G4Media.ro

Orban subliniază că liderii Austriei n-au prezentat niciun argument împotriva României, care…

Sursa: ORF

Orban subliniază că liderii Austriei n-au prezentat niciun argument împotriva României, care să justifice opoziția privind aderare țării noastre la Schengen: „Un veto contra României ar echivala cu o acțiune deliberată contra regulilor care stau la baza funcționării UE”

Fostul premier al României, Ludovic Orban, subliniază că nici Cancelarul Austrieri, Karl Nehammer, nici ministrul de Interne, Gerhard Karner, nu au prezentat vreun argument care să justifice opoziția privind aderarea României la spațiul Schengen. În aceste condiții, spune Orban, niciun guvern al unei țări din UE nu poate să voteze contra integrării României dacă nu are argumente temeinice.

„Aderarea României la spațiul Schengen nu este un cadou politic pentru guvernanții din România ci un drept al cetățenilor români garantat de tratatele Uniunii Europene. Niciun guvern al unei țări din UE nu poate să voteze contra integrării României dacă nu are argumente temeinice. Cancelarul și ministrul de interne din Austria nu au prezentat niciun astfel de argument. Un veto contra României ar echivala cu o acțiune deliberată contra regulilor scrise și nescrise care stau la baza funcționării UE și ar reprezenta un act deliberat de spargere a solidarității europene într-un moment în care Europa chiar are nevoie de solidaritate”, a transmis Orban,

De puține momente, Cancelarul Austrieri, Karl Nehammer, împreună cu președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, au explicat de ce vor cere Comisiei Europene un nou calendar pentru aderarea României și Bulgariei pentru următoarea primăvară, dat fiind că Bulgaria și România trebuie să primească un vot împreună.

Cei doi lideri europeni au insistat că 75.000 de migranți au ajuns în Austria fără să fi fost înregistrați în altă parte, ceea ce înseamnă că Uniunea Europeană are „probleme la granițe. „Este o problemă de securitate, nicidecum o discuție politică. Să ne uitam la numere, câți migranti neînregistrați sunt și apoi să vedem cum putem merge înainte. (…) Trebuie să oferim Comisiei mai mult timp să vină cu solutii pentru a ne proteja granițele. Să ajutăm Bulgaria și Serbia de asemenea, toate granițele externe au nevoie de ajutor…”, a insistat să spună Nehammer.

Manfred Weber a amintit granițele Ungariei cu Serbia, ca punct sensibil în problema migrației ilegale. Weber a spus că trebuie văzut dacă Ungaria mai poate rămâne în Schengen, în acest context.

Și ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus că veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. „Cele peste 100.000 de cereri de azil” înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena”, a spus ministrul Gerhard Karner.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Fostul demisionar, actual nulitate.
    Ce semnezi ca PM te definește. Și tu ca si Ciolos. Doi 00

    • Stii doar sa jignesti. Tu esti o somitate?. A zis corect ce a zis. Trebuie sa intram acum. Alta data nu mai are importanta.

  2. Misto titlul. Clickbait. Mare guru Cristoiu.