G4Media.ro

Pe cine servește premierul Ciucă / Datoria de onoare a generalului

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pe cine servește premierul Ciucă / Datoria de onoare a generalului

Premierul Nicolae Ciucă trebuie să decidă: guvernează mai departe cu UDMR ca și cum nimic nu s-a întâmplat sau se desparte de o formațiune politică tot mai nocivă, aflată la un pas de extremismul politic.

Transformat deja în anexa FIDESZ și a lui Viktor Orban în România, UDMR se comportă mai nou ca un instrument de propagare a revizionismului promovat de premierul Ungariei, al discursului său anti-european și al narativului putinist inclus în subsidiar. Aproape toți liderii UDMR i-au aplaudat discursul de la Băile Tușnad. Până azi, niciunul nu s-a delimitat de Orban. Dimpotriva, l-au glorificat, l-au scuzat și au justificat ce nu poate fi explicat.

Au trecut 11 zile de la declarațiile rasiste făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad care au scandalizat o întreagă planetă și 4 zile de la clarificările solicitate de președintele Klaus Iohannis liderilor UDMR, după ce i-au aplaudat discursul. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a răspuns sfidător, aproape jignitor șefului statului, făcând scut în jurul lui Viktor Orban.

Prin comportamentul lor, vicepremierul Kelemen Hunor și miniștrii săi care l-au însoțit la Tușnad încalcă atât programul de guvernare (politica externă pro-europeană a României) cât și jurământul depus la Cotroceni. Ei servesc azi pe față interesele Ungariei, nu ale României.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut câteva aluzii critice la adresa lui Viktor Orban, dar a evitat orice coliziune directă cu UDMR. Interesul său politic diferă radical de agenda externă a președintelui Iohannis, centrată pe imaginea de mare lider european.

Ciucă are nevoie de un guvern stabil pentru a livra rezultate și de aliați politici dacă PSD se va decide să iasă de la guvernare la un moment dat. Fără UDMR, cu un PSD ieșit de la guvernare, Ciucă nu poate rezista ca premier. Dacă pleacă de la Palatul Victoria riscă să piardă și partidul în secunda doi. Odată pierdut partidul, se destramă și visele de candidatură la prezidențiale în 2024. Vezi cazul Cîțu, azi nimic.

Prin urmare, generalul preferă azi să evite un război politic, căutând cu orice preț pacea politică pe baza unor calcule foarte personale. Riscurile la care se expune sunt însă foarte mari. UDMR a întins coarda până la rupere și este la un pas de a fi acuzat că nu se comportă loial față de statul român, ci manifestă obediență totală față de Budapesta. Primele semne de întrebare publice le-a ridicat însuși șeful statului, chemând liderii UDMR să explice pe cine au aplaudat, dacă merg pe linia Orban, și o discuție clarificatoare în coaliție, discuție care însă întârzie.

Păstrarea lor în guvern s-ar putea să-l coste scump pe Nicolae Ciucă, în absența unor clarificări necesare din partea UDMR care nu mai pot fi amânate. Loialitatea liderilor maghiari față de politica guvernului condus de premierul Ciucă, respectul lor față de valorile asumate de statul român, față de președintele țării până la urmă, nu reprezintă subiecte minore, ceva ce ar putea fi trecut ușor cu vederea.

Datoria de onoare a oricărului general este să-și apere țara, iar a unui premier să servească interesele țării sale, înaintea oricăror calcule politice personale. Dacă Ciucă amână dezbaterea în coaliție așteptând să se stingă focul de la sine, tensiunile acumulate deja între majoritate și minoritate riscă să-i explodeze mai târziu în față. Revizionismul, orientarea pro sau anti-europeană a unui partid aflat la guvernare, toleranța față de discursuri rasiste aplaudate doar de Moscova, sunt teme cruciale și tot atâtea motive de a trimite UDMR în opoziție dacă este cazul.

În absența lămuririlor cerute de șeful statului și prin loialitatea mărturisită lui Viktor Orban, liderii UDMR se transformă încet într-un partid extremist de tip AUR, varianta maghiară: atitudine anti-Bruxelles, revizionistă, ultra-conservatoare pe teme de familie, orientare sexuală, valori tradiționale, o linie politică foarte convenabilă Moscovei.

Ar mai fi de notat apoi duplicitatea liderilor UDMR. Bine conectați la resursele pompate de guvernul maghiar în Transilvania prin diverse programe economice, asociații și fundații pe care le controlează, elita politică maghiară beneficiază din plin și de avantajele guvernării, de funcții și acces la banii Bucureștiului ale cărui interese le subminează.

