G4Media.ro

Lukaşenko nu se aştepta ca „operaţiunea” Rusiei în Ucraina să se prelungească…

Sursa foto: BIYATOV / SPUTNIK / AFP

Lukaşenko nu se aştepta ca „operaţiunea” Rusiei în Ucraina să se prelungească și susține că face „tot posibilul” pentru a opri conflictul / „Folosirea armelor nucleare este inacceptabilă”/ Putin nu dorește „o confruntare globală cu NATO”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat nu se aştepta ca ”operaţiunea” Rusiei în Ucraina să se prelungească atât de mult şi a susţinut că face ”tot posibilul” pentru a opri conflictul, într-un interviu acordat, joi, agenției Associated Press, citat de News.ro.

Liderul belarus a mai invocat că negocierile ruso-ucrainene au început datorită lui, însă ”Ucraina nu este interesată de negocieri”.

Lukaşenko a subliniat că folosirea armelor nucleare ar fi ”inacceptabilă”, însă a precizat că nu este la curent cu planurile lui Putin în această privinţă.

De asemenea, el susţine că Putin nu vrea un conflict direct cu NATO, dar Armata rusă poate ”reacţiona”. Preşedintele a mai dat asigurări că exerciţiile militare ale Belarusului nu reprezintă o ”ameninţare” la adresa Occidentului.

Liderul autoritar belarus Aleksandr Lukaşenko a apărat invazia Rusiei în Ucraina, care a început pe 24 februarie. Cu toate acestea, el a spus că nu crede că se va ”va prelungi în acest fel”.

”Dar nu sunt suficient de implicat în această chestiune încât să spun dacă se desfăşoară (n.r. războiul) conform planului, aşa cum spun ruşii, sau aşa cum simt eu. Vreau să subliniez încă o dată, simt că această operaţiune a fost prelungită”, a spus Lukaşenko în timpul interviului de aproape 90 de minute la Palatul Independenţei din Minsk.

El a mai invocat că Ucraina ”provocă Rusia” şi a insistat că Belarus este pro-pace.

”În mod categoric, nu acceptăm niciun război. Am făcut şi facem tot posibilul acum ca să nu existe un război. Sincer, datorită mie au început negocierile dintre Ucraina şi Rusia”, a mai spus liderul belarus.

”Dar de ce Ucraina, pe al cărei teritoriu se desfăşoară un război, unde au loc acţiuni militare, mor oameni – de ce nu este Ucraina interesată de aceste negocieri?”, a argumentat Lukaşenko.

Şeful statului belarus a mai afirmat că ar fi ”inacceptabil” să fie folosite arme nucleare, dar nu a putut spune dacă Rusia are astfel de planuri.

”Nu numai că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă pentru că ar fi chiar lângă noi (n.r. Belarus), nu ne aflăm peste ocean ca Statele Unite. Este, de asemenea, inacceptabil, deoarece ar putea lovi globul terestru care ar zbura de pe orbită cine ştie unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de acest lucru – aceasta este o întrebare pe care trebuie să o adresaţi leadershipul rus”, a mai explicat el.

Lukaşenko a mai spus că Putin nu doreşte un conflict direct cu NATO şi a îndemnat Occidentul să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla.

”Cel mai probabil nu vrea (n.r. Putin) o confruntare globală cu NATO (…) Faceţi tot posibilul să împiedicaţi acest lucru. Altfel, chiar dacă Putin nu vrea, armata va reacţiona”, a subliniat liderul belarus.

La începutul acestei săptămâni, Armata belarusă a anunţat pe neaşteptate că au loc exerciţii militare care au stârnit îngrijorări în Ucraina. Cu toate acestea, Lukaşenko a asigurat, joi, că exerciţiile nu au ameninţat pe nimeni.

”Nu ameninţăm pe nimeni şi nu vom ameninţa pe nimeni. Mai mult decât atât, nu putem ameninţa – ştim cine ni se opune, aşa că a declanşa un fel de conflict, un fel de război, aici, în Occident nu este absolut deloc în interesul statului belarus. Aşa că Occidentul poate sta liniștit”, a conchis Lukaşenko.

Rusia a desfăşurat forţe pe teritoriul belarus sub pretextul unor exerciţii militare şi apoi le-a trimis în Ucraina, ca parte a invaziei sale care a început pe 24 februarie.

Lukaşenko a susţinut public operaţiunea, afirmând în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin la începutul lunii martie, că Ucraina plănuia să atace Belarus şi că ofensiva Moscovei a împiedicat acest lucru. El a mai menţionat că a adus o hartă să îi arate lui Putin de unde ar fi trebuit să aibă loc presupusul atac, dar nu a oferit alte dovezi care să susţină afirmaţia.

Sursa foto: BIYATOV / SPUTNIK / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Lukașenko de treabă, Putin băiat de treabă, „Ucraina nu vrea sa negocieze” însă!!!
  Deci te duci la unul in apartament, spargi usa cu barosul, ii violezi soția, îi împuști copilul in cap si apoi il critici că nu negociază să -ti lase si tie 2 camere din apartament, că acu 100 de ani l-a deținut bunică-tu 3 luni!
  Rușii ăștia sunt monștri!!! 😐

 2. cu cine sa isi doreasca rabla sovietica? ca se plsa NATO pe rusia in 2 zile numai exista pe harta mizeriile bolsevice

 3. Asta e din categoria „când începi să îți dai seama că ai fost luat de papagal și că se îngroașă gluma”. El a încercat, domne, dar dacă nu s-ar putut… :))

 4. „nu ne aflăm peste ocean ca Statele Unite. Este, de asemenea, inacceptabil, deoarece ar putea lovi globul terestru care ar zbura de pe orbită cine ştie unde.” Aleksandr Lukaşenko

  Sper ca este o greseala de traducere, caci alfel omuletul asta nu stie cum functioneaza planeta si viata de pe aceasta. wow

  • @plm – Exact la asta ma uitam si eu cu mare nedumerire! Io zic ca poate, na, omu’ a facut si el un pic de poezie, o fi vreo figura de stile, mai stii? Daca a vorbit serios, ce sa zic, are un nivel de educatie stiintifica lamentabil.

  • *figura de stil

 5. Cum adică mută orbita pământului?

 6. Numai fosile triste ne conduc. Cumva, tarile conduse de femei sau de bărbați mai tineri o duc mai bine/sunt mai deschise. Bătrâneii astia sunt extrem de toxici. Oricum, tot bătrâneii toxici se duc in cea mai mare proporție la vot, deci cand isi vor misca si tinerii fundul la sectia de votare, o data la 4 ani, poate vom avea conducători mai tineri, mai deschisi, mai empatici, mai entuziasmați, mai puțin violenti in gândire si in actiuni.

  • Cat adevar în comentariul dumitale, domnule.

 7. Da’ de ce ne uitam in gura astuia?

 8. Este, de asemenea, inacceptabil, deoarece ar putea lovi globul terestru care ar zbura de pe orbită cine ştie unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de acest lucru – aceasta este o întrebare pe care trebuie să o adresaţi leadershipul rus”, a mai explicat el.??????? Ce maimuță, zboară globul după mintea lui.

 9. Am senzația că FSB o ia pe ocolite.