G4Media.ro

Modificarea Legilor Justiției ajunge la Comisia de la Veneția

Modificarea Legilor Justiției ajunge la Comisia de la Veneția

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE, anunţă PNL. Practic, prin acest demers a mai apărut un filtru în calea modificării legislaţiei. Avizul Comisiei de la Veneţia este consultativ, dar practica arată că, de obicei, Curtea Constituţională ia în considerare acest aviz.

După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE. PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE, se arată în comunicatul PNL.
PNL a trimis la 29 martie o solicitare către Comisia juridică şi pentru drepturile omului din APCE prin care a cerut ca aceasta să sesiseze Comisia de la Veneţia cu privire la legile justiţiei.

Şi Forumul judecătorilor din România a cerut Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) să solicite Comisiei de la Veneţia o poziţie privitoare la modificarea Legilor Justiţiei.

Cele trei legi ale justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale, scrie News.ro.

Foto: Comisia de la Veneţia (Sursa: Council of Europe)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. In sfarsit si vesti bune. Avem mult de stat in strada pana scapam de ciuma rosie.

  2. Wow, de data asta spun jos palaria PNL. Practic orice punct de vedere al Comisiei de la Venetia ar avea un impact major. Ar fi foarte greu CCR-ului sa justifice ca in trecut a tinut cont intodeauna de avizele comisiei de la Venetia, dar nu acum.

  3. Sa continuam sa iesim in strada impotriva hotiei numita PSD, ALDE si UDMR! Ne vedem pe 12 mai in Piata Victoriei de la 18:00, la evenimentul Coruptia Ucide.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.