Și această schizofrenie politică va trebui să înceteze. Fiecare euro cheltuit de Budapesta în Transilvania va trebui condiționat de un euro pus de Guvernul de la București, pentru a evita pe termen lung ca avertismentul editorialistului de la publicația germană conservatoare Die Welt să devină realitate: ”Viktor Orban vrea o tutelă maghiară pe teritoriul României. Orbán nu poate desface Trianonul, dar el și guvernul său fac tot posibilul pentru a lega teritoriul de patria mamă și a-l încorpora în marele imperiu maghiar”

Prin urmare, pe cine servește premierul Ciucă? Își va face generalul datoria de onoare sau a învățat deja arta compromisului compromițător în politică? Nu mai are la dispoziție prea mult timp pentru a oferi niște răspunsuri, care ar putea fi decisive pentru cariera lui politică.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

64 comentarii

 1. UDMR. este o franciza a FIDESZ HU. Sunt tare ocosi de rasa ungureasca care nu suporta metisajul.

  • Neconflictual

  • Ungaria a respins sanctiunile UE asupra gazului rusesc, a respins introducerea unei zone de excludere aeriana si posibilitatea a unei misiuni de mentinere a pacii a UE in primvara. Premierul maghiar de extrema-dreapta a spus că migrația a împărțit Europa și Occidentul în două, argumentând că țările în care se amestecă europeni și non-europeni „nu mai sunt națiuni: nu sunt altceva decât un conglomerat de popoare”. Orban îndatorează Ungaria Chinei prin intrarea în două proiecte gigantice Belt and Road in timp ce Romania a exclus investitiile strategice cu China. Regimul de la Budapesta e pe contre cu UE, chiar si cu grupul Visegrad care a intrat in obscuritate, dar intre timp Ungaria devine membru observator in Organizatia Statelor Turanice, Orban motivand in martie ca ungurii sunt turanici kiphchak (tot pe criterii, radacini etnice). Ungaria nu acceptă valorile UE – doar banii. Problema e că nu există niciun grup credibil de opoziție. Polonia si Romania nu sunt departe, doar ca o fac mai subtil atunci cand vine vorba de UE si NATO, pana la urma noi suntem urmatorii in fata ursului daca Ucraina cedeaza.

  • Cunoaște cineva ce a fost prevestit prin Arsenie Boca cu privire la ce se va întâmpla cu această țară?
   Întreb, pentru un prieten.. Asta, pentru că mai scriu unii,l cu subînțeles, pe’aici.

   Când stricăciunea, depravarea, răul, corupția din viața unei persoane, a unei țări, ajung la măsura stabilită de Sus – căci NU toți sunt judecați în această viață – atunci acea persoană /acea țară/ atrage, după sine, Judecata. Divină.

   Iar unii.. plătesc chiar conform principiului ‘aici și acum’ pe când alții – nu.
   Nu toți de pildă, mor în accident de mașină, ci doar unii; alții mor înecați, alții măcinați de boală, alții în accident de muncă, alții într-un conflict.. sunt n modalități prin care, peste o persoană /peste o țară/ se poate revărsa Judecata.
   Și care poate îmbraca diverse forme și intensități.

   Cutremurul din 4 Martie a fost peste Capitală, mai mult – nu peste toată țara și tot așa.
   Ulterior, prin slujitorul Boca Arsenie a fost vestit ceva – altceva decât cutremur – ceva ce are strânsă legătură cu articolul și tot așa.
   (Și apropo, în mesajul care le-a fost transmis românilor prin Boca, cred mulți și dintre protestanți).

  • Este inadmisibil ca intr-un guvern sa fie ministri cu dubla cetatenie, mai ales avand si cetatenia unui stat care are evidenta intentie de a rupe oparte din Romania,. Este inadmisibil sa fie la putere un partid finantat de un alt stat, foarte activ in distrugerea unitatii acestei tari.
   In legatura cu premierul Ciuca, si eu imi pun niste intrebari.
   Daca era un om obisnuit, un politician oarecare, nu mi le mai puneam. Dar dl Ciuca este un erou, a luptat in razboi, a avut o functie mare in armata romana, o reprezinta.
   Din acest motiv, imi pun acele intrebari.

  • Okos ember magyarul e metis deja pentru ca provine din Asia Centrala si s-a stabilit la el in Panonia acum 1200 de ani.

