G4Media.ro

Kelemen Hunor afirmă că majorările salariale sunt pentru funcționarii din primării, nu…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Kelemen Hunor afirmă că majorările salariale sunt pentru funcționarii din primării, nu pentru parlamentari: Într-o primărie nu poţi să stai fără funcţionari dacă vrei să faci treabă şi n-o să stea funcţionarii pe 3.000 de lei

Problema salarizării trebuie abordată unitar, iar presiunea pentru majorările în acest domeniu a venit din partea primăriilor, a funcţionarilor din acestea, ale căror salarii sunt limitate de lege sub cele ale primarilor şi viceprimarilor, a declarat, miercuri seara, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, trebuie aliniat în legea salarizării ceea ce s-a întrerupt la un moment dat pentru o anumită categorie în timpul pandemiei.

„Pentru medici, apoi pentru profesori au mers pe foaia de parcurs, pentru ceilalţi nu. Deci dacă nu avem o abordare unitară, atunci lucrurile iarăşi se duc într-o direcţie zic eu greşită. Deci problema nu sunt parlamentarii. În acest moment poţi să spui că pentru parlamentari nu trebuie să măreşti salariile, e ok, nu-i nicio problemă, se poate, dar pentru aleşii locali trebuie să faci un pas. Şi asta a fost ideea. A fost o discuţie în coaliţie la un moment dat, şi asta a fost ideea. Nu era vorba de parlamentari”, a declarat Kelemen Hunor la Euronews Romania, citat de Agerpres.

Liderul UDMR a precizat că este vorba despre funcţionarii din primării, mai ales de cele din comune, care au salarii mici.

„În legea salarizării scrie foarte clar că nimeni nu poate să aibă un salariu mai mare decât viceprimarul. Degeaba creşti pentru funcţionarii publici, că te blochezi în acest articol. Şi atunci sunt foarte multe primării care rămân depopulate, unde pleacă oamenii. (…) Nu e vorba de o creştere mare, ci o pătrime din ceea ce trebuia făcut, deci nu e vorba despre un salt uriaş. Şi asta era ideea la un moment dat, şi nu parlamentarii. (…) E greşit să ducem discuţia în direcţia de a creşte sau a nu creşte indemnizaţiile parlamentarilor, fiindcă nu asta era ideea. Şi presiunea nu din zona parlamentară a venit, a venit din partea primăriilor, şi nu neapărat din partea primarilor, din partea funcţionarilor, fiindcă există această prevedere că nimeni nu poate să aibă salariu mai mare decât viceprimarul. Şi aici cu toţii am spus, da, această situaţie trebuie rezolvată”, a explicat Kelemen Hunor.

El a adăugat că există tendinţa de a se intra în extreme, în demagogice, în populism.

„Nu trebuie să dai mai mult decât e cazul, nu trebuie să ieşi din contextul economic românesc, nu poţi să te compari cu Germania, cu SUA. (…) Dar e o altă abordare aici. Vrei, nu vrei, trebuie să spui lucrurilor pe nume. Într-o primărie nu poţi să stai fără funcţionari dacă vrei să faci treabă şi n-o să stea funcţionarii pe 3.000 de lei – 3.100 de lei”, a motivat vicepremierul.

În ceea ce priveşte situaţia de la Senat, Kelemen Hunor a arătat că „şapte senatori nu pot vota o lege”, doi dintre aceştia fiind la şedinţa de guvern, această inţiativă fiind susţinută de toţi reprezentanţii partidelor care au primari în teritoriu.

„A fost susţinută această iniţiativă sau acest amendament de toţi cei care au primari, deci presiunea vine de acolo, şi e o presiune legitimă, pentru că primarii primesc de la funcţionari şi ei lucrează cu oameni. Şi asta a fost ideea. Urmează dezbaterea în Parlament. Vorbim de salarii nu mari. (…) Problema e că noi, de fiecare dată, intrăm într-o zonă populistă când e vorba de salarizare şi nu e bine în niciun fel. (…) Nu e vorba de bogăţie aici, e vorba despre un salariu decent pentru un om care îndeplineşte o funcţie publică, mai ales când a fost ales într-o funcţie publică sau a fost numit într-o funcţie publică şi pentru care are nişte responsabilităţi”, a susţinut liderul UDMR.

