G4Media.ro

”PSD şi PNL să nu mai blocheze proiectul USR care interzice condiţionarea…

Sursa foto: Unsplash / Alexander Grey

”PSD şi PNL să nu mai blocheze proiectul USR care interzice condiţionarea pacienţilor astfel încât aceştia să recurgă la servicii medicale în unităţi sanitare private”, transmite partidul de opoziție

USR cere PSD şi PNL să nu mai blocheze proiectul USR care interzice condiţionarea pacienţilor astfel încât aceştia să recurgă la servicii medicale în unităţi sanitare private, transmite Agerpres.

Proiectul, care ar putea stopa practici de genul celor dezvăluite în cazul medicului director de spital Cătălin Cîrstoiu, a primit punct de vedere negativ de la Guvernul Ciolacu, se arată într-un comunicat USR. 

Deputaţii USR Nicu Fălcoi şi Adrian Wiener au depus în noiembrie 2023 proiectul USR care modifică Legea drepturilor pacientului (nr. 46/2003) şi Legea privind reforma în domeniul sănătăţii (nr. 95/2006), în sensul interzicerii oricărei forme de presiune sau de condiţionare de către personalul medical sau nemedical din unităţile sanitare publice pentru a determina pacientul să recurgă la servicii medicale în unităţi sanitare private, transmite partidul de opoziție.

Respins de Senat în martie 2024, proiectul a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi ar fi trebuit să primească raport din partea Comisiei pentru sănătate până pe 4 aprilie. Ceea ce nu s-a întâmplat, blocarea în comisii fiind tactica preferată de PSD şi PNL când vor să îngroape propuneri de reformă în diferite domenii.

„Este imoral să îndrumi pacientul care s-a adresat spitalului de stat către privat. Toate secţiile de spital au şi ambulatorii integrate tocmai pentru închiderea actului medical început pe secţie: pentru scos firele sau pentru consultaţii sau monitorizări post-operatorii. Este complet lipsit de etică să foloseşti ascendentul profesional, starea de vulnerabilitate a pacientului pentru a alimenta această industrie a taxării la privat pentru ceva ce se poate şi e firesc de făcut la stat. Dacă ministrul Rafila dădea aviz favorabil şi proiectul nostru ar fi fost deja adoptat, practica trimiterii pacienţilor la privat ar fi fost şi ilegală, ar fi devenit abatere disciplinară şi ar fi fost delimitată firesc de practica medicală deontologică”, declară Adrian Wiener, deputat USR şi medic.

Comunicatul USR mai arată că ”ipocrizia PSD-PNL, care susţine că apără interesele românilor, dar refuză sistematic să şi facă ceva concret în acest sens, s-a văzut încă o dată prin punctul de vedere negativ emis de Guvernul Ciolacu la proiectul USR”. 

”Concret, Guvernul PSD-PNL apără trimiterea pacienţilor la privat de către medicii angajaţi în spitale de stat argumentând că „practica ne-a arătat că uneori resursele din sistemul public pot să fie indisponibile”. Ca şi cum nu este tocmai responsabilitatea Guvernului să se asigure că sistemul public are suficiente resurse. Mai mult, Guvernul susţine că „impactul pecuniar asupra pacientului este acelaşi, indiferent de statutul furnizorului de servicii medicale”. Lucru în mod evident fals”, se mai arată în comunicat.

„Ne-am săturat de practica operării în spitalul de stat pentru ca, apoi, pacienţii să fie chemaţi la consultaţii la privat. Nu este nici normal, nici moral, dar ce să vezi? Rafila, care condamnă în faţa presei această practică, a dat aviz negativ proiectului nostru. Pentru că asta este ceea ce ştiu cel mai bine cei din Guvernul PSD-PNL să facă: una vorbesc, alta fac”, afirmă deputatul USR Nicu Fălcoi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. „Rafila, care condamnă în faţa presei această practică, a dat aviz negativ proiectului nostru.” !!!!!!!! asta e ADEVARATUL PSDNLUDMR