G4Media.ro

Meleșcanu i-a transmis ministrului maghiar de Externe un ”apel la moderație și…

Meleșcanu i-a transmis ministrului maghiar de Externe un ”apel la moderație și reținere”. Péter Szijjártó i-a cerut ministrului român să intervină în justiție

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit marți cu omologul său din Ungaria, Péter Szijjártó, în marja reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din statele participante OSCE din Slovacia. La discuție, Meleșcanu i-a transmis lui Szijjártó ”un apel la moderație și reținere în declarațiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declarații au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar”, potrivit unui comunicat al MAE.

Pe de altă parte, un comunicat al Ministerului maghiar de Externe citat de MTI arată că Péter Szijjártó i-a cerut lui Meleșcanu să intervină direct în justiție și să le ceară judecătorilor să nu mai amendeze primarii care folosesc simbolurile Ungariei pe teritoriul României.

”Numai comunicarea bilaterală deschisă și pragmatică, în consonanță cu valorile europene și euroatlantice și cu Parteneriatul Strategic dintre România si Ungaria, poate duce la rezolvarea, prin dialog, a situațiilor de orice natură”, a mai spus Meleșcanu, potrivit comunicatului citat.

Comunicatul de presă al ministerului ungar, citat de agenția maghiară MTI, arată că Péter Szijjártó a reiterat că Ungaria se străduieşte în continuare ca “sistemul de relaţii” dintre cele două ţări “să revină pe făgaşul respectului reciproc şi al dinamicii pozitive”. Potrivit MTI, cei doi au discutat despre Codul Administrativ, despre cimitirul din Valea Uzului.

Comunicatul Budapestei, citat de MTI, arată că Szijjártó i-a cerut lui Meleșcanu să intervină în justiție. ”La final, Péter Szijjártó l-a rugat pe Teodor Meleşcanu: instanţele din România să înceteze practica de a amenda cu sume de ordinul milioanelor de forinţi aleşii maghiari, din cauza folosirii limbii materne şi a simbolurilor maghiare”, potrivit articolului MTI.

Replica lui Meleșcanu vine la doar câteva zile după ce Péter Szijjártó criticase guvernul pentru Codul Administrativ, susținând că ”este inadmisibil faptul că în România are loc un regres în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale”, chiar dacă guvernul Dăncilă modificase actul pe ultima sută de metri, tocmai la presiunile UDMR.

Foto: Meleșcanu și Szijjártó (MAE.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Pofa be!

  Asta ar trebui sa auda ungurii de la guvernul Romaniei!
  Si inca de-acum 30 de ani!

 2. tericene, i-auzi ma ce vor licuricii tai. pai ? nu te-ai executat ?

 3. Asta arata cum functioneaza justitia in Ungaria. Daca Orban zice, gata baieti nu mai dati amende astora ca ma supar, justitia se conformeaza. In Romania nu prea merge asa, caci inca mai suntem o democratie.

  • Mai suntem o democratie pe langa unguri, ceea ce nu e mare lucru, pentru ca viktor orban a facut rastan prin justitia ungara.

 4. ham ham latra subtire pudelul lui putin

 5. Neterminatul ăsta de Szijjarto vorbește de amendarea cu milioane de forinți (!) a aleșilor maghiari. Cum gura păcătosului adevăr grăiește, uite așa aflăm și noi că statul maghiar este contribuie la bugetul României.

 6. Băi, ăștia coaliție! Dacă instalațiile voastre sunt terminate, faceți dracului toți injecții la greu cu testosteron. Dacă nici așa nu merge, chemați-ne mă, că vă ajutăm cu dragă inimă mai ales pentru b(h)unii noștri vecini adiacenți graniței de vest. Pentru o astfel de abordare b(h)unul reprezentant trimis al adiacenților graniței vestice trebuia să primească un șut în cur care să-l promulge direct în șanțul din fața Ambasadei României – aia spurcată de ei – de la Budapesta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.