  • Ciuca asigura stabilitatea tarii, cu orice costuri.
   Mai bine sa fie bani decat greve

 2. Această teorie ar fi valabilă pentru un general adevărat,cu sânge în instalație, un bărbat de stat nu un general de carton, un plagiator ordinar care, profită de justiție să-și ascundă furtul…

 3. Articol inflamator. Degeaba. Nu trebuie folositi maghiarii pentru a-i pune o talpa dancilului Ciuca. Mergeti in HarCov si o sa va convingeti.

  • Atat poti, atat te duce capul.
   Omul scrie de 100 de ori in articol UDMR, tu vezi „maghiari” …

  • E vorba de formatiunea politica UDMR, nu de maghiari. Nu sunteti in stare nici sa cititi, dar sa mai intelegi si continutul.

  • UDMR este complice la intentiile vadite ale lui Orban de a maghiariza Ardealul, cu scopul de a-l separa de Romania.
   Daca ar exista respect pentru interesul national, s-ar lua rapid masuri legislaive care ar potoli ofensiva lui Orban asupra Ardealului, ar pune UDMR in situatia de a alege.
   Revizuirea rapida a unor operatiuni frauduloase. prin care statul roman a cedat proprietati importante unor cetateni maghiari (si nu numai) si interzicerea accesului la anumite functii pentru cei cu dubla cetatenie, ar fi doua masuri imediate.

 4. UDMR ajută PSDNL să fure, numai fraierii se agită, nu se va schimba nimic – ați uitat în ce „țară” trăiți.

  • “ încalcă atât programul de guvernare”
   Îmi place formularea asta, care sugerează și o mică orbire jurnalistica.

   Pentru cei cu memorie scurta- UDMR a încălcat toate programele de guvernare.
   Chiar și pe vremea lui Boc, Orban, Catzu, dar și in guvernele PSD, dar acolo încălcarea era generalizată.
   UDMR e mai ales specializat pe sabotarea reformelor in justiție din orice program, pe locul doi a celor administrative.

   Și totuși UDMR este considerat “partid serios, care face ce spune” de către foștii/actualii/viitori parteneri ai săi. Asta ma face sa cred ca de fapt asta e și înțelegerea- UDMR sa blocheze reformele, in timp ce ceilalți sa se bată cu pumnul in piept “pentru” reforme, după care sa ridice din umeri ca nu se poate.

  • “ încalcă atât programul de guvernare”
   Îmi place formularea asta, care sugerează și o mică orbire jurnalistica.

   Pentru cei cu memorie scurta- UDMR a încălcat toate programele de guvernare.
   Chiar și pe vremea lui Boc, Orban, Catzu, dar și in guvernele PSD, dar acolo încălcarea era generalizată.
   UDMR e mai ales specializat pe sabotarea reformelor in justiție din orice program, pe locul doi a celor administrative.

   Și totuși UDMR este considerat “partid serios, care face ce spune” de către foștii/actualii/viitori parteneri ai săi. Asta ma face sa cred ca de fapt asta e și înțelegerea- UDMR sa blocheze reformele, in timp ce ceilalți sa se bată cu pumnul in piept “pentru” reforme, după care sa ridice din umeri ca nu se poate.

   Rasplata: UDMR e continuu la guvernate, chiar și când nu e nevoie de voturile lor, pe care oricum nu le dau in punctele esențiale.

  • Mie mi se pare de domeniul SF-ului când văd oameni de la care parcă am pretenții că vor vota în 2024 cu UDMR-ul pentru că au făcut ceva. Wtf? Ce au făcut în afară să fure și să fie oribili în general? Ce gimnastică mintală trebuie să faci ca să eviți PNL-ul și PSD-ul pentru că fură și sunt ticăloși, dar și USR-ul pentru că…nu știu, n-au bască și te-ai simțit ofensat? Nu înțeleg, efectiv.

 5. Foarte corecte ideile din articol. Ciuca, ia o maciuca sau du-te acasuca!

 6. Eugenia cât de proas.tă ești fă? Te-ai născut și ai trăit degeaba,b.oule…

 7. Ciuca are rol doar de „sperietoare” in lanul de porumb. A fost pus in acest post doar pentru calitatea de a spune da in fata faraonului. Altceva nu stie si nici nu intreaba pe cei scoliti. Cea mai mare teapa a istoriei: ioha presedinte, ciuca prim ministru al guvernului mafiot psd+pnl+udmr. Nu are nici o jena de a primi pensie speciala din armata dar si salariul de prim ministru fara sa aduca un real folos acestei tari. Mai ales ca pnl a promis ca o persoana pensionata la stat se mai poate angaja doar la privat.

