G4Media.ro

Prima victorie obținută de partidul AUR la CCR: Anularea unei modificări aduse…

Prima victorie obținută de partidul AUR la CCR: Anularea unei modificări aduse regulamentului Camerei privind validarea mandatelor de deputați nou aleși

Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea depusă de partidul AUR împotriva unei modificări aduse regulamentului Camerei Deputaților de către PNL, USR PLUS și PSD prin care se limita competența Camerei privind validarea mandatelor deputaților nou aleși.

Regulamentul Camerei a fost modificat pe 15 februarie, la inițiativa liderilor de grup ai PNL (Gabriel Andronache), USr PLUS (Ionuț Moșteanu) și PSD (Alfred Simonis). Modificarea a fost aprobată cu o largă majoritate, singurul grup care a votat împotrivă fiind cel al AUR.

CCR a constatat azi ”că este neconstituțională sintagma  „din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales” din cuprinsul articolului unic al Hotărârii Camerei Deputaților nr.15/2021, referitor la modificarea art.7 alin.(3) din regulamentul Camerei Deputaților”.

”Curtea a constatat că respectiva sintagmă este neconstituțională deoarece limitează atribuția de validare/invalidare a Comisiei de validare a Camerei Deputaților și, implicit, a înseși Camerei Deputaților, prin aceea că nu permite verificarea încălcării prevederilor legale referitoare la condițiile de eligibilitate decât prin raportare la actele comunicate de birourile electorale competente, excluzând, astfel, orice alte acte sau fapte ulterioare momentului alegerilor parlamentare. Or, între momentul alegerii propriu-zise și cel al validării mandatului pot interveni o serie de evenimente, care nu pot fi sustrase verificărilor  necesare și prealabile validării”, se arată în comunicatul CCR.

Regulamentului Camerei Deputaților a fost modificat în contextul controversei privind validarea mandatului de deputat obținut de Francisc Tobă, asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat pe 17 februarie validarea mandatului deputatului Tobă, după ce cu două zile înainte, pe 15 februarie, fusese modificat regulamentul.

Francisc Tobă a fost ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Braşov.

Pe 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor aprobase o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă.

În locul acestuia, AUR o propunea pe Raluca Maria Borta, solicitarea fiind trimisă Comisiei de validare.

Potrivit adresei transmise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Cum se face că niște politicieni noi care sunt etichetați în fel și chip să dea plăcuțe suedeze în unanimitate la CCR PNL,PSD,USR+0215.Aștept comentariile sfertodoților că CCR este PSD.

  • usr+0215 si neomarxisti… Mai ai si alte etichete, pe care nu le intelegi?!?

  • @k pai daca tie nu ti-e clar ca CCR e PSD, si te legi de o chestiune asa de minora ca sa justifici neapartenenta , cum sa te numim?

  • @kinki si ar mai fi un elefant de care nu vb nimeni, cu toate ca consider ca oameni ca Toba nu ar avea ce cauta in parlament si ca insusi prezenta lui pe buletinele de vot este o sinecura a legilor si statului, aceasta decizie a CCR ingradeste dreptul de a fi ales unde poporul este suveran. Adica chiar daca ai fost votat de oameni si BEC-ul a zis ca esti in regula, parlamentul iti poate invalida mandatul dat de popor.

 2. Numele de ,,Francisc Toba” era pe Buletinul de Vot pe pozitia corespunzatoare ?. Daca da, Toba trebuie sa fie deputatul. Daca CCR a luat alta decizie inseama ca sunt niste magari.

  • Votul la parlamentare nu este uninominal, se voteaza partidul care propune liste de candidati.

  • Catre @Lec. Bati campii !. ,,Uninominal” sau ,,ne-nominal” sunt doar un joc de cuvinte care nu exista in Constitutie !.
   Cand pui stampila in patratel trebuie sa ia postul de deputat persoanele al caror nume sunt inscrise in patratel dupa Algoritmul Regulamentului Electoral Corespunzator. Nu degeaba in patratel se afla mai multe nume de candidati ai Partidului respectiv. Partidul obtine voturile datorita numelor incrise in patratel.
   Deci mandatul lui Toba este Legitim si nu-l poate oprii Constitutional decat de Un Proces care sa-i confiste Dreptul Electoral de a fi ales.
   Ce face CCR- ul acum este de a incalca Contitutia pe care trebuie sa o pazeasca.

 3. rahane5 daca toba ordona foc intr-un membru al familiei tale in 89 ,ii felicitati 🦜❓

  • Catre @Amira. Esti o mincinoasa. Daca Toba ar fi Ordonat Foc asupra populatiei in 1989 deja era de mult (acum in 2021) judecat, condamnat si impuscat.
   Faptul ca Toba n-are Condamnare pentru 1989 inseamna ca acelasi Stat de Drept care l-a facut pe Dorneanu Judecator CCR a decis si ca Toba e nevinovat.
   Hotararile Juridice Judecatoresti se iau in functie de Statul de Drept si nu dupa parerologia ta cu ,,daca familia ta si cu parca familia ta”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.