G4Media.ro

Primăria Iași ia măsuri similare cu cele din starea de urgență după…

Primăria Iași ia măsuri similare cu cele din starea de urgență după ce numărul de infectări cu coronavirus a crescut semnificativ

Primăria Iași a anunțat, pe pagina de Facebook a instituției, luarea unor măsuri similare cu cele din perioada stării de urgență. Astfel, nu va mai fi permis accesul publicului în interiorul primăriei sau al instituțiilor subordonate decât în limita numărului de ghișee disponibile, iar accesul pasagerilor în mijloacele de transport în comun va fi posibil doar în limita locurilor disponibile pe scaune.

De asemenea, se interzice atingerea mărfurilor din piețe de către cumpărători, iar fiecare tarabă trebuie să fie dotată cu materiale dezinfectante.

Totodată, stațiile mijloacelor de transport public, peroanele de așteptare, tonetele și automatele de vânzare a tichetelor de călătorie vor fi dezinfectate zilnic, mai transmit autoritățile locale din Iași.

Mesajul integral al Primăriei Iași 

Primarul Mihai Chirica a convocat joi, 23 iulie 2020, la Palatul Roznovanu, o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași destinată luării unor noi măsuri de prevenire a răspândirii pandemiei COVID-19 în Municipiul Iași în condițiile stării de alertă instituite la nivel național și ale evoluției îngrijorătoare a situației sanitare.

Măsuri luate astăzi, 23 iulie 2020, de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași:

Art. 1. (a) Începând cu data de 24 iulie 2020, accesul publicului în spațiile interioare ale Primăriei Municipiului Iași și unităților subordonate este permis doar în limita numărului de ghișee.
(b) În exteriorul spațiilor în care există aceste ghișee vor fi amenajate zone de așteptare, dotate cu scaune sau bănci, precum și umbrele sau corturi în vederea protejării de acțiunea directă a razelor solare sau intemperiilor.
(c) Accesul publicului în spațiile închise este permis doar după verificarea temperaturii corporale și cu mască de protecție.

Art. 2. Începând cu data de 24 iulie 2020, timp de 14 zile, accesul călătorilor în mijloacele de transport public este permis doar în limita locurilor pe scaune și numai cu mască de protecție.
(b) Reprezentanții Companiei de Transport Public SA vor asigura în continuare verificarea temperaturii corporale a călătorilor.
(c) Toate mijloacele de transport public vor fi igienizate și dezinfectate atât între ture, cât și la capetele de traseu.
(d) Stațiile mijloacelor de transport public, peroanele de așteptare, tonetele și automatele de vânzare a tichetelor de călătorie vor fi dezinfectate zilnic.

Art. 3. (a) Începând cu data de 24 iulie 2020, în piețele agro-alimentare din Municipiul Iași se va face dezinfecție zilnic.
(b) Accesul cumpărătorilor în piețe se va face în mod organizat, în fluxuri de intrare / ieșire, în limita a cel mult 100 de persoane în același timp, după verificarea temperaturii corporale și doar cu mască de protecție.
(c) Vânzătorii trebuie să poarte mască și mănuși de protecție, iar marfa trebuie să fie acoperită cu protecție transparentă.
(d) Fiecare tarabă trebuie să fie dotată cu materiale dezinfectante.
(e) Servirea mărfurilor va fi făcută numai de către comercianți. Se interzice atingerea mărfurilor de către cumpărători. Persoanele care nu respectă aceste reguli vor fi evacuate.

Art. 4. (a) În zonele de agrement municipale (Ștrandul Municipal, Baza de agrement Ciric și Plaja Nicolina) rămân valabile măsurile luate în deciziile precedente.
(b) Fiecare bază de agrement va avea un inspector sanitar / un polițist local, care va verifica respectarea normelor de igienă și distanțare socială în interior.
(c) La intrarea în baza de agrement fiecare persoană adultă va semna că a luat la cunoștință de prevederile regulamentului de utilizare a bazelor. În caz de nerespectare a acestor reguli, persoana respectivă va fi evacuată. Pentru minori va semna un adult însoțitor.

Art. 5. (a) Începând cu data de 24 iulie 2020, Poliția Locală va intensifica măsurile de verificare a normelor de protecție sanitară și distanțare socială în parcurile publice.
(b) În parcurile Copou și Expoziției vor fi organizate și marcate ca atare circuite separate de intrare / ieșire, în vederea evitării aglomerației.
(c) Poliția Locală va verifica spațiile de vânzare din parcuri. Vânzătorii trebuie să poarte mască și mănuși de protecție. Orice produs servit clienților va fi înmânat învelit în șervețele de unică folosință. Responsabilii acestor spații trebuie să asigure indicatori de distanțare între clienți.
(d) Începând cu data de 24 iulie 2020, parcurile aglomerate (Copou, Expoziției, Voievozilor, Oancea și Mimoza) vor fi igienizate și dezinfectate în fiecare zilnic, între orele 0.00 și 4.00.

