G4Media.ro

O nouă măsură discriminatorie amenință industria băuturilor răcoritoare: care ar putea fi…

O nouă măsură discriminatorie amenință industria băuturilor răcoritoare: care ar putea fi efectele sale îngrijorătoare? (P)

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare avertizează cu privire la efectele adverse ale unei posibile taxe pentru băuturile răcoritoare. De fiecare dată când se pune problema acoperirii unui deficit bugetar, taxarea băuturilor răcoritoare revine în atenția guvernanților ca și cum ar fi o soluție universală de tratare a golurilor din buget, fără a fi luate în considerare consecințele negative în lanț ale unei astfel de inițiative, cu atât mai puțin caracterul profund discriminatoriu al acesteia. De fapt, o acciză pe zahar riscă să taxeze consumatorii, un sector economic care este un bun contribuabil la bugetul de stat și economia în ansamblu.

„Privim cu îngrijorare cum sectorul nostru este din nou vizat, deși am fost afectați în ultimul an de o serie de măsuri discriminatorii, care au dus la o scădere graduală a pieței. Cea mai recentă măsură de acest gen, introdusă cu doar 6 luni în urmă, este mărirea cotei de TVA de la 9 la 19% și care se aplică doar pentru băuturile răcoritoare, cu sau fără zahăr. Această măsură profund discriminatorie a determinat deja o scădere a pieței de aproximativ 6% și o nouă taxă adresată doar producătorilor de băuturi răcoritoare pune o presiune greu de gestionat de către orice companie.Credem că un set de măsuri eficiente și sustenabile pe termen lung se poate adopta doar prin consultarea sectoarelor implicate, ținând cont de impactul măsurabil al fiecărei inițiative  Doar în felul acesta ar aduce beneficii tuturor, inclusiv consumatorilor, asigurând în același timp condiții de concurență echitabile pentru întregul lanț valoric al industriei agroalimentare și mediul de afaceri.”, a declarat Alice Nichita, președinte ANBR.

Consumatorii, primii afectați

Posibila suprataxare a băuturilor răcoritoare cu zahăr în contextul noilor ajustări fiscale analizate de Guvern se va resimți direct în buzunarul consumatorului.

Dupa mărirea din ianuarie a cotei de TVA de la 9 la 19% pentru băuturile răcoritoare, o nouă majorare a prețurilor va crea presiuni majore asupra buzunarului consumatorilor, deja puternic afectat de inflația aflată la cote îngrijorătoare. Impactul direct al unei posibile accize va determina o creștere directă a prețului mediu pe litru la raft între 20-25% și până la 50% pentru băuturile în ambalaje la peste 2.5l. Mai exact, creșterea directă a prețului înseamnă +14 puncte procentuale față de rata medie actuală a inflației din România și +5 puncte procentuale peste rata medie a inflaței din industria alimentară.

Penalizarea unei industrii care contribuie substanțial la bugetul de stat și a întregului lanț de valoare, cu impact pe termen lung în ecomonie

Sectorul de băuturi răcoritoare, ca parte a industriei alimentare, reprezintă o componentă importantă a economiei naționale. Impunerea unei noi taxe ar penaliza o industrie cu o rată foarte bună a colectării taxelor și impozitelor și care a susținut demersurile întreprinse de autorități în ceea ce privește reducerea considerabilă a aspectelor ce țin de practicile evazioniste. Impactul negativ se va reflecta, pe termen lung, asupra întregului lanț de valoare și asupra economiei în ansamblu, ceea ce face ca această măsură să fie una totalmente disproporționată. Concret, vorbim despre:

  • Scăderea unuia dintre cele mai performante sectoare economice din România – în contextul creșterii cotei de TVA în ianuarie de la 9% la 19% doar pentru băuturile răcoritoare (indiferent dacă au zahăr sau îndulcitori), cumulate cu o posibilă acciză pe zahăr, poate exista o scădere cu aproximativ 20% a pieței de băuturi răcoritoare.
  • Reducerea veniturilor virate la bugetul de stat – estimăm o scădere a volumelor de vânzări care va conduce la o diminuare cu 52 milioane euro a TVA-ului achitat la bugetul de stat, la care se adaugă scăderea pe lanțul de valoare a taxelor și impozitelor plătite, pornind de la furnizorii de materii prime (ingrediente, ambalaje), partenerii comerciali, până la industria Horeca. În perioada 2017-2020, industria de băuturi răcoritoare a contribuit direct la bugetul de stat cu peste 416 milioane euro reprezentând TVA și impozite indirecte, conform unui studiu din 2022 efectuat de Deloitte România.
  • Efectele negative vor fi resimțite de întregul lanț de valoare, de la fermierii care cultivă sfecla de zahăr în România, până la magazine, baruri și restaurante, inclusiv prin pierderi de locuri de muncă. În perioada 2017-2020, industria băuturilor răcoritoare a susținut, în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă, prin efect direct, indirect și indus.
  • Scaderea contribuției totale în economie, prin impactul asupra cifrei de afaceri. În perioada 2017-2020, contribuția industriei la economia națională s-a ridicat la peste 3,65 miliarde euro, din care peste 1 miliard de euro valoare adaugată brută directă.
  • Diminuarea investițiilor. Lipsa predictibilității, a transparenței decizionale și a consultării în ceea ce privește ajustarea regimului fiscal din România, o abordare constantă în ultimii ani, poate conduce la suspendarea investițiilor planificate. Nivelul investițiilor implementate în ultimii ani nu va mai putea fi menținut. Mai mult, forța de muncă va fi adaptată conform constrângerilor pieței. Amintim, totodată, faptul că întreaga industrie a băuturilor răcoritoare realizează deja investiții semnificative de ordinul sutelor de milioane de euro, pentru a dezvolta în parteneriat cel mai mare proiect de sustenabilitate din România – Sistemul de Garanție Returnare (SGR) – un sistem organizat și finanțat integral de către industria responsabilă.

O măsură profund discriminatorie

O astfel de taxare continuă să aibă un caracter profund discriminatoriu, în raport cu alte categorii de produse care conțin zahăr – atât timp cât nu adresează tot aportul de zahăr din dietă. Cantitatea de zahăr și aportul caloric adus de acesta în dietă este același, indiferent de forma solidă sau lichidă a produsului. Nu există nicio diferență între zahărul din băuturi și zahărul din alimente sau zahărul care este pe lista alimentelor esențiale în OUG de combatere a creșterii excesive a prețurilor la alimente.

Totodată, s-ar mări și mai mult dezechilibrul concurențial în piață, unde categorii de produse direct concurente au rămas la cota redusă de TVA de 9% și fără taxare suplimentară. Această măsură nu ține cont de recomandările instituțiilor internaționale cu privire la măsurile de reformă fiscală necesare în România, în special în ceea ce privește regimul de TVA (eliminarea/reducerea categoriilor care beneficiază de cote reduse; creșterea ratei de conformare/colectare TVA).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Doamna Nichita, eu tot aștept să aflu noutăți despre colectarea PET-urilor. Știți dumneavoastră, cod pe sticle, 50 bani in plus la raft, și 50 bani înapoi dacă returnezi sticla goală. Legea există, dar se tot amână aplicarea ei. Nu acuz pe nimeni fiindcă nu sunt destul de deștept ca să inteleg cui îi mai folosește amânarea, in afara lanțurilor de retail. Dar vreme de decenii pet-urile voastre au nenorocit mediul, și profitul a ajuns la voi , așa că m-aș aștepta la un dram de responsabilitate. Să puneți umărul pentru, nu contra.

    • M1 s3 rup3, nu beau p0s1rc@ de apa amestecata cu zahar, coloranti si arome sintetice. Tb sa fi cr3t1n sa pui asa ceva in corpul tau.

  2. Mult zahar cu apa si coloranti, in bidoane de plastic nereciclabil. Asta vindeti si faceti profituri pe spinarea sanatatii oamenilor si a mediului inconjurator. Va doresc taxe si mai mari.

  3. @Vivian: nu-ți place nu consumi. Ce te … grija pe tine ce beau eu?

    • Ma …., că după aia tot tu vrei medicamente gratuite de diabet, medicamente compensate de hipertensiune, operații gratuite de extirparea piciorului cangrenat de arterită pe fond de diabet si după ce-ti consumi otrava tot tu arunci pet-ul prin natură, de n-ai loc de pet-uri nici in rezervațiile naturale!

    • Ti-a raspuns foarte bine Marionette. Si totusi unde in commentul meu am scris sa nu-ti bei matale suculețu?

    • A spus Marionette mai bine decât aș fi spus-o eu. Ești un inconștient! Nu te interesează nici sanatatea ta, nici a altora. Cel mai probabil ești unul din zecile de milioane dependent de zahăr – drogul ultimului veac.

    • Da măi, într-o țară de bețivani, fumători, drogați etc., gaura din bugetul de sănătate vine de la bolnavii de diabet… Dar așa procedează alte industrii (cu precădere industria țigărilor) – finanțează studii care să distragă atenția de la dezastrul mult, mult mai mare pe care chiar ele îl provoacă.

    • @Anton Ipse – Nu ma f..e grija ce bei tu, ma f..e grija banului meu pe care tu-l consumi cind incepi sa ai nevoie de servicii medicale si medicatie pt tot restu vietii datorita deciziilor tale din ignoranta si egocentrism. Da, din detalii reiese ca sint direct investit si in schema asta eu doar pierd ca sa-ti acoper tie adictia la zahar.

  4. Nu sunt taxe suficient de mari sa acopere costurile dezastrului lăsat de aceasta industrie. Atât ecologic cât și medical.

    Felicitări g4media pentru acest parteneriat (P). Foarte inspirat redactorul care a avizat aceasta mizerie. Chiar sunteți atât de disperați după bani sa publicati asa ceva? Ați încercat sa calculați costurile industriei asupra societății?

    • aprob pozitiv. nu sunt in cunostinte, dar cred ca ar trebui sa plateasca accize si cei care baga indulcitori altii decat zaharul. plus mesaje ca pe pachetele de tigari. faceti sucuri naturale, reciclati sticlele (ca se poate) etc. treceti pe bere ca e sanatate curata si oricum in romania se produce doar o licoare mediocra indiferent ce scrie pe eticheta.

  5. oricum zaharul e o otrava si trebuie taxat ca sa se reduca consumul , cat despre sucuri..

  6. Taxati astronomic PLASTICUL, ambuscatilor !! Sa treaca la sticle de sticla toti ! Si noi, pana nu ne ingroapa pe toti. In Romania nu se recicleaza absolut nimic ! Se toaca, se ingroapa, se arunca in ape , se arde ! Mintim de ne rupem in statistici, raportari, catre UE … Sa arate Min Mediului efectiv unde ce si cat se recicleaza !! Acum avem plastic si in izvoarele de munte. Ne imaginam ce e in Delta si Mare ??

  7. bauturile racoritoare ( indulcite cu zahar) provoaca rezistenta la insulina.
    majoritatea celor care consuma regulat aceste lichide vor dezvolta diabet sau sindrom metabolic.
    eu unul as interzice consumul de zahar si as inlocui zaharul cu extract de stevia, planta care are frunze dulci ( de 300 de ori mai dulci ca zaharul) si are indice glicemic zero.
    si peturile de plastic ar trebui interzise, exista deja solutii biodegradabile pentru a inlocui plasticul din pet.

    costurile de inlocuire sunt infinit mai mici decat costurile cu sanatatea pentru cei afectati de rezistenta la insulina.

    • Zahărul în exces e nociv, dar și steviae e controversată, ca toți îndulcitorii dealtfel.
      Sînt studii pe șoareci care arată că steviae duce la obezitate la fel ca zahărul.

  8. Ce jos a ajuns G4, după articolul săptămânal de propagandă al rechinilor imobiliari, adunați într-un GIO numit Real Estate…, acum și articol de propagandă pentru zahăr !
    Urmează pentru țigări, că și alea sînt discriminate ?!

  9. Să încerce cu mai puțin zahar. Nu zic fără, că le trebuie conservanți, dar oribilii producători de apă cu zahăr pun substanța asta în zama lor ca să creeze dependență, nu de drag de dulce.
    Iar oamenii habar nu au ce consumă, că sunt drogați de acești comercianți.
    Și nu e vorba doar de producătorii de zeamă cu zahar. Pun zahăr în pâine, salamuri, iaurturi etc. Nu prea mai găsești produse fără zahar.

  10. Anul ăsta au mărit prețurile cu 80% pentru că a crescut tva cu 10%
    Nu de grija consumatorilor nu mai pot ei

  11. Apreciez ca puneti P-ul la articolele platite spre deosebire de restul site -urilor de stiri. Inclusiv h0tn3ws nu-l mai poti deschide fara sa te umple de articole platite nemarcate. Intr-o lume atat de politizata si plina de lobby agresiv, jurnalismul adevarat ramane o nisa din ce in ce mai mica. Stau si ma intreb din marea de jurnalisti actuali chiar nu mai sunt decat o mana de oameni cei care mai au un pic de cooana vertebrala ? Cum poti sa faci zilnic asta fara sa te macine constiinta putin cate putin pana nu mai ramane nimic ? A ajuns chiar totul sa fie de cumparat ?

  12. Mizerabile cuvinte venite din partea industriei si pkine de minciuni. Nu este absolut nimic adevarat din ceea ce e in articol

  13. Doamna Alice Nechita – nu se va resimti decat in buzunarul celor care insista sa bea zahar. Corpul uman nu are nevoie de zahar ca sa supravietuiasca. Zaharul este un drog legal. Prin urmare trebuie accizat pentru ca produce obezitate, diabet si boli cardiovasculare. Bauturile „racoritoare” sunt cauza directa a pandemiei de diabet si boli de inima la nivel mondial, cu mortalitate mai mare decat Covid (demostrabil pe statistici).

    Cea mai buna bautura racoritare e apa rece. De restul nu are nimeni nevoie.

    Ce se mai aude cu colectarea si reciclarea PET-urilor?? Nu faceti un advertorial sa va plangeti si de asta?

  14. Intr-o sticla de 500 ml de… *bautura „racoritoare” renumita* sunt 50 de grame de zahar! 50 de grame! Adica doua linguri de bucatarie pline cu varf de zahar. Daca vi le da cineva sa le mancati, nu reusiti. Dar jumatea aia de litru o beti in 30 de secunde fara probleme. Sau chiar mai mult ca vad ca acum au aparut si la noi galeti de suc la diverse fast foods.

  15. acesta nu e advertorial, e pura propaganda.
    sa ne asteptan sa apara si pentru industria jocurilor de noroc, a tutunului, si altele daunatoare omului si societatii?

  16. fromos, simpla mentiune a numelui red. sef se pare ca plaseaza comentariile spre moderare, ia sa vedem, trec fara:
    din articole si opinii am observat idei de liberal convins de libertatea/autoreglementare pietei si probabil sustinator al capitalismului. Sa stiti ca si ele, in masura in care li s-a permis, sunt daunatoare omului si societatii.
    to whom it may concern: din articole si opinii am observat idei de liberal convins de libertatea/autoreglementare pietei si probabil sustinator al capitalismului. Sa stiti ca si ele, in masura in care li s-a permis, sunt daunatoare omului si societatii.