El a anunţat, în context, că în luna octombrie vor începe discuţiile în coaliţie pe tema proiectului de buget, astfel încât acesta să intre în Parlament în noiembrie, iar la finele anului să fie votat. „Noi am propus să începem discuţiile pe proiectul de buget mai repede decât în trecut. Deci în octombrie vom începe discuţiile în coaliţie, apoi în Guvern, în Parlament în noiembrie, să nu intrăm în decembrie, sfârşit de an ori, Doamne fereşte, în anul 2023 fără să avem bugetul votat. Şi, în momentul în care vedem toate cifrele, vedem toate posibilităţile noastre, atunci putem discuta inclusiv această idee privind salariul minim european, care este o recomandare”, a adăugat vicepremierul.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 92 de voturi „pentru, 22 „împotrivă” şi patru abţineri, un proiect legislativ prin care demnitarii şi aleşii locali urmează să primească indemnizaţii mărite.

Potrivit senatorilor UDMR Turos Lorand şi Fejer-Laszlo Odon, autorii amendamentului admis la comisia de specialitate şi adoptat în plen, scopul urmărit este de „eliminare a inechităţilor existente în acest moment”, relatează Agerpres.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

43 comentarii

 1. „n-o să stea funcţionarii pe 3.000 de lei – 3.100 de lei”
  lasa ca stau pr0shtii din privat pe mult mai putin de atat, in 3 schimburi nu pana la 14:00

  • Slugile hudemeriste ale Horbanului de la Budă, vor să falimenteze bugetul României cu ajutorul parlamentarilor pesediști, penelisti și haurari, profitând de lăcomia acestora.

 2. ba eu stiu forte multi care numai vor sa plece de la stat…si stiu primari care nu pot sa-si faca “echipa” lor, deci ori fura/ii ajunge salarul/nu munceste

 3. „n-o să stea funcţionarii pe 3.000 de lei – 3.100 de lei… ca doar n-or fi profesori [n.t.]”

  n.t. – nota taximeTristului

 4. Atunci să se ducă dracului toți funcționarii. Paraziții bugetari omoară țara.

  • LA FIECARE 2 CASE O PRIMARIE, UN POST DE MILITIENI, UN…

 5. La primării salariile au fost stabilite de consiliile locale,conform legii salarizării. Guvernul, până nu se schimbă legea, nu poate mari sau micșora aceste salarii. Domnul Kelemen ori nu a fost informat corect ori știe ceva despre o lege nouă

 6. E bine că în privat lumea stă pe un salariu și mai mic dar la stat nu se poate ca unul cu diplomă de Spiru care plimbă hârtii câteva ore să accepte așa ceva.

 7. Da măi VPVP, o să vii tu și o să faci treaba la toți pentru salariul minim pe economie

  • Daca ti-e asa greu,dute in privat sa vezi exact cum se munceste si pe ce bani!
   Nu te tine nimeni in primarie fortat,daca ar scadea salariile bugetarilor la 1500 lei tot nu ati pleca de acolo!!!

 8. Saracii parlamentari sunt victime colaterale.

 9. Ce mincinos… Cu subiect și predicat: primari, viceprimari și consilieri locali. Arat!

 10. La primariile de la tara se angajeaza pe relatii. Pentru salariile si programul existent nu pleaca nimeni,chiar stau la rand sa se angajeze. Clemente cum este rupt de realitate,crede ca peste tot este ca in Bucuresti,Cluj sau alte orase mari.

