Tot ce primesc în plus bugetarii este susţinut de taxe plătite de privaţi”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.
  „Este clar că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaştem TOŢI acest lucru. Restul românilor, din ţara şi din străinătate, muncesc pentru că bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă. (Există o parte dintre bugetarii care merită fiecare leu pe care îl primesc. Ei sunt singurii care rămân în guvernarea liberală.) O DISCRIMINARE nenorocită care trebuie să dispară din societate. AJUNGE!!!”, a completat Cîţu.

  DECI: Sporurile raman, „nu vrem sa suparam clientela politica bine instalata”, VOM FACE si VOM drege lalaindu-ne ba cu o NOUA Lege a Salarizarii(timp in ce Salariile uriase si Sporurile nesimtite ale bugetarilor RAMAN neatinse!) si o NOUA Lege a Pensiilor, timp in care Pensiile vor creste DACA VOR CRESTE cu Rata inflatiei(vreo 203%) plus CEL MULT 50% din cresterea Salariului mediu net pe Economie(cum se ia in calcul cel STIUT de Finante, adica din anul anterior sau de 2 ANI si cum NU mai cresc salariile bugetarilor(pandemie) rezulta ca va fi inca vreo 1-2%!
  Deci, pensionarilor ca la chiori, un MAXIM 4% iar Salariile si Sporurile bugetarilor vostri raman neatinse!!!

  „De ce nu se taie, de fapt, din sporurile bugetarilor. Discuțiile din spatele ușilor închise.
  15 februarie 2021.
  Liderii Coaliției de guvernare au decis, luni, să NU elimine Sporurile bugetarilor prin Ordonanță de Urgență, ci să paseze problema Parlamentului. Motivul invocat oficial este că ordonanța ar putea fi contestată la Curtea Constituțională, neoficial însă, PNL, USR-PLUS și UDMR nu vor să-și asume deocamdată o eventuală tăiere a sporurilor bugetarilor. Motivul real este faptul că o astfel de decizie ar afecta direct clientela politică numită în funcții de stat de toate cele 3 partide. Singurul adept al tăierii sporurilor este premierul Cîțu care a și anunțat public că este dispus să își asume o astfel de decizie „cu toate riscurile politice”.
  Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro că propunerea făcută în urmă cu o săptămână de Florin Cîțu privind reducerea sporurilor bugetarilor NU a fost primită bine de conducerea partidului.
  Președintele PNL, Ludovic Orban i-a transmis lui Cîțu și miniștrilor PNL că reducerea sporurilor NU se poate face acum ci trebuie mai întâi o analiză în detaliu a sporurilor existente în acest moment. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a primit sarcina de a face o evaluare în acest sens.
  Sursele din interiorul PNL au explicat pentru HotNews.ro că Ludovic Orban este de fapt cel care CONTROLEAZA Deciziile în Guvern și NU este de acord cu propunerea premierului privind reducerea sporurilor bugetarilor.
  „O astfel de decizie costă politic prea mult, lovește în clientela de partid și în salariile de bugetari ale oamenilor puși în fruntea instituțiilor publice. Ne-am pune în cap proprii oameni. Orban știe acest lucru”, au explicat sursele citate.

  Intreb: La cat credeti ca va ajunge PNL in sondaje dupa acest Buget?!

  9 Februarie 2021: marele revolutionar PNList Rares Bogdan intrebat de jurnalisti:
  „Întrebare: PNL a angajat 14 mii de oameni la stat în timpul pandemiei, e în regulă sau nu? Rares Bogdan: Haideți să vedem măsurile pe care Florin Cîțu le va anunța. După ce vom vedea guvernul Cîțu evoluând, vom putea face comentarii. Deocamdată nu am motive să nu am încredere că lucrurile nu vor funcționa.”

  L. Orban: „El(Orban) a spus să îşi doreşte ca dezbaterea parlamentară a proiectului de buget să aibă loc într-un timp cât mai scurt.”
  Deci: Orban vrea un Buget votat pe repede inainte, fix cum a criticat la PSDragnea in cei 3 ANI!

  Fara comentarii, sper sa dispareti repede-repede, mincinosilor!

 18. Bugetarii astia sunt maxim de nesimtiti.

  Lucrez cu PC-ul (aka „personal computer” – „calculator personal”) de peste 20 de ani la privat, fara nici un spor suplimentar. Iar nesimtitii astia dupa ce ca habar nu au sa foloseasca tehnologia, mai vor si sporuri.

  Mars la munca si salarii pe merit, parazitilor. Stat esuat, cu pesedistii imputiti in frunte, dar nu numai.

  • Nu bugetarii sunt nesimtiti, ci POLITRUCII care ne conduc de 30 de nai si care ii tin in brate, pentru ca acolo se lafaie si traieste bine mersi clientela politica si rudele si rubedeniile politrucilor!!!!
   Bugetarii sunt privilegiatii politrucilor!

 19. Spor de confidentialitate = Spor de pupat in CcurR , adica .

 20. Lovitura de teatru:
  „Ludovic Orban NU E SIGUR de TĂIEREA sporurilor bugetarilor: Dacă se poate ELIMINAREA pe Legea bugetului, se va face.
  Șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, susține că NU se știe deocamdată în ce formă pot fi eliminate sporurile pe care bugetarii le au acum.
  „Trebuie o analiză foarte serioase ale acestor sporuri, ele nu își au justificare. Sporuri cum sunt cel de antena nu se pot acorda. problema e că pe lângă eiminarea lor trebuie să fie eliminate și anume legi. Trebuie o consultare PUBLICA serioasă. Din punctul meu de vedere, de plafonare a acestor sporuri trebuie să se facă la minim 20% din cheltuielile cu personalul. Cu orice proiect vine guvernul, noi facem acum bugetul. Nu încercați să faceți un ping-pong între mine și guvern. În ce privește sporurile, DACA se poate în Legea bugetului se va face. Trebuie făcută o analiză serioasă”

  Adica, spune Orban indirect: Vom face analize PUBLICE serioase, foarte lungi, vreo 2-3 ANI cat sa se imbuibeze clientela noastra si in final vom propune in anul electoral 2024 Eliminarea Sporurilor incepand cu 2025, ca Dragnea la marirea Pensiilor cu 40%!!
  Jigodiilor!!!

 21. PNL si PSD, aceeasi mizerie!
  `se taie toate sporurile`: taiat: NIMIC!
  `setaie pensiile speciale`: taiat: NIMIC!
  `se reduc subventiile pentru partide`: redus: NIMIC!
  ` se taie gratuitatea pe calea ferata pentru studenti`: TAIAT!
  `se taie cresterea pensiilor cu (macar) inflatia: TAIAT!
  Pai nu va este mai , nemernicilor si netrebnicilor, rusine? Asta doar daca mai aveti vreo urma de rusine, nu ca imi faceam mari iluzii…

 22. Ar trebui sa revizuiti articolul, contine date care se bat cap in cap. De exemplu: Ministrul considera ca sporul de antena ar trebui dat in suma fixa si in acelasi timp considera ca ar trebui eliminat… Nu mai intelege lumea nimic
  „Detaliind situaţia unor sporuri, Turcan a precizat că cel de antenă ”ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă”.
  …Ministrul crede că sporul de antenă şi cel de confidenţialitate ar trebui eliminate.”