G4Media.ro

Mișcare fără precedent făcută de stat: a încheiat un parteneriat cu hub-ul…

Mișcare fără precedent făcută de stat: a încheiat un parteneriat cu hub-ul de gaze din Baumgarden (Austria) pentru a transforma România în nod al pieței de gaze din regiune

Transgaz SA, operatorul de transport și sistem din România și compania Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), operatorul Punctului Virtual de Tranzacționare (hub-ul de gaze naturale) de la Baumgarten, Austria, au semnat luni un Acord de Cooperare în vederea înființării societății române pe acțiuni ”Romanian Gas Hub”, societate mixtă ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzacționare din România (PVT), potrivit unui comunicat al Transgaz.

Ulterior semnării acordului, vor începe demersurile pentru înființarea “Romanian Gas Hub”, societate ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare și servicii conexe) și va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacționare din România (PVT). Transgaz va deține 51% din acțiuni, iar CEGH 49%.

Cu alte cuvinte, România face primul pas formal spre crearea unui nod (hub) al pieței de gaze din regiune, în detrimentul Ungariei, care își dorește de mult timp acest rol. Pentru a deveni însă un hub real, România trebuie să își realizeze interconectările cu statele vecine, să aibă o piață funcțională, cu intervenții cât mai puține ale statului în mecanismele pieței, și să demareze producția în Marea Neagră.

Acordul de Cooperare a fost semnat din partea Transgaz SA Români, de Ion Sterian, director general, și de Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG.

Transgaz va nominaliza Directorul General, iar CEGH va nominaliza Directorul General Adjunct.

Potrivit Transgaz, ”hub-ul Gazier român presupune o nouă viziune asupra pieței gazelor naturale, anume aceea de a construi o piață liberă, lichidă, responsabilă, atent supravegheată, dezvoltând modalități de susținere a clienților vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor în situații excepționale și total integrată în Uniunea Energetică Europeană”.

Central European Gas Hub din Austria este cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul și estul Europei.

“După implementarea calendarului privind înființarea noii societăți, Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020, se va putea efectua majorarea de capital social al acesteia, majorare la care, conform Acordului de Cooperare, CEGH nu va subscrie acțiuni noi. Funcție de ceea ce hotărăște Statul Român, în această societate pot intra în calitate de acționari, companii/entități românești precum: Romgaz, OMV Petrom, alți producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB etc”, a declarat Ion Sterian, Director General al Transgaz SA, potrivit comunicatului citat.

Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG, a spus că “România asigură condițiile ideale pentru un cadru de tranzacționare a gazelor, având un sistem mare de conducte gaziere și o producție națională de gaze ridicată”.

Foto: Conducte de gaze (Transgaz)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.