G4Media.ro

Mii de maghiari au manifestat la Budapesta împotriva unui proiect de campus…

sursa foro: captura video/ Facebook

Mii de maghiari au manifestat la Budapesta împotriva unui proiect de campus al unei universități chineze

Mii de maghiari, dintre care unii arborau pancarte cu mesajul „Trădare”, au protestat sâmbătă împotriva planurilor de deschidere a unui campus al unei universităţi chineze la Budapesta, relatează Reuters. Circa 10.000 de persoane au participat la marşul de protest.

„Nu sunt de acord cu întărirea relaţiei de tip feudal a ţării noastre cu China”, a declarat un student care s-a prezentat doar ca Patrik, adăugând că fondurile ar trebui folosite mai bine la „îmbunătăţirea universităţilor ungare în loc să construim una chineză”.

În aprilie, guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai privind construirea unui campus pe un teren din Budapesta unde se prevedea anterior construirea unui cămin pentru studenţii unguri.

Potrivit guvernului, Fudan este o instituţie de talie mondială şi în noul campus „studenţii vor avea ocazia de a învăţa de la cei mai buni”.

Oponenţii liberali ai premierului Viktor Orban îl acuză că vrea să se apropie de China şi se tem că viitorul campus ar putea submina calitatea învăţământului superior, precum şi să crească influenţa Beijingului în Ungaria şi Uniunea Europeană.

Conform unor documente interne difuzate pe un site de internet, Ungaria a contractat un împrumut de 1,3 miliarde de euro pe lângă Beijing pentru a finanţa lucrările, cu un cost total evaluat la 1,5 miliarde de euro.

Tamas Schanda, secretar de stat în Ministerul inovaţiei şi tehnologiei, a declarat într-o conferinţă de presă sâmbătă că protestele împotriva campusului sunt „lipsite de sens” în acest moment şi a denunţat „isteria politică” bazată pe zvonuri nefondate şi informaţii din presă, a consemnat MTI.

Responsabilul citat a precizat că nu au fost luate deocamdată decizii privind finanţarea sau implementarea proiectului, acestea fiind aşteptate probabil abia în a doua jumătate a anului 2022, când vor fi finalizate planurile cu privire la campus.

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony (LMP, ecologist-liberal), considerat principalul adversar politic al lui Orban, se opune acestui proiect, relatează Agerpres.

Sursa Foto: captura video/facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Vai ce se vand ungurii chinezilor… Si uite asa pun aia piciorul in UE, vor fi ca un cui al lui Pepelea…. Pacat.

 2. Bosorogul Soros inca are bani …multi fraieri sunt si in Ungaria…ca si la noi …

 3. bravo, ungurii nu sunt obisnuiti sa fie colonie, piata de desfacere si sclavi, condusi de slugi si interlopi, ca rromania

 4. nu e de bine.muntenegru e cumpărat de chineji ,urmează ungaria !

 5. Sunt de acord cu oponenții lui Orban.

 6. Futva rasa n gură de Huni nu vă plac chinezii sau chinezoicele, hai că venim să vă f tem unguroaicele mongoloide

 7. F ut va rasa n gură de Hu ni nu vă plac chine zii sau Chi nez oicele, hai că venim să vă f te m un guro aicele MO ngo loide direct în re ct

 8. Cel mai mare popor hungar😁 fost imperiu etc etc aduce ajutoare căci ei vor si Transilvania. Unguri j egosi , m uiți. Sa ne sugeti pe toți și de 2X pe transilvăneni.

 9. ”Conform unor documente interne difuzate pe un site de internet, Ungaria a contractat un împrumut de 1,3 miliarde de euro pe lângă Beijing pentru a finanţa lucrările, cu un cost total evaluat la 1,5 miliarde de euro.”

  Ceva detalii in legatura cu ”documentele interne”, cu siteul ala, o poza, un link, ceva?
  Ca asa sunt doar vorbe goale in obisnuitul stil manipulativ al mass media de stanga, sorosista.