 8. Până acum cele mai mari realizări ale Guwernerului Cioacă sunt:

  1. Introducerea în sporturile ţării number 1 la prostituţie în Europa a onorabilei discipline de dans la bară:

  https://www.g4media.ro/ministerul-sportului-a-recunoscut-practicarea-a-doua-noi-ramuri-sportive-in-romania-sportul-la-bara-si-padelul.html

  2. Rezolvarea cu „metoda coperta” de la Curtea de Apel Bucureşti.

  În rest vin acuşica legile securismului şi legile imposturii. Şi cică Tovarăşul Colonel Mache Şpagoveanu are pe ţeavă o lege, unde primeşti 2 ani cu executare, dacă îndrăzneşti să râzi de UM BOR.

  Exact ca în Evul Mediu vom avea boieri şi şerbi. Diferenţa făcându-se pe bază de epoleţi şi pensii „ocupaţionale de serviciu”, care nu sunt speciale, sunt doar esenţiale.

 9. Ciucă e doar o marionetă a altora. Se vede când vorbește, parcă îi șoptește cineva ce să spună. ”General” e mult spus.

 10. Ciuca are rol doar de „sperietoare” in lanul de porumb. A fost pus in acest post doar pentru calitatea de marioneta in fata faraonului. Altceva nu stie si nici nu intreaba pe cei scoliti. Cea mai mare teapa a istoriei: ioha presedinte, ciuca prim ministru al guvernului mafiot psd+pnl+udmr. Nu are nici o jena de a primi pensie speciala din armata dar si salariul de prim ministru fara sa aduca un real folos acestei tari. Mai ales ca pnl a promis ca o persoana pensionata la stat se mai poate angaja doar la privat.

 11. Johannes și Ciuca sunt doi mari lideri europeni. Din păcate doar la propriu.

 12. Johannis și Ciuca sunt doi mari lideri europeni. Din păcate doar la propriu.

 13. Ciucă nu e premier, e doar o slugă obeză.
  Mâncare și pensie specială să fie, restul nu contează.

 14. Si aici, pe aceasta pagina cenzurati?

 15. Aveti asteptari mult prea mari de la un general inventat, incapabil sa inteleaga ceva…

 16. De ce i se cere unui plagiator să aibă responsabilitate. Daca avea , sau cel puțin „7 ani de acasă „, de mult își încheia mandatul . De care oricum nu avea de ce să fie mândru .
  Așa că singurul mod public de a fi sancționat este ca media ,neabonata la pomana guvernamentală , sa nu ii mai pomenească numele și activitatea ,până când va avea minimul de bun simț și va demisiona .

 17. In toate situatile politice la zi si viitoare ciuca cistiga teren .

 18. daca udmr pleaca ciuca cistiga votanti .

 19. daca psd pleaca ciuca cistiga

 20. deja psd este asimilat partial cu spusele recente ale lui dragnea

 21. usr si aur sunt in cadere libera

 22. Dane, nici acum nu ai inteles ce specie de politruci ne guverneaza?!
  Am scris deja azi ca subiectul asta s-a incheiat: UDMR a raspuns sfidator cererilor timide(formulate doar ca raspuns la INTREBARILE jurnalistilor!!) ale prezidentului Haos, ale dlui Ciuca, ale dlui Ciolacu!!
  UDMReii isi vad acum de-ale lor, iar ai nostri sunt „fericiti” ca subiectul nu mai face valuri!
  Pentru generalul Ciuca, onoarea e ZERO!
  El a devenit acum om politic dambovitean, asa ca ZERO =onoarea dlui Ciuca!
  ZERO, ca a oricarui politruc!!!
  Si nici ca-i pasa!
  Ii pasa insa si va face orice ca sa nu aiba soarta zombiliticului, iar soarta lui e legata de prezenta UDMR in guvernul Ciuca!
  Calcule pe care UDMR le stapaneste la perfectie, dupa 32 de ANI de balama politica!
  Subiectul e inchis, TVurile au gasit repede alte subiecte, partidele coalitiei dicteaza programele TV, banii curg din subvebntiile primite de partide, CINE sa mai preseze UDMR ca sa-si clarifice pozitia iar pe Premierul Ciuca sa se hotarasca in privinta UDMR?!
  S-a asternut linistea pe subiect… tipic politicii dambovitene de 32 de ani..
  INTERESELE politrucilor romani sunt deasupra onoarei lor, a INTERESELOR Tarii…
  Va amintiti ce mari asteptari a avut Romania intreaga de la neamtul Haos Werner Iohannis?!
  Nici nu mai ne amintim… ZERO!!!