 11. Romania e tara lor. A functionarilor si bugetarilor. Cei ce lucreaza la.privat sunt vaci de muls taxe.

 12. Dar un farmacist care are salariul de 3000 lei net cum poate sa lucreze? Si mai sta si in picioare 6 ore pe zi, 12 in weekend.

 13. „Într-o primărie nu poţi să stai fără funcţionari dacă vrei să faci treabă şi n-o să stea funcţionarii pe 3.000 de lei”
  Gura păcătosului adevăr grăiește.
  STAU! Efectiv asta și fac! STAU și nu lucrează nimic. Dar vor bani mai multi. Le e frică de reorganizarea teritorială și vor să își umple burdihanele acum, că mai târziu poate nu va mai fi.

 14. Nu? Pai ce treaba mai fac ei, in afara de colectarea de bani de la saraci ca sa fie dati pe mana parlamentarilor, senatorilor, coruptilor si infractorilor???

 15. Ungurii sunt de vina :))))))

 16. se cheama digitalizare, cand o primarie functioneaza fara armata de functionari

 17. Daca faci digitalizare nu ai nevoie de multi functionari. Programul si tipul de munca nu cere nicio marire de salariu, csnd altii au abia 2000 lei. Dar vin alegerile in 2024 si toti bugetarii trebuie sa voteze UDMR ca maghiarii scad numeric cu fiecare an. Sa nu le plece la munca in UE cei din primarii ca isi pierd voturile.

 18. Baibaiatule i-al pe puthel de mana si pleaca in pIm de la carma tarii. Functionarii sunt multumiti si salariu nu este un instrument de stimulare a eficientei in cazul lor!

 19. Profesorii de stau pe 3000 lei?
  Pentru ca furati voi restul.

 20. Dacă la funcționari nu le convine salariul de 3000 de lei, să se ducă la privat pe salariul minim și program din noapte-n noapte și sâmbăta inclusiv.

 21. Minciuni pt aburit prostii.

 22. Nu mai au bani de katering ? Mincinos unguresc !

 23. Asta-i pro*t cu diploma! Eu stau 10 ore si spal buda bugetarilor pe salariul minim…lucrez de 3 ori cat lucreaza(stau)lenesii in birouri.Psd-Udmr-Pnl-Aur = cloaca infecta.

  • …mda, asta e realitatea din tara asta capusata de toti incompetentii si analfabetii astia parveniti numiti politicieni…
   Mai rau e ca noi suntem mai multi decat ei si putem foarte usor sa ii tragem la raspundere si nu stiu de ce nu o facem. Ne lipseste spiritul civic si suntem prea pasivi si ingaduitori cu aceasta clasa politica corupta incapabila sa guverneze pentru oamenii ce ii reprezinta si nu pentru propriile interese sau de grup. Trist ca suntem cum suntem!

 24. Cel puțin jumătate din primării ar trebui să dispară, împreună cu toată liota de funcționari care se calcă pe picioare și stau degeaba. Ba chiar două treimi, oricum suntem mult mai puțini și avem digitalizare…

 25. Sa mai aud un vreun roman ortodox crestin multilateral dezvoltat ca maghiarii de la FIDESZ nu sunt implicati in bunastarea tuturor romanilor, mai ales celor care lucreaza in performantele institutii de stat .

 26. Le-a dat voie să-și fixeze ei singuri salariile. Cum acum sa le mărești salariile prin lege? Ei și le-au maximizat. Cu alte cuvinte după ce ei și le-au maximizat, cum sa le mărești cu 25%?

