
Omenirea va continua să consume mai mult petrol, cel puțin până în 2050, susține OPEC / Narațiunea unei eliminări rapide a petrolului și a gazului – “irealizabilă, o fantezie”
Lumea va consuma și mai mult petrol pentru mulți ani de acum înainte, cel puțin până în 2050, a declarat joi șeful Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), considerând „nefezabilă” o eliminare „rapidă” a combustibililor fosili, contrară eforturilor pentru combaterea încălzirii globale, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În ediția 2025 a raportului său privind perspectivele cererii mondiale de petrol, OPEC estimează că consumul de petrol va crește cu 18,6% între 2024 și 2050, de la 103,7 milioane de barili pe zi (mb/d) la aproximativ 123 mb/d.
„Nu se întrevede niciun vârf al cererii de petrol” în această perioadă de prognoză, a declarat secretarul general al cartelului, Haitham al-Ghais, pentru a sublinia că nu va exista nicio scădere a consumului de petrol în următorii 25 de ani.
Dimpotrivă. OPEC și-a revizuit în creștere propriile proiecții din raportul 2024, care se bazau pe o creștere de 17% între 2023 și 2050, de la 102,2 milioane de barili pe zi (mb/d) la 120,1 mb/d.
Acestea contravin tuturor recomandărilor experților în domeniul climei, care pledează pentru o eliminare rapidă a combustibililor fosili, precum cărbunele, petrolul și gazele, pentru a limita încălzirea globală la +1,5°C față de era preindustrială, cel mai ambițios obiectiv al acordurilor de la Paris din 2015.Acestea sunt, de asemenea, în contradicție cu previziunile Agenției Internaționale pentru Energie, care preconizează că consumul mondial de petrol va scădea „ușor” în 2030, după ce a atins un nivel maxim în anul precedent, pentru prima dată din 2020, anul record al Covid.
Pentru organizația condusă de Arabia Saudită, „realitatea de astăzi este că lumea consumă mai mult lemn, petrol, cărbune, gaz – de fapt, toate energiile – decât oricând înainte”.
„În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai clar pentru mulți factori de decizie politică că narațiunea unei eliminări rapide a petrolului și a gazului a fost văzută drept ceea ce era: irealizabilă și o fantezie”, a declarat secretarul general al OPEC, care critică puternic ritmul tranziției energetice.
„Multe politici inițiale neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon au promovat calendare nerealiste sau au ținut prea puțin cont de securitatea energetică, accesibilitatea sau fezabilitatea (acestor măsuri). Această mentalitate se schimbă”, a susținut el.
Cărbunele, în declin
OPEC estimează că cererea globală de energie va crește cu 23% până în 2050, ca urmare a creșterii populației mondiale de la 8,2 miliarde în 2024 la aproape 9,7 miliarde în 2050, a urbanizării în creștere, a apetitului pentru electricitate în centrele de date și a necesității de a furniza energie celor care nu o au în țările în curs de dezvoltare.
Cu excepția cărbunelui, a cărui pondere ar urma să scadă de la 27% în 2024 la 14% în 2050, OPEC preconizează o creștere a cererii pentru toate sursele de energie.
Petrolul și gazele vor continua să domine, reprezentând o cotă combinată de 54% – 30% și, respectiv, 24% – din consumul de energie în 2050: cu mult înaintea energiilor regenerabile, altele decât hidroelectricitatea (în special energia eoliană și solară), a căror cotă va crește totuși brusc, de la 3% în 2024 la 14% în 2050.
Cererea de țiței va fi determinată în principal de țările din afara OCDE, în frunte cu India, al cărei consum de petrol va crește cu o medie de 8,2 milioane de barili pe zi în perioada 2024-2050. Consumul de petrol va începe să scadă în jurul anului 2040 în China, al doilea mare consumator de petrol din lume după Statele Unite, și din 2030 în țările OCDE (țările dezvoltate). Pe sectoare, aviația, transportul rutier și petrochimia vor rămâne principalele motoare ale cererii de petrol.
Pentru a potoli această sete de țiței, OPEC estimează că vor fi necesare investiții în sectorul petrolier în valoare de 18.200 de miliarde de dolari până în 2050, sau o medie de aproximativ 700 de miliarde de dolari pe an.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.