Art. 6. (a) Începând cu data de 24 iulie 2020, Salubris SA va relua activitate de dezinfectare a străzilor cu substanțe pe bază de hipoclorit de sodiu. Activitatea va fi făcută zilnic, între orele 0.00 și 4.00, atât prin spălare, cât și pulverizare.
(b) Graficul acțiunilor de dezinfectare va fi făcut public cu minim 24 de ore înainte.

Art. 7. Începând cu data de 24 iulie 2020, Servicii Publice SA va relua activitatea de dezinfectare a spațiilor de joacă.

Art. 8. Începând cu data de 24 iulie 2020, Direcția Fond Locativ – Serviciul Asociații Proprietari și Termo-Service SA vor relua activitatea de dezinfecție prin impregnarea cu substanțe dezinfectante a covorașelor pentru încălțăminte amplasate la intrarea în scările de bloc, pe domeniul public.

Art. 9. Direcția de Asistență Socială va relua și intensifica activitate de monitorizare a persoanelor aflate în carantină sau autoizolare.

Art. 10. Începând cu data de 24 iulie 2020, toți angajații Primăriei Municipiului Iași și unităților subordonate au obligația de a ține un jurnal personal, în care să noteze numele persoanelor cu care au intrat în contact, în vederea sprijinirii unei eventuale anchete epidemiologice.

Art. 11. Începând cu data de 24 iulie 2020, pe toate șantierele din Municipiul Iași, acolo unde se lucrează în echipe mai mari de trei persoane, acestea sunt obligate să poarte mască de protecție.

Art. 12. Începând cu data de 24 iulie 2020, Servicii Publice SA va relua activitatea de dezinfecție a stațiilor de taxi.

Art. 13. Direcția Exploatare Patrimoniu și Poliția Locală Iași vor elabora un plan de măsuri pentru reluarea activităților sportive în sălile de sport, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Activitățile nu vor putea avea o durată mai mare de două ore și vor fi urmate de o pauză de două ore pentru activități de aerisire, igienizare și dezinfecție.

Art. 14. Poliția Locală Iași va intensifica controalele la supermarketuri și terase, în vederea verificării respectării condițiilor de protecție sanitară și distanțare socială.

Ședința de astăzi este a nouăsprezecea a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași cu această problematică după cele din 29 ianuarie, 24 februarie, 9, 11, 15, 17, 20, 23, 24, 25 martie, 2, 10, 16, 30 aprilie, 11 și 15 mai, 1 și 17 iulie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. Numarul infectatilor ar fi mult mai mare daca spitalele n-ar fi plasate in subordinea mafiei locale.

  • Tu știu ca ai vrut sa spui altceva, dar nu prea îți iese!Daca ar fi asa numărul deceselor ar rămâne același! Ca nu poți ascunde morții, asa ca, las o așa! Cazuri de 10 ori mai multe înseamnă decese sub 1% si incepem să ne întrebăm”pt ce circul?!”

 2. F bine, primarii par ca ar fi singurii capabili sa stopeze avantul epidemiei.
  Pt c ala nivel central, desi stam linistit peste 1k cazuri pe zi, adica mai mult de 2x decat aprilie … cam bate vantul, zero idei, zero actiune. Doar se vaita ca nu respecta lumea, dar nu se iau masuri macar la nivel de localitati, comune. Varza!

 3. Uite un oraș care deja se pregătește pentru marele val de covid.
  Sincer, bravo!

 4. Frectie la un picior de lemn. Desi bune, cine va respecta aceste masuri?
  De cind Weber si Dorneanu au anulat amenzile ca „neconstitutionale”, cine mai repecta vreo regula? Culmea e ca ele sint „neconstitutionale” numai in Romania.

  • Nu știu, chiar crezi că toată lumea e plina numai din imbecili?! Tu respecți regulile de circulație doar că te vede polițaiu’? Sincer să fiu dacă merg de aici până la Timișoara, aproape 600 de km, nu cred că întâlnesc mai mult de două, trei echipaje de poliție! Pe „logica” ta, noi toți mergem cum ne taie capul! Cine încalcă legea, fii convins ca il doare la basca de amenzi sau chiar de pușcărie! Mai las o dracu’ cu decizia CCR, că eu sunt convins că guvernul insusi ar fi anulat amenzile alea înainte de alegeri!

  • Din pacate imbecilii astia sint f.multi, de aceia a si explodat nr. de noi infectati.
   Uitati-va numai ce se intimpla pe litoral, unde nici macar interdictia de a intra in marea agitata nu mai este respectata.
   In lumea civilizata aceste amenzi anti-pandemie sint f.mari: 1500 de euro, 10000 de franci elvetieni si chiar inchisoare, tocmai pt a fi evitata incalcarea rregulilor.