G4Media.ro

Mokom Gawaka, fostul lider al unei miliții din Republica Centrafricană, a fost…

Google Maps

Mokom Gawaka, fostul lider al unei miliții din Republica Centrafricană, a fost predat Tribunalului Penal Internațional / Acesta este acuzat de crime împotriva umanității

Tribunalul Penal Internațional (TPI) a anunțat luni că fostul lider al miliției din Republica Centrafricană, Maxime Jeoffroy Eli Mokom Gawaka, a fost predat instanței de către autoritățile din Ciad, potrivit Reuters. Mokom este acuzat de crime împotriva umanității și crime de război.

Mokom, coordonator național al așa-numitelor miliții anti-balaka, este acuzat de crime împotriva populației civile musulmane din Republica Centrafricană (RCA), inclusiv tortură, exterminare și folosirea copiilor soldați.

Republica Centrafricană a fost devastată de războaie după ce o coaliție formată predominant din rebeli musulmani, cunoscuți sub numele Seleka, sau „alianța” în dialectul Sango, a preluat puterea în martie 2013.

Conducerea brutală a țării a dat naștere milițiilor creștine „anti-balaka”. Mai mulți lideri ai ambelor facțiuni se confruntă cu acuzații la TPI.

Instanța internațională a emis în 2018 un mandat de arestare pe numele lui Mokom, afirmând că există motive rezonabile să se creadă că acesta este responsabil, în calitate de coordonator al milițiilor anti-balaka, pentru crimele comise împotriva civililor musulmani în timpul atacurilor din toată țara, cel puțin în intervalul septembrie 2013 – decembrie 2014.

Alți doi lideri ai milițiilor anti-balaka sunt judecați la Haga, în timp ce liderul Seleka este în arest și așteaptă procesul.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ii vine randul și lui Putin. Se apropie lațul.

  2. Putin urmează….tic tac tic tac hai băiatu lațul se strânge ușor in jurul gatului lui Putin…șeful asasinilor mondiali

  3. Confundati curtea penala internationala cu tribunalul penal pentru fosta iugoslavie. Evident ca mokom gawaka a fost predat curtii penale internationale, tribunalul penal pentru fosta iugoslavie s-a ocupat exclusiv de faptele comise in fosta iugoslavie.

  4. AR TREBUI SPANZURAT DACA A COMIS CRIME IMPOTRIVA UMANITATII.