G4Media.ro

Marea Britanie a înregistrat în ianuarie un excedent bugetar record, de 16,7…

sursa foto: Pexels

Marea Britanie a înregistrat în ianuarie un excedent bugetar record, de 16,7 miliarde de lire sterline

Regatul Unit a înregistrat un excedent bugetar net record de 16,7 miliarde de lire sterline în ianuarie, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri, citat de CNBC, transmite News.ro.

Oficiul pentru Statistică Naţională a remarcat că finanţele publice ale ţării au de obicei un excedent în ianuarie, spre deosebire de alte luni, pe măsură ce vin încasările din plăţile anuale de impozit pe venit autoevaluate.

Venitul combinat autoevaluat şi veniturile fiscale pentru câştiguri de capital au totalizat 33 de miliarde de lire sterline în ianuarie, a spus ONS, în scădere cu 1,8 miliarde de lire sterline faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Încasările fiscale totale ale guvernului au ajuns la un record de 90,8 miliarde de lire sterline, în creştere cu 2,9 miliarde de lire sterline faţă de ianuarie 2023.

Împrumuturile guvernamentale în cursul exerciţiului financiar care se întinde până la sfârşitul lunii ianuarie 2024 au fost de 96,6 miliarde de lire sterline, cu 3,1 miliarde de lire sterline mai mici decât în aceeaşi perioadă de 10 luni cu un an în urmă şi cu 9,2 miliarde de lire sterline mai mici decât cele de 105,8 miliarde de lire sterline estimate anterior de Oficiul independent pentru Responsabilitatea bugetară.

Datoria publică a fost estimată la aproximativ 96,5% din produsul intern brut anual, în creştere cu 1,8 puncte procentuale faţă de ianuarie 2023 şi menţinându-se la niveluri observate ultima dată la începutul anilor 1960, a subliniat ONS.

”Am oferit sute de miliarde pentru a plăti salarii, pentru a sprijini afacerile şi a proteja vieţi în timpul Covid şi pentru a plăti jumătate din facturile la energie ale oamenilor după invadarea Ucrainei de către Putin. Dar nu putem lăsa generaţiile viitoare să preia această sarcină, motiv pentru care am luat decizii dure pentru a ajuta la reducerea împrumuturilor faţă de ceea ce se aştepta OBR în martie”, a declarat într-un comunicat secretarul şef al Trezoreriei, Laura Trott.

Cifrele de miercuri marchează setul final de date privind finanţele publice înainte ca ministrul de Finanţe Jeremy Hunt să anunţe bugetul său de primăvară, care prezintă politica fiscală a guvernului pentru anul în curs, pe 6 martie.

Cu alegerile generale programate să aibă loc înainte de sfârşitul lunii ianuarie 2025 şi principalul Partid Laburist de opoziţie în frunte cu peste 20 de puncte procentuale în sondaje, au existat multe speculaţii cu privire la faptul dacă Hunt va încerca să găsească spaţiul pentru reduceri de impozite, luna viitoare.

”Cu rezultatele recente ale alegerilor parţiale din Marea Britanie care sugerează că partidul laburist continuă să aibă un avantaj, pe măsură ce ne îndreptăm spre alegerile generale, Hunt va fi sub presiune să ofere reduceri de taxe. Cu toate acestea, cu mâinile legate în mare parte de starea finanţelor naţiunii, investitorii trebuie să fie realişti cu privire la perspectivele pentru amploarea acestui lucru sau să se pregătească pentru reduceri mai sălbatice ale serviciilor publice ale Regatului Unit, deja sub presiune”, a declarat Lindsay James, strateg de investiţii la Quilter Investors.

În ciuda excedentului record din ianuarie, încasările de autoevaluare mai slabe decât aşteptările au însemnat că cifra a fost de fapt uşor sub cea estimată de OBR în noiembrie.

Cu toate acestea, Hunt se va consola cu revizuirea în scădere a cifrelor de împrumut în primele 10 luni ale anului financiar, potrivit lui Martin Mikloš, economist de cercetare la Institutul de Studii Fiscale.

”În timp ce împrumuturile mai scăzute din ultimele zece luni sunt o veste binevenită, deoarece OBR pregăteşte un nou set de previziuni pentru viitorul buget din martie, mult mai importantă va fi judecata pe care o va face asupra perspectivelor de creştere şi inflaţie”, a spus Miklos.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...