G4Media.ro

Peste 50°C la umbră: India și Pakistanul sunt afectate de un val…

Sursa foto: Pixabay

Peste 50°C la umbră: India și Pakistanul sunt afectate de un val de căldură extremă

Un val de căldură severă a lovit luni, 27 mai, nordul Indiei, temperaturile ajungând la 50°C în Phalodi, în statul Rajasthan, cel mai ridicat nivel din iunie 2019, relatează cotidianul indian Times of India, citat de BFM TV.

Acest val de căldură vine în continuarea caniculei care afectează țara de mai multe săptămâni. Pe 21 mai, autoritățile de la New Delhi au ordonat închiderea anticipată a școlilor din capitala indiană pentru vacanța de vară, cu „efect imediat”, potrivit presei locale, din cauza temperaturilor extreme.

În nord-vestul Indiei, orașul Kota, tot în statul Rajasthan, a cunoscut luni o zi deosebit de călduroasă, cu o temperatură maximă de 48,2°C, potrivit Keraunos, observatorul francez pentru tornade și furtuni violente. Pe parcursul zilei, orașul indian a înregistrat și o temperatură minimă record de 36°C. Temperatura medie a zilei a fost de 42,1°C.

 

La granița cu India, în provincia sudică Sind, la sud de Pakistan, temperaturile au depășit 50°C, potrivit agenției de presă britanice Reuters.

În orașul Mohenjo Daro, cunoscut pentru siturile sale arheologice care datează din civilizația Valea Indusului, în anul 2.500 î.Hr., temperaturile au atins 52,2°C în ultimele 24 de ore, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt din cadrul departamentului de meteorologie din Pakistan.

Aceasta este cea mai ridicată temperatură a verii de până acum, apropiindu-se de recordul de temperatură al orașului, de 53,5°C, și de cel al Indiei, de 54°C. În timp ce se așteaptă ca valul de căldură să se atenueze în următoarele câteva zile în Mohenjo Daro și în împrejurimi, un alt val de căldură este așteptat să afecteze alte părți din Sindh, inclusiv capitala Karachi, cel mai mare oraș din Pakistan.

Un val de căldură generalizat

Potrivit cotidianului indian Time of India, însă, valul de căldură nu se limitează la nord-vestul Indiei și la sudul Pakistanului.

State mai răcoroase, precum Himachal Pradesh, în Himalaya, și Assam, în nord-estul Indiei, s-au confruntat, de asemenea, cu o căldură extremă. Orașele Silchar și Lumding, de exemplu, au înregistrat luni 40°C și, respectiv, 43°C.

Ca urmare a caniculei, mai multe regiuni se confruntă cu penurii de apă și de electricitate din cauza vârfurilor de consum de energie. Potrivit Departamentului indian de Meteorologie, citat de BBC, se așteaptă ca valul de căldură să continue până miercuri, 29 mai.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...