  Cine a urmarit evenimentul si-a dat seama ca de fapt demonstratia a fost un protest politic anti Fidesz al opozitiei, un protest ambalat nu prea profesionist in camasa unei demonstratii anti Fudan.
  Si este normal sa fi fost asa incat de la Soros pana la Obama, si o droiaie de lideri europeni de stanga au avut si au relatii, au tinut discursuri etc. la aceasta universitate. Inclusiv liderii politici participanti la demonstratie, cand erau la putere, lucrau de zor la adancirea relatiilor ungaro-chineze.
  Ca sa nu vorbim de zecile de universitati europene (5 germane, 24 din Tarile Scandinave, 4 britanice, din Elvetia, Olanda, Irlanda, Belgia), de universitati americane in cadrul ”Universitas 21” (University of California, University of Connecticut, University of Maryland), si cu siguranta nu o sa aflati de cooperarea U. Fudan cu centre universitare canadiene, australiene etc.
  Se pare ca in afara de guvernul ungar oricine are voie sa construiasca relatii cu China, sa faca biznisuri in China, inclusiv Hunter Biden, fara urmari.
  Insa orice (ar) face Guvernul Orban nu scapa de criticile interne si externe: e clasica poveste ”cu sapca, fara sapca, tot o iei in freza”.
  Cei cativa mii de activisti de partid scosi pe strada arata adevarata sustinere populara a opozitiei (6 partide de la extrema stanga la extrema dreapta, sustinute politic si finantate si din strainatate, inclusiv firma Altus a famigliei Gyurcsany, finanta pe fata cu bani europeni) cu un an inainte de alegeri, cea ce cu siguranta este un semnal de alarma. (Niciodata nu vor scoate in strada 500-600 mii de sustinatori, cum a reusit Fidesz.)
  Faptul ca Orban a reusit sa mobilizeze 54% din populatie sa se duca sa se vaccineze, faptul ca 62% din populatie este multumita ca masurile antipandemice, insasi sondajele opozitiei arata adevarata sustinere de care se bucura coalitia de guvernare.
  Chit ca presa majoritara globalista incearca sa umfle pe cat se poate evenimentul;
  analizand la rece, demonstratia se incadreaza in sirul de evenimente si atacuri politice obisnuite ale opozitiei care astfel s-a lansat in campania electorala.
  O opozitie stupida, inconstienta, avand in vedere ca prin Campusul Universitar, Ungaria ar putea deveni un centru regional important in domeniu.
  Dealtfel redenumirea strazilor a fost o reactie destul de infantila, decisa din pix de Primarul General, ocolind nelegal Consiliul General. Practic asta demonstreaza ca fortele de stanga, cand si unde ajung la putere, nu dau 2 bani pe respectarea legilor, fapt dovedit si de scandalurile de coruptie in sectoarele conduse de ei. Dar despre alea, sau ilegalitatile Primarului General, despre falsurile si minciunile in cea ce priveste cariera-i universitara etc., niciodata nu o sa aflati aici.

 10. Dragă redactie.. Având în vedere faptul că vă considerați un ziar „echidistant” , „obiectiv” și cu un „bun renume” nu ar trebui să selectati acele mesaje care sunt șovine, rasiste xenofobe și antimaghiare.? Nu de alta dar o redactie care se respectă așa ar proceda.

 11. De acord cu tine action jackson.

 12. Dragă redactie. Primul comentariu pe care vi l-am scris nu v-a placut? V-a rănit în pipotă? Adică publicati doar acele comentarii care vă convin? Și vă considerați obiectivi? Rușinică.

 13. Engleza hiperpasiva,lucrarea de diplomã tinutã ïn aceasi sertar cu cel a lui Gyurcsány,pãsune ptr albine,hoteluri ptr insecte,,zero comunicare cu presã,primarie condusa prin Facebook,haos ïn circulatia Budapestei,o armata de consilieri platiti regeste,numai citeva zene interesante legate de dl Karácsony primarul inalt sí frumos al Budapestei.

 14. China Uncensored.
  Fapte cu cinci țări, care au încheiat ”afaceri” cu chinezii : Sri Lanka, Pakistan, Muntenegru, Seychelles, Djibouti ( scurt documentar din 2018 )

  https://www.youtube.com/watch?v=Uh9xSA2gOZQ

  De atunci, lista s-a prelungit, între altele și cu Grecia și cu Venezuela. Pe atunci nu era încă pe rol nici cazul Serbiei și Ungariei cu linia ferată dintre Belgrad – Budapesta, cu finanțare chineză.