G4Media.ro

Iohannis: Pentru a da românilor votul înapoi, am început să reevaluez ideea…

Iohannis: Pentru a da românilor votul înapoi, am început să reevaluez ideea unui referendum / Îmi doresc un referendum foarte bine organizat, foarte bine gândit, în parteneriat cu societatea civilă și partidele de bună credință

Președintele Klaus Iohannis a lansat, sâmbătă seara, un atac la adresa PSD, subliniind că acest partid a fost cel mai mult timp la guvernare în ultimii 30 de ani și că din cauza lui România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine. Președintele a adăugat, la Gala Premiilor Tineretului Național Liberal (TNL) „Mircea Ionescu-Quintus”, că românii au posibilitatea acum să arate că nu mai merge așa și a precizat că, pentru a da românilor votul înapoi, a început să reevalueze ideea unui referendum, pe care și-l dorește foarte bine organizat, foarte bine gândit, în parteneriat cu societatea civilă și partidele de bună credință.

„Am avut în a doua parte a secolului XX dictatura comunistă, decenii de dictatură de un tip foarte dur. Elitele României au fost întemnițate, mulți politicieni, mulți liberali au murit în închisorile comuniste. Mulți români care au avut curajul să spună că vor democrație au fost închiși, mulți au murit în temnițele comuniste”, a amintit președintele.

Klaus Iohannis a precizat că avem o Constituție care reglementează mersul lucrurilor în România.

„Această Constituție, ca și noi toți din sala asta, pornește de la premisa că cei aleși să conducă statul, instituțiile, partidele sunt bine intenționați, sunt oameni de bună credință care vor să se implice pentru rezolvarea problemelor României. Se presupune că sunt oameni care sunt buni români, sunt patrioți, vor ca României și românilor să le meargă mai bine. Se presupune că oamenii care ajung în funcții importante în politică, în instituții sunt oameni care vor să funcționeze bine aceste instituții. Întreaga arhitectură a statului se bazează pe premisa de bună credință, bunăvoință și colaborare loială între instituții și, dacă este așa, atunci lucrurile funcționează bine. Dar dacă nu este așa? Atunci însăși baza democrației, chiar baza democrației este în pericol. Dacă ajung oameni în conducerea unor mari partide care pun interesul personal deasupra interesului partidului și dacă acel partid ajunge la guvernare și pune interesul propriu și interesul liderului partidului deasupra interesele românilor, deasupra intereselor României? Și dacă acel partid și acel guvern încep să strice temeliile statului, încep să modifice legile justiției pentru a-și albi propriile dosare? Dacă inventează noi și noi metode, nemaiauzite, nemaivăzute pentru a controla toate pârghiile din economie? dacă au un dublu discurs, spun una, fac alta? Dacă pun tot timpul interesul propriu deasupra interesului propriu? Atunci? Atunci, dragii mei, suntem în situația în care suntem acum și problema se numește PSD”, a afirmat președintele Iohannis.

El a spus că în 2016 oamenii au mers la vot cu bună credință, au crezut ceea ce li s-a promis, doar că din prima secundă s-a întâmplat altceva, PSD s-a apucat din primul moment să modifice legile justiției, „pentru a-și apăra proprii corupți și proprii condamnați penal”.

„Întreaga guvernare pesedistă a fost un întreg asalt asupra statului de drept și a democrației din România. De asta, dragii mei, am ajuns în situația în care ne aflăm acum, să căutăm garanții pentru democrația din România și bine facem, fiindcă ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem ar fi să renunțăm. Noi nu renunțăm! Noi luptăm pentru România! Noi garantăm România!”, a spus Klaus Iohannis.

Nu eu, noi, eu împreună cu voi, cu toți românii de bună credință, noi garantăm democrația în România!”, a subliniat Iohannis.

Președintele a spus din nou că „guvernarea pesedistă a eșuat”, precizând că nu se referă doar la actualul guvern, pe care l-a numit „un accident al democrației”, ci la întreaga guvernare pesedistă.

Eu cred că lucrul care trebuie făcut acum este să le dăm vocea înapoi românilor”, a afirmat Iohannis.

El a menționat că regula de bază a democrației este că se organizează alegeri, iar între alegeri, cel ales să conducă țara.

„Dar asta înseamnă că cel ales să o conducă este de bună-credință, înseamnă că cel ales să conducă ţara conduce ţara pentru binele țării și al cetățenilor ei, nu pentru propriul interes. Iar atunci când constatăm că lucrurile nu stau așa, nu stau deloc așa, atunci cetățeanul de rând trebuie să primească un instrument cu care își exprimă dezaprobarea. Acel instrument este tot un vot. Nimeni dintre noi, nu eu, nu voi, nu românii de bună-credință ne dorim să folosim metode nedemocratice pentru a sancţiona un comportament nedemocratic al PSD-ului. Nu, noi dorim să folosim metodele democrației pentru a arăta că așa nu se mai poate. Şi nu se mai poate!”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Întreaga guvernare pesedistă a eșuat. Şi, dragii mei, nu este prima. Din ultimii 30 de ani, de la Revoluție încoace, PSD a fost la guvernare cei mai mulți ani. Din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai bine. Între timp românii și-au dat seama că așa nu mai merge. Avem acum posibilitatea să arătăm că așa nu mai merge. Avem alegeri europarlamentare. Avem, apropo de europarlamentare, o echipă foarte bună la PNL. Am văzut această echipă, am fost invitat acum câteva zile la un mare eveniment organizat de PNL pentru popularii europeni. Am văzut acolo echipa PNL, o echipă foarte tare”, a continuat Iohannis.

Președintele a precizat că a început să reevalueze ideea unui referendum.

Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, își bate joc de ţară, își bate joc de români. Am invitat deja pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulți români interesați, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiindcă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, un referendum în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele politice de bună-credință și împreună cu românii și cu voi”, a spus el.

Klaus Iohannis a adăugat că apoi urmează alegerile parlamentare și atunci va veni rândul PNL să le arate românilor cum arată o guvernare adevărată.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

”Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare„, a declarat Klaus Iohannis.

”Nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum vreau să am parteneri nu numai partidele, vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune și o întâlnire cu câțiva reprezentanți foarte hotărâți din societatea civilă”, a adăugat el.

Foto: presidency.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

43 comentarii

  1. Deci nu mai face referendum. Iohannis lucreaza numai pentru el, ca de obicei.

    • @zise dobre
      Nu reiese de nicaieri concluzia asta.

      A spus ca analizeaza optiunile pe care le are (ce intrebare va alege, prefigurarea modului in care o va recepta publicul, evaluarea consecintelor pe care le va genera votul etc.). A mai spus si ca vrea sa asculte opiniile romanilor, ale societatii civile si ale partidelor de buna-credinta, pentru a alege varianta optima.
      NU A ZIS ca renunta la referendum.

    • N-ați citit nici măcar titlul articolului până la capăt, darămite tot articolul… Dar vă dați cu părerea că murim toți pe-aici dacă nu ne-o spuneți…

    • Nu ai înțeles nimic, domnule! Ești din start rău-voitor.

  2. Interesant ce zice presedintele :Eu cred că lucrul care trebuie făcut acum este să le dăm vocea înapoi românilor”,Pentru a da vocea inapoi romanilor , referendumul trebuie sa consemneze fara nici un dubiu , dorinta expresa a poporului si clar o dorinta politica, nu una generalista . Intrebarea pe care inca nu o putem ghici , musai trebuie sa contina o cerere politica din partea presedintelui, cerere legata de esuarea acestei guvernari . S a vedem care o sa fie intrebarea ,dar daca puteti anticipa, scrieti

  3. Intrebari sunt berechet , desi cred ca nu se oreste asta , eu as pune pe toate intrebarile pe acelas referendum si anume :
    1.Daca parlamentul nu voteaza rezultatul unui referendum validat in lege in termen de 180 de zile se dizolva Parlamentul automat.

    2.Orice persoana cu condamnari penale definitive nu are dreptul de a ocupa o functie publica.

    3.Se revine la alegerea primarilor in 2 tururi.

    4.Presedintele republicii poate bloca ordonante de urgenta.( ideea mea )

    5.Guvernul nu poate da ordonante de urgenta pe domeniul Penal.

    6.Maxim 300 parlamentari.

    7.Numirea in functie si revocarea din functie a sefilor de parchete se face exclusiv de CSM.

    SI le-am pus cruce, avem material de referendum pentru urmatorii 6 ani pe putin zic eu.Vointa sa fie.

    • Sună bine, dar avem deja probleme cu un referendum validat.