 27. Kelemen Hunor minte!!
  Uite dovada:
  21 septembrie 2022: „PSD va propune Coaliției ca prevederile adoptate de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să NU se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci DOAR aleșilor locali”, subliniază PSD, care NU a avut această poziție și la vot.
  Cu 91 de voturi PENTRU (PSD, PNL și UDMR) și 22 IMPOTRIVA (USR), SENATORII români au dat undă verde Proiectului ce prevede CRESTEREA propriilor salarii cu 25%. Amendamentul privind majorarea salariilor a fost propus de senatorii UDMR Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon.
  Potrivit noului Proiect de lege, un PARLAMENTAR va beneficia de o MAJORARE cu 2.000 de lei a salariului brut, iar majorarea se va aplica de la 1 noiembrie 2022. Amendamentul va mări cu 25% INCLUSIV salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.
  Cuantumul se va stabili prin înmulțirea coeficientului din Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru 2021.”

  Il caut pe site-ul Senatului si revin!
  Uitati-va cum ne mint in fata acesti politruci de 32 de ANI asta fac: ne mint si ne sfideaza!!

  • De acord.
   Dar de ce nu facem noi ceva in privinta asta???
   Dar de ce ne lasam calcati pe cap de atata timp incat au ajuns astia sa isi ia tara si pe noi pe numele lor???
   De ce le-am permis sa devina un Grup Infractional Organizat???
   SI pana cand sa mai suportam atata umilinta??? Ne trateaza efectiv ca pe niste argasi pe terenurile lor… iar noi le pupam mainile si le zicem conasule… hmm…
   Oare astia nu stiu decat de masuri extreme ca sa se trezeasca la realitate si sa isi faca treaba??? Chiar e nevoie de violente sa realizeze ca noi nu suntem doar o pusculita si ca NOI SUNTEM DE FAPT STATUL???

  • @MadK9: De acord!
   In vremea PSDragnea erau proteste peste proteste, iar azi astia ne mint si ne sfideaza mai ceva ca PSDragnea si Romanii nu ies in strada, nu protesteaza, sindicatele sunt anesteziate complet, liderii sindicali sunt plini de BANI si cumparati si ei de guvernanti(ca si presa si TVurile, plus ca au venituri lunare de MII multe de Euro!!) si stau linistiti in birouri, nu mai mobilizeaza oamenii… iar pensionarii amarati nu au nici o sansa sa iasa in strada si sa protesteze, cad acolo, Doamne fereste…..

  • @lili
   Asa este insa nu sunt de acord cu organizarea protestelor de catre sindicate sau alte grupuri cumparate, ca stim asta, mitul sindicatelor ce apara intereselor membrilor e mort de mult.
   Noi, oamenii simpli ar trebui sa ne mobilizam. Atat de usor se poate face asta daca ar fi vointa… canalele de social media sunt canalul perfect pentru mobilizare. NOI trebuie sa ne TREZIM. A trecut prea mult de la ULTIMA TREZIRE a Romanilor! Prea multi ani de minciuni si furturi si umilinte indurate de acest popor asuprit din pacate tot de romani, de cei ce ne guverneaza.
   Eu nu mai vreau si simt ca am un cutit la os, cutit care de fapt ar trebui indreptat catre acesti nenorociti de guvernanti!!!

 28. Uite cum MINTE Kelemen Hunor:
  21.09.2022: „Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituțională, la sesizarea USR, a declarat neconstituționale 2 proiecte de legi care aveau același scop și anume creșterea salariilor demnitarilor.
  Judecătorii CCR au decis miercuri dimineața ca majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor, președinților de Consilii Județene, primari, parlamentari sunt neconstituționale.
  USR a depus în luna iunie 2 sesizări în aceste sens la CCR.
  La câteva ore diferență de Decizia CCR, senatorii au votat în ședință de plen un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței 115/2022. Astfel, senatorii din Coaliția PSD-PNL-UDMR au MODIFICAT Ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care MAJOREAZA indmenizațiile acestora.
  Mai exact, la propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite vor CRESTE de la 1 noiembrie 2022.
  Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.
  Pe amendamentul introdus un parlamentar va beneficia de o majorare cu 2000 de lei a salariul brut.
  De asemenea, prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor crește cu 25% și salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.
  De precizat este că autorii amendamentului NU au indicat sursa de finanțare pentru aceste majorări salariale.
  La ședința de plen, USR a solicitat retrimiterea raportului la comisie, pentru o săptămână, precizând că riscă să fie atacat din nou la CCR şi să fie respins de către judecători.
  Propunerea acestora a fost RESPINSA în plen, cu 54 de voturi împotrivă şi 35 de voturi pentru.”