 23. Uite de ce sunt convinsa de ceea ce am scris mai sus: cititi programul „Romania lucrului bine facut”, program cu care dl Haos a castigat VOTURILE romanilor in 2014!
  ZERO a facut din acest maret program de 76 de Pagini, ZERO!!
  https://www.presidency.ro/files/userfiles/Program-prezidential.pdf

 24. Ciuca este reprezentarea celui care mulge țara asta și poporul sărăcit. El și tovarășii lui de serviciu, care știu doar sa ceara bani și sa-i primească pentru nimic. Are o pensie uriașă, mai mare decât salariul. Unde in lumea asta se mai vede atâta nesimțire?

 25. „UDMR, reprezentanta unui comunităţi de peste 1 milion de persoane, încearcă să fie în acelaşi timp o voce a guvernării de la Bucureşti, însă şi un ecou al celei de la Budapesta, în condiţiile în care în ultimii ani relaţiile cu FIDESZ, partidul guvernamental din care face parte şi Viktor Orban, au devenit foarte strânse. Iar resurse vin din ambele direcţii, în timp ce formaţiunea e reprezentată doar în statul român.
  În primul rând, UDMR este beneficiară a fondurilor de stat, ca organizaţie reprezentativă a unei minorităţi, nu ca partid politic. Iar în anul acesta, UDMR va încasa 43 de milioane de lei, potrivit Legii bugetului de stat, după ce în urmă cu un an a încasat 32 de milioane de lei.
  Dacă UDMR primea bani ca partid politic, în funcţie de rezultate, ar fi ajuns să încaseze de 3 ori mai puţin. UDMR primeşte echivalentul subvenţiei care intră în conturile USR, o formaţiune care la ultimele parlamentare a avut un scor aproape triplu faţă de partidul lui Kelemen Hunor. Zestrea de la Bucureşti Fiind la putere, UDMR are 1 vicepremier şi 3 miniştri: ai Dezvoltării, Mediului şi Sportului.
  Deşi la negocierile purtate cu PSD şi PNL în toamna trecută, Uniunii i-ar fi revenit doar opt funcţii de secretar de stat şi de subsecretar de stat, până la urmă formaţiunea condusă de Kelemen Hunor a ajuns să aibă 12 demnitari din al doilea eşalon ministerial.
  Mai precis, cei mai mulţi demnitari îi are la Dezvoltare, adică doi, un secretar de stat şi un subsecretar, pe lângă faptul că au şi ministrul, iar reprezentanţi au şi în alte entităţi-cheie, cum ar fi Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene sau la Ministerul Transporturilor.
  UDMR a primit în actuala formulă guvernamentală şi cinci prefecturi pentru a le conduce, adică Arad, Covasna, Cluj, Satu Mare şi Sălaj. Ulterior, liberalii au reuşit să-i convingă pe cei din UDMR să renunţe la funcţia din Cluj. În plus, UDMR beneficiază de zeci de funcţii în deconcentrate şi agenţii, autorităţi sau oficii ale statului.
  PSD şi PNL au anuntat initial(sa vedem!!) ca vor convoca o şedinţă a liderilor Coaliţiei de îndată ce Marcel Ciolacu iese din izolare, pentru a fi discutat inclusiv subiectul legat de declaraţiile controversate ale lui Viktor Orban.
  Din cele două mari partide, nemulţumirile cele mai ample sunt la liberali.
  Potrivit informaţiilor „Adevărul”, astăzi, de la ora 18.00, va avea loc o şedinţă de Birou Politic Naţional, în format hibrid. Liberalii vor să ştie care mai e relevanţa menţinerii UDMR la guvernare, date fiind episoadele de sfidare din ultimele luni, plus că îndepărtarea celor din Uniune ar însemna alte funcţii de împărţit, inclusiv un minister foarte râvnit de liberali, adică Dezvoltarea.
  La constituirea noii Coaliţii, PNL a cerut Dezvoltarea, dar UDMR şi PSD s-au opus, fiind ameninţată chiar ruperea înţelegerilor, dacă formaţiunea lui Kelemen Hunor era lăsată cu portofolii simbolice.”

