G4Media.ro

Márki-Zay Péter, contracandidatul lui Viktor Orbán, face o vizită în România între…

Márki-Zay Péter, contracandidatul lui Viktor Orbán, face o vizită în România între 26-28 octombrie/ Politicienii maghiari din Transilvania, inclusiv din UDMR,  refuză întâlnirea cu liderul opoziției ungare

Portarul ungar www.telex.hu relatează despre refuzul politicienilor maghiari din Transilvania, inclusiv din UDMR, de a se întâlni cu Márki-Zay Péter proaspătul lider al coaliției partidelor de opoziție, în vizita pe care acesta o efectuează în mai multe localități din Transilvania între data de 26-28 octombrie.

Potrivit portalului de știri, primarul localității Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád a refuzat primirea lui Márki-Zay Péter, după ce a realizat un sondaj pe pagina sa de socializare. Gálfi spune, ca partener al orașului guvernul FIDESZ, că nu dorește să participe la o campanie a adversarilor care sunt împotriva celor care sprijină orașul. Postarea a generat peste 1700 de comentarii în contradictoriu, și a fost pe larg relatată în presa de limbă maghiară din România. Ulterior primarul a decis să șteargă textul.

La întrebarea jurnaliștilor de la www.telex.hu primarul Gálfi a declarat că nu dorește să intre în vreun joc politic, și că l-ar fi primit pe Márki-Zay Péter dacă ar fi venit în calitatea sa de primar al localității Hódmezővásárhely, și nu în calitatea sa de candidat la funcția de prim ministru al Ungariei al coaliției de partide de opoziție.

Jurnaliștii l-au întrebat pe primarul din Odorheiu Secuiesc dacă l-ar primi pe Orbán Viktor dacă acesta s-ar afla în opoziție? Primarul a evitat răspunsul, spunând că ”în prezent primim orice politician aflat în funcție, nu candidat”, uitând totuși că Márki-Zay este un politician aflat în funcție, ca și primarul din Odorheiu Secuiesc.

Echipa lui Márki-Zay a contactat mai mulți lideri UDMR din autoritățile locale, dar vicepreședintele UDMR responsabil pentru administrația locală, Horváth Anna a declarat pentru www.maszol.ro că aceste întâlniri nu vor avea loc printre altele din cauza situației pandemice, amintind că în trecut, unii lideri ai coaliție de partide de opoziție din Ungaria, au făcut declarații foarte neplăcute la adresa maghiarilor din Transilvania.

Márki-Zay a fost însă invitat la Planetárium Caféba, un spațiu de dezbatere publică din Cluj Napoca, cu peste 100 de evenimente culturale, în prezent cel mai vizitat centru de tineret și cultură.

La solicitarea jurnaliștilor de la www.telex.ro, de ce organizează evenimentul, Mostis Gergő, proprietarul centrului, a declarat că ”simte de mult timp și el pe propria piele dar și din discuțiile cu prietenii săi faptul că trăiesc într-o hegemonie, într-o bulă de opinii, dar consideră important să se exprime și să se dezbată orice opinie normală, constructivă”, arătând că au avut nenumărate alte dezbateri la care au invitați printre alții din Ungaria lideri ai FIDESZ, din România Kelemen Hunor și Markó Béla.

Mostis a arătat că poziția centrului este una neutră și apolitică și față de dezbaterea care va avea loc marți seara, săptămâna viitoare. Mostis a precizat, că pe lângă Márki-Zay, ei l-au invitat la o dezbatere și pe actualul premier al Ungariei, pe Orbán Viktor. ”Ne-am dori ca publicul să se întâlnească cu toți cei care au o contribuție constructivă la viața noastră de zi de zi a maghiarilor din Transilvania și din Bazinul Carpatic”, a declarat Mostis.

La întrebarea: cât de riscantă este organizarea de evenimente în Transilvania unde nu se exprimă în mod exclusiv doar actori, politicieni FIDESZ, Mostis a relatat faptul că a apelat la persoane din Satu Mare și Oradea, care au refuzat organizarea unei dezbateri cu Márki-Zay, spunând că ar fi bine dar e riscant.

