G4Media.ro

(P) Cum pot fi recuperați medical supraviețuitorii unui infarct miocardic

Foto: Echipa de specialiști în recuperare medicală de la Spitalul Sfântul Sava este formată din 30 de kinetoterapeuți și fizioterapeuți

(P) Cum pot fi recuperați medical supraviețuitorii unui infarct miocardic

La fiecare jumătate de oră, un român suferă un infarct, conform datelor Societăţii Române de Cardiologie, iar unul din zece pacienţi nu supravieţuieşte. Afecțiunile inimii și cele circulatorii reprezintă principala cauză de mortalitate din România. Dintr-un sfert de milion de decese înregistrate, aproape 150.000 au avut cauze cardiovasculare. Totuși, supraviețuitorii unui atac de cord pot fi recuperați medical, chiar și când au sechele majore.

Recuperarea cardiacă constă în programe care includ evaluarea medicală, prescrierea activității fizice, efectuarea de kinetoterapii și fizioterapii. Aceste programe de recuperare ajută la limitarea efectelor fiziologice și psihologice ale bolii, gestionarea simptomatologiei, reducerea riscului unor noi evenimente cardiovasculare, care includ și moartea subită, stabilizarea sau regresia aterosclerozei, ameliorarea statusului psihosocial și vocațional și creșterea calității vieții.

Recuperarea cardiovasculară este necesară pentru pacienții post infarct miocardic, cu angină pectorală, după intervenții chirurgicale de by-pass aorto-coronarian sau după angioplastie cu stent, angină pectorală stabilă de efort, insuficiență cardiacă cronică, post intervenție de înlocuire sau reparare valvulară, după transplant cardiac. Toate sechelele acestor afecțiuni pot fi tratate și în România, în Spitalul Sfantul Sava pentru Îngrijiri Paliative, Geriatrie și Recuperare Medicală.

Foto: Spitalul Sfântul Sava pentru Îngrijiri Paliative Geriatrie și Recuperare Medicală nu a avut niciun caz de Covid de la începutul pandemiei până în prezent

Serviciile medicale sunt acordate în regim de cazare hotelieră la standarde înalte și 3 mese incluse, pentru pacienți adulți de toate vârstele, din orice localitate din țară sau din străinătate și indiferent de stadiul bolii. Hrana este preparată zilnic în bucătăria proprie, după un meniu adaptat pacienților cu nevoi speciale. Internarea pentru recuperare medicală se asigură în saloane cu 2 și 3 paturi, în regim de spitalizare continuă, asistență medicală 24/7 oferită de personal specializat, cu competență în servicii de recuperare medicală.

Unul dintre pacienții Spitalului Sfântul Sava a fost filmat pe parcursul recuperării sale, iar înregistrarea evoluției sale poate fi urmărită mai jos. La internare, după un infarct miocardic, nu își putea mișca picioarele și stătea pe marginea patului doar cu ajutor. În urma unui program de recuperare stabilit de kinetoterapeuții centrului medical Sfântul Sava, având în vedere că rezistența sa la efort era minimă, pacientul a început să evolueze de la o zi la alta.

Au fost necesare multă muncă, răbdare și cunoaștere din partea specialiștilor, motivare susținută din partea psihologilor și, deloc în ultimul rând, ambiția uriașă a pacientului. Acum, după recuperare, pacientul se află alături de familia lui, cu mobilitate care îi permite să fie independent, ceea ce după externarea post-infarct ar fi părut de nerealizat.

Tehnicile speciale și tehnologiile ultramoderne aplicate după un plan de tratament complex oferă pacienților Spitalului Sfântul Sava o probabilitate extrem de ridicată de recuperare medicală. Toate informațiile necesare, inclusiv un tur virtual al spitalului se găsesc la adresa https://spitalulsfantulsava.ro/.  Centrul se află în imediata vecinătate a pădurii Pustnicul, în comuna Pantelimon, str. Cozieni nr 2, drumul spre Mânăstirea Pasărea.

Foto sus: Echipa de specialiști în recuperare medicală de la Spitalul Sfântul Sava este formată din 30 de kinetoterapeuți și fizioterapeuți

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează