G4Media.ro

Dîncu, chestionat dacă asistăm la o încercare de divizare a Europei: Sigur…

Dîncu, chestionat dacă asistăm la o încercare de divizare a Europei: Sigur că Federaţia Rusă încearcă să tragă o nouă Cortină de Fier, asta este clar, dar de fapt este o nouă formă de împărţire a sferelor de influenţă

Într-o vizită la Arad, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat cu privire la ultimele evoluţii legate de Rusia, Ucraina şi NATO, că Federaţia Rusă „încearcă să tragă o nouă Cortină de Fier”, fiind o nouă formă de împărţire a sferelor de influenţă.

Dîncu a fost întrebat de jurnalişti, în timpul vizitei sale în municipiul Arad, dacă asistăm la o nouă încercare de împărţire a Europei. „Sigur că Federaţia Rusă încearcă să tragă o nouă Cortină de Fier, asta este clar, dar de fapt este o nouă formă de împărţire a sferelor de influenţă, asta este la nivel mondial ceea ce se întâmplă. (…) Probabil că trebuie, din când în când, să fie aduse noi tipuri de tratate, noi prevederi între ţări, între blocurile politico-militare care există. Cred că anul acesta este un an crucial, în care istoria se face sub ochii noştri”, a afirmat ministrul Apărării Naţionale.

Întrebat dacă ţara noastră le-a cerut garanţii suplimentare aliaţilor, Vasile Dîncu a spus că „România nu mai are nevoie să ceară garanţii suplimentare, pentru că este membră a celei mai importante alianţe politico-militare în acest moment”.

Referitor la cererea Rusiei de retragere a forţelor NATO din România şi Bulgaria, ministrul Apărării apreciază că „nu este o cerere care să poată fi luată în considerare”.

„Nu este nimic nou, această cerere a fost respinsă de mai multe ori. (…) NATO nu negociază retragerea din această zonă, ba, în plus, consolidează forţele aşa cum cer popoarele care se simt ameninţate, de pe Flancul Estic. Din punctul meu de vedere, este cel mai bun răspuns, este un răspuns practic al NATO la această cerere, pe care noi o considerăm imposibil de acceptat”, a precizat Dîncu.

El a adăugat că atunci „când ceri Pactului Nord Atlantic să renunţe la toate dezvoltările de după 1997, este o cerere absurdă” şi că în viziunea sa „este mai mult o cerere de negociere, pentru că nu are suport logic şi nici suport strategic”.

„Noi avem un program de acţiune şi de înzestrare a Flancului Estic alături de NATO şi ne pregătim pentru orice eventualitate, dar nu există niciun pericol, chiar dacă Federaţia Rusă vorbeşte despre asta”, a subliniat Vasile Dîncu.

Garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ prevederi care presupun plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria, a anunţat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, informează Reuters.

Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.

Ministrul Apărării Naţionale a vizitat, vineri, Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, din Cetatea Aradului şi a avut o întâlnire cu primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, şi cu parlamentari pentru a discuta despre preluarea Cetăţii Aradului de către municipalitate pentru a fi restaurată şi dată circuitului turistic, relatează Agerpres.

Sursa foto: Guvernul României (gov.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. fiecare cu „haremul lui ”doar ca unii vor un harem mai largit si cu acte in regula

 2. Europa nu e UE?
  Cui nu-i convine in UE e liber sa… se descurce

 3. Și cum e domnu’ Dâncu?? Că ieri ai zis ca nu faci CSAT. Azi ai 36 rachete Iskander care ajung până la tine in sufragerie. Ne îngrijorăm ? nu ne îngrijorăm?
  De la ambasada Rusiei n ai primit vre un răspuns?? Că doar așa se explică reacția si atitudinea ta.😈

 4. Hopa, domnu’ cu șobo la buză se pricepe și la „geo”, nu doar la fotbal și la joc de glezne !
  Ești mare, nea Dâncule, dar mai tunde-l și mata pe Gonzales, că mâine-poimâine o să prindă curaj și o să te uiți la el cum îți soarbe din lingură !

 5. Eu tot nu inteleg ce calificare are pacaliciul asta sa fie ministrul la armata. Profesia lui e complet pe langa ce presupune postul ala.

 6. Depinde de Germania daca accepta sau nu o nouă cortină de fier. Franta a transmis ca nu accepta, trimițând trupe si avioane in Romania. Daca țevile de gaz sunt mai importante decât securitatea Europei, vom vedea in zilele care urmează.

 7. Tancurile gangsterilor de peste ocean sunt in ucraina nu tancurile rusesti in mexic.
  Gangsterii de peste ocean au dat o lovitura de stat in ucraina, au dat jos guvernul legitim si au pus un guvern marioneta iar apoi hop cica acesti oameni au dreptul sa intre in nato…dar de aia ai dat jos guvernul anterior…

  • Dar tu ce vrei, numai rusii sa-si puna guverne marioneta prin toate tarile? Acum li se intoarce! Daca rusii-s asa de buni, de ce majoritatea statelor ex-sovietice vor cu vestul si nu cu Mama Rusia? Rusii trebuie sa-si umfle muschii un pic, sa vada China ca nu-s expirati!

  • Hai lasa aberatiile ca nu e niciun tanc american in ucraina.

 8. Gunoiul apa nu se face. Ceausescu da vina pe unguri, Iohannis da vina pe rusi.

 9. Dupa mintea poetului Dancu ne trebuie armata si armament atunci cand vom fi atacati, acum nu e nevoie.