Mostis crede că refuzul se explică prin faptul că ”fiecare are diferite interese materiale” în situația actuală. ”Mie personal îmi este rușine în locul lor, că nu-și asumă nici măcar organizarea unui dialog, deci nu a unui eveniment de campanie, ci doar un eveniment în care se pot formula întrebări, la care invitatul poate fi confruntat cu întrebări care au legătură cu viața celor din Transilvania. Acest lucru este foarte trist. Mie nu-mi este frică, și recomand tuturor să nu se stea agățați pe bani de proiecte, să nu depindă de acești bani, ci să încerce să trăiască din piață. Acest lucru oferă o libertate, astfel încât nu trebuie să discut cu nimeni, și pot să-l invit pentru o dezbatere chiar și pe Márki-Zay Péter. Subliniez, că am intenția să invit și persoane de pe partea dreaptă, așa cum am făcut și până acum”, a arătat Mostis.

Potrivit acestuia, marea majoritate a celor care votează în Transilvania, aleg FIDESZ, dar o mare parte a tinerilor sunt apolitici, mulți simt că nu au o perspectivă nici în Ungaria, nici în România.

”Întrebarea este pentru ei, dacă acceptă structurile de putere existente, care intră și în dormitorul lor, sau dacă acceptă deciziile economice prin care se creează situații de monopol pentru unele persoane, și nu sunt sprijiniți cercul larg al antreprenorilor. Mulți tineri sunt preocupați de aceste probleme, mulți văd nuanțat această situație, și da, au o nevoie să se întâlnească cu ambele opinii, să se întâlnească cu ambele perspective oferite” – a concluzionat Mostis, care admite că sunt presiuni, că simt presiunea pentru a nu organiza această întâlnire, din partea celor care doresc să mențină o hegemonie a opiilor.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Sa se intalneasca cu USR sa vada cum arata la fata un looser.

  • looser la ce că pnl-ul nu mai există la următoarele alegeri, bătălia o să fie între usr și aur pentru locul 2 și 3 ((:

  • Băiatu, dacă tot îți place engleza, află că looser înseamnă „mai larg”, cam ca fundul celor de la UDMR și în curând PNL, și loser înseamnă „fraier”, cam cum ești tu acum.

  • …sper ca nu esti si vaccinat!!

 2. Pariez ca o sa se vada cu ciolos sau barna.
  Sunt la fel de pupatori de cooruri bruxeleze ca si el!
  Ai ce sa isi vorbeascs

  • Deocamdatã nu vor sã se întâlneascã .. Dacã va câstiga alegerile .. 100 % vor vrea sã se întâlneascã .. 🤢

 3. Ungurilor, ce-ati fost (natia cu oo din pactul de la Varsovia) si ce-ati ajuns (slugi la Viktorash,). Bravo, tineti-o tot asa!

  • Tu o sa mori asa cum te ai nascut, un do-(bitic) si un sclavet ordinar!

  • Cataline tată, ai grijă de tine, nu mai uita să-ți iei medicamintele, că uite cum ajungi! Hai, la somnic, n-o să te lase nici pe tine la greu Viktorash, spune niște povești așa frumoase…

  • N-u fost ungurii cu OO, ci au fost fraieri! S-a și vazut prin deznodamant.
   Trebuie sa fii destept, sa-ți alegi luptele, ca altfel, degeaba esti curajos, daca mori dn prostia ta!
   Ce-au castigat, in afara de suferinta provocata de călăreala autoritară pe care le-au administrat-o rușii în anii care au urmat?

 4. Ai ce miros de căcat galben-rosu de ieri p-aici. S-au activat teniile…

 5. Udemereul se întâlnește doar cu hoți și mincinoși ca ei. Restul nu exista.

 6. Jalnica situatia cu comentariile.
  Injuratura si insulta au inlocuit dialogul constructiv si schimbul de idei.

  • Cu cine sa schimbi idei?
   Cu unii care tot ce stiu sa spuna e , ciuma rosie/galbena, rusii, coruptia ucide, la puscarie si #💩?!
   Pe astea nu poti decat sa i bagi in mamica lor si sa treci mai departe.

 7. …introducem tot poștalionul cu cei 6 cai frumoși!
  Oare cum o sa facă tantimama?

 8. Sa fie sanatos, sa-l bata pe Orban. Ungaria merita un lider normal la cap, nu o lichea mincinoasa ca V. Orban.