 26. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Asztalos Csaba șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării remarca cum Ungaria a preluat, în mod indirect, din atribuțiile statului român și „construiește o identitate națională pe un teritoriu, adică într-un bazin carpatic, care depășește granițele de stat”.
  Potrivit acestuia, în foarte multe cazuri, statul maghiar face pentru minoritatea maghiară din Transilvania ceea ce nu face statul român care „într-un fel sau altul, a închis ușa, câte o dată chiar în nas, comunității maghiare”.
  În aceste condiții se explică cum comunitatea maghiară din România și-a întors ochii de la București către Budapesta, având drept consecință o expunere masivă la propaganda FIDESZ.
  Or, aceasta este și una dintre explicațiile ezitării lui Kelemen Hunor în a sancționa derapajele lui Viktor Orban ( o retorică folosită, în fapt, pentru a acoperi și a muta atenția de la problemele interne).
  Liderul UDMR se află în ingrata poziție în care o delimitare fermă de premierul ungar/ FIDESZ să echivaleze cu o delimitare de propriul electorat. S-a ajuns în situația în care votanții UDMR sunt, de fapt, votanții FIDESZ. O cercetare sociologică între maghiarii din România pe tema războiului din Ucraina a relevat că aceștia susțin punctele de vedere ale Budapestei în acest sens și nu pe cele ale UDMR care a avut de la începutul invaziei ruse o poziție aliniată cu cea oficială a României și UE, de condamnare a agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei.
  După discursul lui Viktor Orban la Tușnad, scoaterea UDMR de la guvernare a fost cerută de voci și din Coaliție, și din Opoziție.
  Președintele Klaus Iohannis a ales însă varianta de a cere doar explicații UDMR. Nicolae Ciucă, șef la guvern al lui Kelemen Hunor, nu a făcut nici măcar atât. Premierul încearcă să evite pe cât posibil o criză politică într-un context foarte complicat.
  O scoatere a UDMR de la guvernare ar echivala cu o enclavizare a comunității maghiare și o vulnerabilitate semnificativă în contextul regional marcat de conflicte deschise.
  Marko Bela remarca, în interviul amintit mai sus, că îndepărtarea UDMR din Guvern ar duce la amplificarea unor tensiuni interetnice, pe care prezența Uniunii în primul eșalon al puterii le-a detensionat.
  Punerea batistei pe țambal nu este însă o soluție.
  Fie că vrea sau nu Kelemen Hunor, o discuție clară trebuie purtată. Abia atunci s-ar lămuri pentru toată lumea dacă este doar prietenul lui Viktor Orban sau este vicepremierul României. Câtă vreme premierul Nicolae Ciucă amână discuția și nu va decide dacă merge sau nu mai departe cu UDMR, toată lumea va pierde. A trecut deja mai bine de o săptămână.”

  • te caznesti inutil

  • @s: si ce propuneti voi de la guvernare: sa dam Transilvania pe tava UDMRului?!!!!
   Sa-i lasam p-astia sa spuna si sa faca ce vor ei in Tara numita Romania, condusa de incompetenti precum dl habarnist Haos si dl plagiator Ciucalete!

  • lili stii care sunt granitele Transilvaniei ca si entitate statala a Romaniei si unde exista majoritar locuitori de etnie maghiara ce in urma recensamintului scad dramatic ? Stii numarul locuitorilor de etnie romana in Transilvania ? Daca stii lasa balivernele .

 27. Ați vrea voi o mica criza politica, poate-poate sare usereu’ de 8%. Vrabia mălai visează! PNL va sta în coaliție până când șantajiștii nu vor mai intra în parlament.

  • Voi sunteti idi0ti rau de tot, atat de spalati pe creier si slugi. Se vorbeste de UDMR, Ciuca, Viktor, FIDESZ si voi veniti cu USR. Cred ca aveti cosmaruri cu USR de bagati in fiecare discutie unde nici macar nu sunt mentionati sau sa se faca aluzie la ei. Dupa mintea ta creata, vrea USR criza politica din cea ce a spus Orban ceva rasism si altii care apara discursul acela. Daca pr0stia durea, iti cautai groapa la cimitir.

 28. Ciucă: „Servesc patria”
  Poporul: „Și la felul întâi ce ai servit?”

 29. Domnul Ciucă reacționează așa din calcule politice și electorale.La fel și PSD.Cele doua forțe ezită să ia o atitudine hotărâtă împotriva UDMR de teamă că vor pierde puncte electorale în urma scandalului creat.Desi acum PSD și PNL pot face singure majoritatea,la alegerile viitoare se gândesc la sprijinul și voturile comunității maghiare ,cel puțin la alegerile prezidențiale.Unui partid reformator și proeuropean ca USR îi dau cu piciorul,în schimb unui partid antieuropean cu idei revizioniste,rasiste și proputiniste(pentru că nu se delimitează de astfel de sustineri) îi face cadou guvernarea.Nu cred că va deconta cineva electoral de pe urma acestei poziții,căci grija principala a românilor rămâne nivelul de trai,asigurarea resurselor pentru ziua de mâine.

  • Deigur Panem et circenses! Suntem urmasii si ai vulgului roman dar in general in afara elor din munti pentru care repet eu meru: Cartagena trbuie distrusa! via Cato cel Batran care desigur ca nu apartinea vulgului elor din munti inafar diverselor vulguri asa ca ce vrei dta?

 30. UDMR trebuie scos în afara legii și am terminat bâlciul. Dam lege care interzice formarea de organizații politice pe criterii etnice. Cu placere.

 31. Pe stapani ii serveste, nu e clar?

 32. N-ai să vezi, UDMR-ul e fratele lor, se simt bine împreună, cine se-aseamănă se-adună.

 33. Dacă mai bagă ceva inflaţie şi câteva noi taxe şi mai scapă câţiva corupţi de-al lor şi mai închid câteva zeci de mii de firme din privat credem că PSD vor urca peste 50%, iar PNL vor avea acelaşi succes de pe vremea când se bătea cu PeeeSeeeDeee şi vor trece şi ei de 40%.
  Nu înţelegem cei cu USR de au urcat în sondaje că postacii îi dădeau doar cu 5% că ăştia nu vor să vă dea inflaţie şi taxe că ăştia vreau să vă dea ZERO taxe pe salariul minim măi şi să vă taie din taxe, sunteţi proşti, băgaţi repede USR înapoi la 5% că nici postacii nu vă cred. 😀

 34. NU vedeti ca e inconjurat numai de PSD-isti si numai cu ei ii place sa se afiseze asa ca nu va mai puneti intrebari stupide.

 35. Cu cât electoratul PSD-ist îşi iau mai multe suedeze de la propriul partid cu atât le place mai mult.😀
  Cu cât PNL îşi iau mai multe suedeze de la PSD cu atâta cred că electoratul lor îi place mai mult.😀
  Cu cât USR le arată morcovul mai mult cu atâta găurică tremură ca budinca că au rămas cu sechele de pe vremea suedezelor primite de la @rezist.😀
  Cu cât Badea devine mai deprimat cu atâta ştim că electoratul PSD vor fi mai puţini la vot la următoarele alegeri că e greu să treci peste suedezele primite de PSD de la marele lor stăpân suedez Iohannis devenit tatăl tuturor PSD-iştilor care le dă suedeze prin toate găuricile ca budincile PSD-iştilor.😀

  Banc sec: Ce e @rezist.entă şi suedeză de stau toată ziua cu ea în gură propagandiştii panicaţi de la tembelizor?😀

 36. Liderul PNL Satu Mare, deputatul Adrian Cozma care acerut ieşirea de la guvernare a UDMR..
  El a precizat că la cum se comportă liderii Uniunii, aceştia dau impresia că fac parte din Guvernul de la Budapesta, nu de la Bucureşti. „Pe mine nu mă interesează ce zice Viktor Orban, ci ce face în România şi mai mult mă interesează cum se raportează miniştrii din Guvernul României la acţiunile lui. Miniştri UDMR sunt ataşaţi şi arată în fiecare zi loialitate fată de Viktor Orban, Acest lucru e clar. Doar cine nu vrea, nu vede. Rămâne să vedem ce facem în continuare. Eu am spus limpede: UDMR trebuie să plece de la guvernare. UDMR parcă face parte din Guvernul de la Budapesta şi nu din Guvernul României”, a spus liberalul. Pe de altă parte, social-democraţii au adoptat o poziţie similară cu cea a UDMR, adică evită o poziţionare clară pe această temă.
  „UDMR şi FIDESZ vor să creeze un stat maghiar mai mic în România. Toate acţiunile lor arată asta. Vin bani cu dedicaţie pentru a ţine legate comunităţile lor prin toate felurile. De la guvernul maghiar, de la firme agreate de guvernul maghiar. Au început chiar să cumpere la bucată părţi din Transilvania. Clădiri importante, terenuri, unele chiar în centrul oraşelor. Unele terenuri de interes public, cum e cazul de la Satu Mare. O societate a Guernului Ungariei( MANEVI), cu concursul UDMR, a achiziţionat Hotelul Dacia, o clădire istorică un simbol al judeţului Satu Mare. Acum vor sa concesioneze o suprafaţa de 3500 metri pătraţi din Centrul Municipului Satu Mare, acestea sunt doar câteva exemple. Nu e în regulă”, a subliniat Cozma, într-o intervenţie pentru „Adevărul”.
  „Pe mine nu mă interesează ce zice Viktor Orban, ci ce face în România şi mai mult mă interesează cum se raportează miniştrii din Guvernul României la acţiunile lui. Miniştri UDMR sunt ataşaţi şi arată în fiecare zi loialitate fată de Viktor Orban, Acest lucru e clar. Doar cine nu vrea, nu vede. Rămâne să vedem ce facem în continuare. Eu spus limpede: UDMR trebuie să plece de la guvernare. UDMR parcă face parte din Guvernul de la Budapesta şi nu din Guvernul României”, a spus liberalul.
  Contactat de „Adevărul”, liderul PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a precizat că nu are informaţii pe acest subiect şi nu poate să comenteze.
  De asemenea, purtătorul de cuvânt al PSD şi senator în Parlamentul României, Radu Oprea, a argumentat pentru „Adevărul” că toate finanţările sunt verificate de instituţii ale statului român. „Eu cred că instituţiile statului român îşi fac treaba. Dacă ar fi fost ceva ilegal, probabil că aflam. Dacă este legal, înseamnă că nu pot comenta”, a susţinut Oprea.
  J…….r!!!

