
Premiile Cărturino și-au desemnat câștigătoarele la a doua ediție. Cărțile pentru copii au strălucit la Cărturești Carusel
Vineri, 23 mai, la Cărturești Carusel a avut loc cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Cărturino, dedicate scriitorilor și ilustratorilor români de carte pentru copii. Premiile Cărturino, primele din România de acest fel, au luat naștere în 2023 ca un gest de recunoaștere și susținere a literaturii române pentru copii.
Acestea își propun să promoveze literatura română pentru copii, să educe publicul tânăr să aprecieze cartea ca obiect cultural, să ofere repere valoroase pentru părinți, educatori și librari în alegerea cărților pentru copii și să creeze punți între cei care scriu și ilustrează și publicul tânăr – viitorii cititori pasionați.
În debutul Galei, Nicoleta Iordan, cofondatoare Cărturești, a felicitat scriitorii români. „Azi vă celebrăm talentul dar și dedicarea și răbdarea, de a scrie și rescrie până obțineți fraza perfectă pentru un suflet de copil. O carte bine scrisă, o ilustrație minunată pot lăsa o impresie profundă. Copilul care și-a găsit cartea potrivită o va păstra în suflet toată viața. De aceea ne dorim și credem că avem responsabilitatea să ducem cartea aproape și de cei care provin din medii vulnerabile și nu au acces facil la lecturi. Pentru ca astfel cât mai mulți copii să aibă povești în copilăria lor care să-i însoțească și în viața de adulți.”
Mai mult decât un moment festiv, Gala Cărturino este un semnal important că literatura pentru copii este un domeniu cu miză culturală, emoțională și educativă, o industrie în expansiune, cu potențial pentru creșterea și susținerea dezvoltării generațiilor viitoare. Dana Rogoz a fost gazda întâlnirii de la Cărturești Carusel, ambasadoare a premiilor Cărturino și una dintre cititoarele fidele Cărturești.
Cărțile câștigătoare ale celei de-a doua ediții a Premiilor Cărturino sunt:
Premiul pentru Cartea de literatură pentru copii a anului: Comoara lui Harap Alb, de Mihai Mănescu, Humanitas.
Premiul pentru Cartea ilustrată pentru copii a anului: Vreau sa fiu invizibil, de Dan Ungureanu, cu ilustrații de Dan Ungureanu, Arthur.
Premiul copiilor: Marele Ciulică, de Nicolae Popa, Prut.
Premiul librarilor: Descântece de bune maniere, de Ionela Hadârcă, cu ilustrații de Veronica Neacșu, Cartier.
Cele douăzeci de titluri finaliste anul acesta la Premiile Cărturino vor avea un raft dedicat în librării și pe carturesti.ro unde cititorii sunt invitați să le descopere.
Juriul care a ales câștigătoarele la secțiunile principale a fost alcătuit din: Diana Geacăr (scriitoare), Carla Duschka (grafician, Atelierul de grafică), Oana Purice (agent literar), Stela Lie (prof. univ. dr. habil UNARTE, ilustratoare) și Monica Anghel (membru în echipa de organizare Cărturești).
Juriul librarilor a fost alcătuit din Mihai Pricopoaia (Librarium), Raluca Selejan (La două bufnițe), Irina Ornea (Humanitas), Magdalena Bagrin (Cărturești Chișinău), Alina Muncileanu (Cărturești).
Premiul copiilor a fost votat de un juriu alcătuit dintr-un grup de copii sub coordonarea Svetlanei Cârstean. Din juriu au făcut parte: Tudor Postolache, Alexana Podașcă, Ilinca Gamarț, Vera Gamarț, Amilin Mitu.
Premiile Cărturino continuă, de asemenea, misiunea Cărturești de a sprijini scriitorii și ilustratorii români contemporani, reflectată de-a lungul timpului în numeroase proiecte, dintre care cele mai recente sunt „Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești”, aflate la ediția 4, dar și „Rezidențele de creație vizuală de la Viscri”, inițiate în 2023; „Short. Festivalul de proză scurtă”, „Carte și miere”, un podcast dedicat autorilor contemporani și numeroase proiecte și colaborări cu ilustratori și artiști vizuali din România.
*****
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul anului 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit între timp cel mai important lanț de librării de pe piața din România, cu 56 de librării în România și 3 în Republica Moldova, Cărturești susține dezvoltarea întregului ecosistem cultural și educațional.
Anual, Cărturești donează mii de cărți bibliotecilor din toată țara, premiează literatura românească pentru copiii prin Premiile Cărturino, promovează literatura pentru adolescenți prin FestivalYA, oferă Burse de Creație Literară scriitorilor români, oferă a doua viață cărților prin programul Buy Back prin care cărțile ajung la copiii din medii defavorizate din toată țara.
Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel – inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona – distinsă cu premiul „Libraria Anului” din cadrul London Book Fair International Excellence Awards 2021.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank