G4Media.ro

Premiul Nobel pentru Literatură, câștigat de Abdulrazak Gurnah, scriitor născut în Zanzibar,…

Premiul Nobel pentru Literatură, câștigat de Abdulrazak Gurnah, scriitor născut în Zanzibar, rezident în Anglia

Premiul Nobel pentru Literatură 2021 a fost decernat de Academia Regală Suedeză scriitorului Abdulrazak Gurnah, născut în Zanzibar și rezident în Anglia, pentru opera în care descrie efectul colonialismului și soarta refugiaților.

Vom reveni

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Politically correct, black lives matter! 😉

    • Stai sa vezi political correct la nobelul pentru pace!!!!

    • Știm, e nașpa că auzim chestiile nasoale despre fostele actuale imperii occidentale asupritoare! Cine zice ceva de chestiile astea e bolșevic! Papahagi, scoate din desagă ceva citate de Boethius!

    • ” Occidentul – inclusiv voi, de la căderea zidului Berlinului – trăiește sub un alt fenomen: deconstrucția sa. Din anii 1960, intelectualii noștri, elitele noastre, universitățile noastre au adoptat, pe baza modelului american, conceptul pe care Allan Bloom l-a descris atât de acut: o atitudine de deconstrucție și respingere. Ei ne-au convins că suntem păcătoși. Suntem vinovați de sclavie, al doilea război mondial, de holocaust, de colonizare și de asuprire a femeilor, copiilor, negrilor și musulmanilor. Aproape totul. Și pentru a fi absolviți de aceste păcate, suntem capabili să facem orice – inclusiv să ne distrugem propria civilizație. Dar țările est-europene sunt scutite de acest lucru, deoarece au fost victime ale opresiunii comuniste și sovietice. Și asta îi înarmează – ce paradox istoric! –De la a fi absolvit de aceste păcate. Istoria ne distrează uneori cu povești ca acestea, care au atât răsuciri tragice, cât și ciudate. Dar la ce fel de deconstrucție ne referim, deconstrucția a ce? Mai întâi națiunea, apoi familia, apoi rolul tatălui, apoi omul însuși și apoi sexele biologice. Am scris despre asta acum șapte ani în cartea mea, Suicide français (suicidul francez): deconstrucția este urmată de ridicol și apoi distrugere. Islamul este, de asemenea, un aliat în distrugerea națiunii, a familiei și a individului, care, profitând de starea noastră de slăbire, ne forțează propriile norme. ” Zemmour

    • Corect. Premiile Nobel, cel puțin cele pentru literatură și pace, nu mai au de mult nicio legătură cu meritocrația.
      Hai să fim serioși: Herta Müller a luat premiul, iar Cărtărescu, nu. Ca să dăm doar un exemplu.

  2. Si totusi, Zanzibar este doar o parte a unei tari numita Tanzania.
    In fine, detalii…

    Iar Cartarescu iar trebuie sa astepte…

  3. Cartarescu nu a fost la rand.

  4. Spunea un scriitor, acum mai multi ani, ca M. Cartarescu nu are, alaturi de opera, si o mare biografie. Probabil cantaresc, in evaluarea juriului, si alte aspecte, legate de experiente umane teribile.

    • Cărtărescu nu are operă, Cărtărescu are maculatură, asta e diferența

    • da, ma, maculatura-cum zici mata, da’ noua ne place. ca alta oricum nu pupam…e vorba de vizibilitate, pana la urma. si pentru noi (astia de am citit vreodata si poate am mai citi) si pentru ei (‘ai de scriu).

  5. Ce dreptate ai. Nu e pe placul multor progresiști , dar să vedem unde sunt țările eliberate de sub jugul colonial , cum le place să spună , țări ca :
    Angola , Mozambic , cele 2 Congo și multe altele .

  6. Cu ce s-a făcut remarcat în afara țării Mircea de la Humanitas? Ce a făcut gașca de la Humanitas pentru cultura românească și cea internațională?

  7. Repet ce postam azi dimineata pe la 9…

    Premiile astea cu mare vizibilitate si notorietate au inceput de ceva vremesa fie puternic ideologizate si politizate si astfel puternic discrediatate. Vzi si oscarurile, ursul de aur de la berlin samd.

  8. Cumva Cărtărescu trebuie sa fie mulțumit, aici s-a aplicat religia Corectitudinii politici, al cărei militant înfocat este MC. Însă opera lui MC este profunda și adevărată.

  9. Du-te si viziteaza odata British Museum sau Rijksmuseum sa vezi acolo ce de bani, resurse si obiecte furate au fost propulsate direct in vistieria fostelor imperii din Vest. Astia i-au „ridicat” pe africani la fel cum ne-au ridicat pe noi otomanii, rusii si austro-ungarii.

  10. Ce păcat ca la Nobel nu-i ca la Oscar și Cezar! Așa ar fi primit și Cărtărescu premiul onorific pentru întreaga activitate dedicată primirii unui Nobel pentru literatura!

  11. „Nu sunt vremile subt om, ci bietul om subt vremi”.

  12. Eram sigur că acest premiu va ajunge la cineva de care nu am auzit și care nu are nici cine știe ce mare realizare în literatură. Păcat că sunt mari scriitori care nu au primit premiul Nobel și care nici nu-l vor primi. Acestă tendință din vest prezentă în aproape toate domeniile de activitate – politic corect – face f mult rău omenirii, civilizației, fiindcă nu mai are nici o legătură cu valoarea. talentul, munca.

  13. Și io, care eram pregătit pentru marele, celebrul, genialul circea mărtărescu…

  14. Urmează Greta Thunberg