G4Media.ro

Președintele Iohannis refuză convocarea CSAT pentru rectificarea bugetară / Teodorovici: Rectificarea poate…

Președintele Iohannis refuză convocarea CSAT pentru rectificarea bugetară / Teodorovici: Rectificarea poate să fie fără acest aviz

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat marți, la Parlament, că Guvernul va face săptămâna viitoare rectificarea bugetară, indiferent dacă până atunci va exista sau nu un aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Din punctul meu de vedere, poate să fie fără acest aviz, pentru că nu scrie nicăieri în lege, dar s-a mers pe o cutumă (…) Anul viitor sper să nu mai avem nevoie de un astfel de aviz”, a susținut Eugen Teodorovici.

Declarația sa vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a nu a convocat până acum CSAT pentru a aviza rectificarea, declarându-se nemulțumit de tăierea masivă din bugetul Administrației Prezidențiale. Șeful statului a transmis marți că a optat pentru o metodă alternativă de obținere a avizului CSAT: nu într-o ședință a instituției, ci prin semnătura individuală a fiecărui membru.

„Ca urmare a scrisorii ministrului Finanţelor publice, transmisă Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în data de 14 august, referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, Secretariatul CSAT a transmis documentul pentru analiză şi punct de vedere, până la data de 17 august, instituţiilor direct vizate de rectificarea bugetară, respectiv: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. În prezent, Secretariatul CSAT întreprinde diligenţele necesare în vederea obţinerii acordului individual al membrilor Consiliului pentru emiterea unei hotărâri de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018”, arată Administraţia Prezidenţială.

Președintele Klaus Iohannis a lansat pe 7 august, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, o serie de critici dure la adresa Guvernului și a lui Liviu Dragnea în urma anunțului că bugetul Administrației Prezidențiale va fi diminuat cu peste 11 milioane de lei. Șeful statului consideră rectificarea negativă a bugetului Administrației ”o încălcare grosolană și o încercare de a bloca activitatea unei instituții fundamentale a statului român”.

”Președintele României consideră că rectificarea bugetară anunțată reprezintă o încălcare grosolană și o încercare de a bloca, prin constrângeri bugetare, activitatea unei instituții fundamentale. Consecințele sunt grave asupra acțiunilor președintelui României și, implicit, a reprezentării statului român. După ce în repetate rânduri, actuala majoritate parlamentară a încercat să amputeze prerogativele președintelui României, acum Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar. Indiferent ce cred decidenții politici aflați la guvernare, aici nu este vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul român, dar și despre cetățenii săi”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui.

Dobrovolschi a explicat că la nivelul Administrației Prezidențiale s-a aflat săptămâna trecută ”din declarațiile premierului, și ulterior dintr-un document publicat pe site-ul Guvernului”, că instituția figurează pe o listă în care se regăsesc instituțiile statului care vor avea rectificare negativă de peste 10 milioane de lei.

Ea a precizat că Ministerul Finanțelor a informat inițial că bugetul Administrației va fi diminuat cu 2,8 milioane de lei, dar că vinerea trecută tăierea a ajuns, de fapt, la peste 11 milioane.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că a fost transmisă Guvernului o adresă prin care este explicat clar faptul că o tăiere de peste 11 milioane de lei, adică 19% din bugetul Administrației Prezidențiale, ar bloca efectiv activitatea în acest an, dar că Executivul a ignorat toate aceste avertismente.

”Avem astfel dovada clară că reducerea bugetului Administrației Prezidențiale este o decizie arbitrară, bazată pe rațiuni strict politice. În aceste condiții, Guvernul îl împiedică pe Președintele României să își ducă la îndeplinire exercitarea atribuțiilor sale constituționale (…) Stabilirea bugetului fiecărei instituții intră în competența Guvernului, dar Guvernul nu poate afecta prin deciziile sale funcționarea niciunei instituții a statului. Procedând în acest mod fel, Guvernul ar utiliza practic finanțele publice ca pe un instrument politic”, a subliniat Mădălina Dobrovolschi.

Ea a mai spus că în contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură, România nu va putea sa fie reprezentată și nu va putea să-și onoreze angajamentele internaționale asumate, cum ar fi găzduirea și organizarea Summitului Inițiativei celor 3 Mări și evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

”Menționez că Summitul din acest an este un eveniment de o anvergură deosebită, care presupune participarea a 12 şefi de stat din Europa Centrală şi de Sud-Est, a Președintelui Comisiei Europene, a unor invitați de nivel înalt din Statele Unite și din conducerea instituțiilor financiare europene și internaționale. El presupune și organizarea primei ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări, cu peste 600 de participanți – oameni de afaceri și oficiali din cele 12 state ale Inițiativei, din restul Uniunii Europene și din SUA, din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Balcanii de Vest, precum și reprezentanți ai unor think-tank-uri renumite pentru componenta de dezbateri a Forumului”, a explicat purtătorul de cuvânt.

”Partenerii externi ai României vor afla astfel că Guvernul blochează angajamentele internaționale ale țării noastre”, a mai adăugat.

Dobrovolschi a mai spus că argumentul invocat public de Liviu Dragnea pentru justificarea acestei reduceri semnificative de buget este unul complet fals și că președintele PSD induce cu bună știință opinia publică în eroare, susținând că Administrația Prezidențială a cheltuit doar o parte din acești bani alocați.

”Administraţia Prezidenţială va avea dificultăţi majore în a-şi onora obligaţiile contractuale aflate în derulare şi a susţine activitatea instituţiei în semestrul II al anului 2018, achiziţiile necesare pentru activităţile oficiale fiind imposibil de realizat la nivelul care a fost planificat. Totodată, există riscul ca Administraţia  Prezidenţială să fie acţionată în judecată de furnizorii şi prestatorii care nu vor putea fi plătiţi conform contractelor care sunt în desfășurare. Guvernul vine acum cu un artificiu și sugereaza că Administrația Prezidentiala poate angaja cheltuieli pe credit. Doar ca menținerea creditelor de angajament în bugetul Administrației Prezidențiale în cuantum mai mare este irelevantă atât timp cât creditele bugetare sunt reduse.  Instituția, în lipsa bugetului necesar, se afla în imposibilitatea de a plăti eventuale prestaţii viitoare angajate”, a explicat ea.

”Blocarea activității Președintelui României de către Guvern, prin măsuri precum rectificarea bugetară negativă, este de natură să afecteze buna funcționare a statului (…) Situația generată de către Guvern prin această propunere de rectificare negativă este una extrem de gravă și creează premisele ca Președintele României să nu își poată desfășura activitatea și exercita atribuțiile de reprezentare a statului, fiind încălcate prevederile art. 6 din Legea 47/1994, dar și principiul colaborării loiale între puterile statului”, a conchis Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi, 2 august, o rectificare bugetară pe care a calificat-o ”pozitivă”. Potrivit unei planșe prezentate de guvern, vor pierde bani serviciile secrete (SRI, SIE, STS) și mai multe ministere, printre care Dezvoltarea, Mediul, Economia, Energia, Externele și Cercetarea, dar și Administrația Prezidențială.

Şeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ulterior la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis ar fi ţipat la prim-ministrul Viorica Dăncilă, în timpul discuţiei telefonice despre numirea unui interimar, deoarece era nemulţumit de rectificarea bugetară.

“Iohannis a fost informat pe surse – de către nişte securişti din Guvern sau habar n-am de cine – că doamna prim-ministru, prin decizie, a numit un premier interimar. Dar doamna premier mi-a spus foarte limpede că principalul motiv de supărare şi faptul că a ţipat de nenumărate ori la telefon la dumneaei era rectificarea bugetară. (…) Nu înseamnă că s-a intimidat doamna prim-ministru, dar nici nu era ceva foarte nou, s-a mai întâmplat aşa şi când au avut discuţia despre vizita din Israel – aceeaşi atitudine şi aceeaşi tonalitate. A spus că o să transmită la Departamentul de Stat şi la Bruxelles că nu mai are bani să meargă la NATO, că nu mai are bani să meargă la Consiliul European. Adică, numai prostii”, a precizat Dragnea, la Antena 3.

El a adăugat că în cazul rectificării bugetare de la Administraţia Prezidenţială şi de la alte instituţii s-a aplicat principiul reducerii, în raport cu suma cheltuită în primul semestru.

“Administraţie prezidenţială a primit în 2018, prin Legea bugetului de stat, 57 de milioane de lei, a cheltuit în primul semestru 22 de milioane de lei. Nu i s-au pus 44 de milioane de lei, adică 22 ori 2, ci 46, urmând că dacă va apărea o vizită urgentă sau o investiţie uriaşă, planetară, pe care trebuie să o facă Iohannis la Cotroceni, există rezervă la Guvern, ca să compenseze. S-au făcut tăieri la mai multe instituţii, şi la Senat, şi la Camera Deputaţilor, şi la cele patru servicii şi la unele ministere care până la jumătatea anului nu au cheltuit cel puţin jumătate din bugetul pe care l-au avut alocat”, a spus Dragnea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

 1. Mutu nu vrea sa si strice concediul. N -a convocat CSAT-ul pt ce s -a intamplat pe 10 aug (tentativa de lovitura de stat), asa ca votati-l !

  • Dragnea o sa fie fetita Jilavei si Orlando o sa fie fetita lui Dragnea plus Miss Jilava ca o sa fie singurul cu bucile epilate. Daca nu scrie #puscarie pe astia, macar de-un streang sau un selfie cu plutonul de executie tot prind.

 2. dl Teodorovici, avizul CSAT este obligatoriu. Legea 415/2002.

 3. Tot nu pricep de ce evita tot timpul Presedintele CSAT-ul!
  In mintea me asta proasta, eu vedeam CSAT ca pe o parghie a Presedintelui pentru handralirea ministrilor astia incompetenti, ipocriti, aroganti fara nicio baza, mincinosi si antinationali.
  Dar, o fi stiind el mai bine, ca cica d-aia e presedinte!

 4. De ce nu da Presedintele cu Dragnea de pamint ? Mishtocar si penal, asta se da bine
  la romani, nu ?Lupta de caractere ? Mi-e rusine sa zic ca sunt roman…iar gogoasa ca Iohanis a strigat la toanta, nu o cred, dar daca „papusarul psd” e multumit, ce conteaza, nu ?
  Am uitat, liviu mai are o calitate: Lash , prima aparitie dupa „diaporada”, ati auzit vreo scuza ?
  Bine ca-si plimba amanta la parlament, nimeni nu are nmic de zis ? Rusine !

  Penal si