 29. Irelevant. Una zic si alta fac! Degeaba e scris NEGRU PE ALB! DEGEABA!
  Tare mi-ar place ca la fiecare 4 ani cand avem alegeri, asa cum stim cu totii, votam un om, un partid o idee, votam niste vorbe aruncate in vant si atunci as dori atat de tare ca platforma politica ce se prezinta la vot cu un program de guvernare sa atribuie acelor vorbe si cuvinte VALOARE DE CONTRACT! M-AM SATURAT SA VAD ASTA LA FIECARE 4 ANI, CUM ISI BAT JOC DE VOTUL TUTUROR, SE INTORC LA 180 DE GRADE SI UITA PENTRU CE AU FOST VOTATI SI DE PROGRAMUL DE GUVERNARE ASUMAT!
  Asta mi-ar place sa vad!
  PROGRAM DE GUVERNARE=CONTRACT ASUMAT! EU sunt STATUL si as vrea sa ma asigur ca TU, politician nenorocit ce esti, GUVERNEZI IN SPRIJINUL MEU SI PENTRU MINE! Nu pentru TINE, NU PENTRU MATUSA SAU NEAMUL si DECEDATII vostri!

 30. Irelevant.
  Una zic si alta fac! Degeaba e scris NEGRU PE ALB! DEGEABA!
  Tare mi-ar place ca la fiecare 4 ani cand avem alegeri, asa cum stim cu totii, votam un om, un partid o idee, votam niste vorbe aruncate in vant si atunci as dori atat de tare ca platforma politica ce se prezinta la vot cu un program de guvernare sa atribuie acelor vorbe si cuvinte VALOARE DE CONTRACT! M-AM SATURAT SA VAD ASTA LA FIECARE 4 ANI, CUM ISI BAT JOC DE VOTUL TUTUROR, SE INTORC LA 180 DE GRADE SI UITA PENTRU CE AU FOST VOTATI SI DE PROGRAMUL DE GUVERNARE ASUMAT!
  Asta mi-ar place sa vad!
  PROGRAM DE GUVERNARE=CONTRACT ASUMAT! EU sunt STATUL si as vrea sa ma asigur ca TU, politician nenorocit ce esti, GUVERNEZI IN SPRIJINUL MEU SI PENTRU MINE! Nu pentru TINE, NU PENTRU MATUSA SAU NEAMUL si DECEDATII vostri!

 31. …vreau sa dau reply la acest comment si nu mi se ia in considerare. De ce G4Media?

 32. @lili
  Asa este insa nu sunt de acord cu organizarea protestelor de catre sindicate sau alte grupuri cumparate, ca stim asta, mitul sindicatelor ce apara intereselor membrilor e mort de mult.
  Noi, oamenii simpli ar trebui sa ne mobilizam. Atat de usor se poate face asta daca ar fi vointa… canalele de social media sunt canalul perfect pentru mobilizare. NOI trebuie sa ne TREZIM. A trecut prea mult de la ULTIMA TREZIRE a Romanilor! Prea multi ani de minciuni si furturi si umilinte indurate de acest popor asuprit din pacate tot de romani, de cei ce ne guverneaza.
  Eu nu mai vreau si simt ca am un cutit la os, cutit care de fapt ar trebui indreptat catre acesti nenorociti de guvernanti!!!

 33. Aveți o situație cu numărul de persoane care au plecat din primăriile României?
  Probabil ca NU. Va spun eu, NICIUNUL!
  Incompetenții stau și gratis…

 34. Cat poate sa minta sogoru asta