G4Media.ro

Politico: Un canal media din Germania finanțat de Rusia distribuie conspirații anti-vaccin…

Politico: Un canal media din Germania finanțat de Rusia distribuie conspirații anti-vaccin și mesaje de extremă dreaptă, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare

În contextul alegerilor parlamentare din Germania, o companie media finanțată de Rusia, a devenit cel mai activ jucător de pe social media-ul nemțesc. Compania distribuie postări conspiraționiste care exploatează temerile germanilor despre pandemia de COVID-19 și despre vaccinuri și mesaje ale partidelor de extremă dreaptă, conform unei analize realizate de Politico.

RT Deutsch, care este o alternativă la presa occidentală și care are ca scop promovarea intereselor strategice ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a devenit cel mai popular canal media de pe rețelele sociale germane. Canalul distribuie mii de postări pe toate platformele de social media care strâng milioane de interacțiuni, sub forma de like-uri, comentarii sau distribuiri.

Din martie, doar pagina de Facebook a obținut 22.7 milioane de interacțiuni, conform cercetărilor efectuate de German Marshall Fund (GMF), un think tank din Statele Unite.

„Este clar că există o cerere imensă pentru ce vinde Rusia germanilor. Și asta, cred eu, de-a lungul Occidentul, este foarte îngrijorător. Este clar de unde vine acest conținut. Cumva, depășește performanțele aproape tuturor canalelor media tradiționale”, a spus Bret Schafer, șeful echipei de manipulare a informației la GMF, pentru sursa citată.

Conținutul distribuit fie exploatează temerile nemților legate de pandemie sau de vaccinuri, fie avantajează partidul de extremă dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD). De exemplu, un videoclip postat pe Youtube despre conspirații anti-vaccinuri a fost văzut de un milion de ori. Alt exemplu este o postare pe Facebook care promova extrema dreaptă și care a fost distribuită de zeci de mii de ori.

„Mesajele anti-vaccin finanțate de state externe răspândesc neîncredere în guvern și se concertează pe diviziuni interne”, a spus un senior fellow la Insitutul pentru Dialog Strategic, un think tank care urmărește extremismul online.

În ceea ce privește alegerile, RT Deutsch are o strategie dublă: promovează extrema dreaptă și atacă Partidul Verzilor. În general, Creștin-Democrații și Social-Democrații nu primesc multă atenție.

Compania nu s-a implicat în mod direct în alegeri, ci a promovat retorica AfD, inclusiv mesajele contra refugiaților sau contra restricțiilor impuse de pandemie. În același timp, a atacat-o, prin numeroase articole, pe lidera verzilor, Annalena Baerbock cu acuzații de plagiat.

Această strategie se potrivește cu interesele geopolitice ale Rusiei de a încadra evenimentele curente prin viziunea Rusiei despre lume, conform unui senior fellow la GMF.

De exemplu, în ultimele săptămâni, RT Deutsch a prezentat germanilor cucerirea Afganistanului de către talibani ca un eveniment emblematic pentru decăderea Occidentului. De asemenea, a atacat o decizia a unei instanțe nemțești împotriva unui proiect pentru o conductă de gaz natural între Germania și Rusia, decizie care ar putea răni interesele economice ale Kremlinului.

„Este clar că aceste alegeri contează pentru Rusia. Vor să le fie auzite opiniile. Există sentimentul că ei provoacă dezbinare și instabilitate pe care Rusia le vede ca beneficiare propriului sistem”, a mai spus senior fellow-ul de la GMF.

Sursa foto: Facebook / Vladimir Putin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Putin n-a cunoscut ce e Dragostea !

 2. sa scrie omul politic roman o plangere la Ambasada Israelulu, sa stim cine e seful!

 3. Pai nu aveam si noi pseudo-jurnalisti care erau fericiti ca primeau de la canalele media rusesti articole scrise de-a gata? Si ca pinguinii, aplaudau si le bagau in ziar, promovand interesele rusesti?
  Sugestiv si faptul ca rusii pun tunurile pe verzi. Oricum au intrat in fibrilatie cu green dealul european care promite sa se renunte la majoritatea hidrocarburilor, atingandu-i pe rusi la portofel. Verzii ar putea sa accelereze procesul de decarbonificare, lasand „benzinaria ruseasca” fara clienti. Ceasul ticaie, parghia de santaj numita gaz (pretul crescut ca-n basme fara fundament economic, doar strangand robinetul) isi va diminua eficienta in urmatorii 10-15 ani. De asta cred ca lucrurile se vor precipita in vecinatatea rusiei, Putin va pune laba pe vechii vecini din sfera de influenta, inainte ca europenii sa nu mai poata fi santajati cu gazul.

 4. Tot ce nu-i „bine”, ce nu-i „corect politic” sau progresist este finanțat de mujici.
  Ce-i care au alte păreri sunt putiniști….

  • @ Berbec Vasile – Eram curios, de la articolul cu decesul lui Caramitru, ce culoare de postac esti. Acum m-am lamurit…

  • Chiparosule, acum toți putem sta liniștiți dacă neuronul tău s-a dumirit.

 5. GAZ ati vrut gazare aveti . Bolsevicii sunt lenesi dar profita de pe urma prostiei oamenilor destepti .