  • „toate finanţările sunt verificate de instituţii ale statului român”, da, cand merg unii in control li se spune din start de catre seful: verificati documentele din intervalul 2020.04.05 ora 11 -> 2021.01.03 ora 10… Bifati ca ati controlat pe ultimii 3 ani, si gata!

 37. Deosebirea dintre un politician oarecare și unul responsabil ,fie el și general-este ca cel dintâi se gândește doar la viitoarele alegeri,pe când cel secund se gândește la generațiile viitoare.Cel responsabil se sacrifică pentru binele colectiv, pe când cel oarecare face compromisuri pentru a dobândi sau a=și conserva pozitia/pozițiile de putere.Îmi pare rău că trebuie să spun ,dar politicienii noștri,inclusiv dl.Ciucă ,după atitudinea pe care o au față de UDMR,față de asocierea de catre staful UDMR cu pozițiile rasiste,revizioniste și proputiniste ale lui Viktor Orban-se încadrează în poziția politicienilor oarecare.Altminteri nu ar mai putea ține un partid cu astfel de atitudini în arcul guvernamental.

 38. Si iaca, unii vor, din nou, inlocuirea UDMR cu USR la guvernare.
  Credeti ca usleristii au sanse sa revina dupa ce au dinamitat deja o coalitie?

 39. E gresit sa se astepte vreun fel de decizie politica de la Ciuca. Ciuca nu ia decizii pentru ca nu se pricepe. El este un executant. Atat. Dpdv politic Ciuca e o nulitate.

 40. Dane, o sa vezi |Romania in Schengen curand, o sa vezi ridicat MCVul, ia cititi:
  3 August 2022: „Victorie pentru Viktor Orban: Parlamentul European a renunțat pe ascuns la acțiunea prin care dorea să oblige Comisia să sancționeze Ungaria.
  O bătălie juridică internă a UE cu privire la modul în care blocul ar trebui să controleze statul de drept în propriile sale state s-a încheiat în mod discret, a raportat marți Politico.
  Parlamentul European a renunțat în luna mai la un proces împotriva Comisiei Europene, prin care presa ramura executivă a UE să taie fondurile pentru țări precum Ungaria, Polonia sau Bulgaria, care s-au confruntat cu acuzații că au permis corupției să înflorească, erodând în același timp un sistem judiciar independent.
  În ultimii ani, instituțiile au fost în dezacord cu privire la modul în care trebuie să țină în frâu membrii care dau semne de slăbire a normelor democratice.
  Ungaria și Polonia s-au aflat în centrul acestei dezbateri, Parlamentul împingând în mod regulat Comisia să ia măsuri mai agresive ca răspuns nu doar la preocupările legate de corupție, ci și la retorica și legile care vizează comunitatea LGBTQ+, precum și la încălcarea libertății presei.
  Cel mai recent, abordările diferite au fost observate în urma declarației premierului ungar Viktor Orbán că țara sa nu va deveni o țară „de rasă mixtă”. În timp ce Comisia s-a abținut inițial de la comentarii directe, liderii Parlamentului au condamnat remarcile „deschis rasiste” și au susținut că Orbán a încălcat de fapt tratatele UE prin discursul său.
  Dar Comisia este cea care deține o mare parte din putere. Și chiar dacă nu a acționat atât de rapid pe cât și-ar fi dorit Parlamentul, Comisia își folosește autoritățile pentru a exercita presiuni atât asupra Ungariei, cât și asupra Poloniei.”