    • @Plain Sight: Nu-i chiar asa. Avem o problema cu buna credinta a Parlamentului. Dar referendumul produce efecte.

      Aici: https://www.moise.ro/2018/06/14/referendumul-consultativ-are-forta-juridica-si-produce-efecte-inclusiv-cel-din-2009-a-produs/

    • Eu as mai propune si :”Dreptul oricarei persoane fizice sau juridice de a initia REFERENDUM CUPUTERE DE LEGE pe orice lege CONTESTATA de un numar REZONABIL de cetateni…50-100-200 de mii de semnaturi …cat va crede poporul de cuviinta…unica modalitate de a bloca abuzurile legislative ale oricarei puteri …indiferent de culoarea politica”.

    • 8. Sunteti de acord ca Presedintele/oricare ar fi el sa poata dizolva Parlamentul si sa convoace alegeri anticipate cand poporul cere acest lucru/cand e cazul ?

    • „8. Sunteti de acord ca Presedintele/oricare ar fi el sa poata dizolva Parlamentul si sa convoace alegeri anticipate cand poporul cere acest lucru/cand e cazul ?” Ce inseamna „cand poporul cere acest lucru”? Gen, cand va obliga angajatorul (multinationalele) sa va miscati corpul ala dezordonat si sa va duceti sa protestati in Piata Victoriei, sau cand mai multe persoane platite de un grup de interese, deschid tot felul de initiative pe facebook care indeamna la proteste intr-un anumit interval orar si la o anumita locatie? Bai nene, ati auzit de alegeri libere? Da, alea care au fost la sfarsitul lui 2016 si in care PSD-ul a obtinut peste 40%, aaaaa, stai ca pe vremea aia, majoritatea care ati iesit apoi la proteste, purtati cu mandrie tricouri pe care scriau mare si raspicat „MA P1S PE EL DE VOT”, nu aveati cum sa anticipati faptul ca nici peste 2 luni de la alegeri, or sa va scoata multinationalele in strada sa protestati in frig ca prostii. Asta este, GHINION, ca sa ma exprim cum se exprima un „amarat” de profesor acum cativa ani cand a fost intrebat cum si-a cumparat 6 case din „meditatii” iar alte sute de mii de profesori abia au bani sa-si plateasca utilitatile la un amarat de apartament si ala luat in chirie in majoritatea cazurilor.

    • @Alin
      Sa nu zic vorb-aia: Multinationala-i ma-ta! … adica iese seara de seara la produs pe centura si nu discrimineaza clientii dupa nationalitate, d-aia ai iesit tu asa de dusmanos.
      Nu mai poti tu de grija alora care ies in frig la proteste, da de grija aloralalti, care-si fac din votul tau mandat sa scape de puscarie vad ca ti se frange inima.

  4. Nu sunt pesedist, dar ficusul are voie sa faca o campanie mascata PNL-ului? De ce si nu USR ului sau altui partid din opozitie? Pt ca stim ca si PNL ul are mizeria bagata sub preş.

    • Iohannis e defapt liderul PNL am inteles. Da USR e cel mai nou si curat partid da na…..

    • Bineînțeles că nu ești pesedist. Hai cântă la altă masă .

    • Basistule,nu intelegi ca seful dumitale a distrus tot ce a realizat ca presedinte in privinta justitiei independente,intrand ca senator in parlament si lucrand cot la cot cu borfasii psdalde la distrugerea DNA ?Cu Ludovic Orban la conducere,PNL este de sute de ori mai anti comunist decat a fost vreodata in istotia lui!Iar pmpul ,partid facut de basescu pentru udrea,colaboreaza la greu si in parlament cu hotii de la guvernare,dar si cu cei de la primaria capitalei!Asa ca ,presedintele Iohannis nu suporta comparatii cu niciun presedinte de 30 ani incoace,sa nu mai vorbim de cei de dupa razboi!

  5. Daca guvernare psd, a esut, sunteti deacord, cu alegeri anticipate?

  6. Va fi un referendum legendar pentru eliberarea patriei de sub jugul mafiei romanesti.

  7. În România ar trebui o mișcare ca vestele galbene, sau un partid de legionari, să-i extermine pe toți infractorii și pușcăriașii de la PSD și Alde, pastele anafura și biserica mamii lor de criminali.

    • Mă uimești Vasile, mare credincios mai esti ?

    • Public Enemy , Vasile !
      FIGHT THE POWER !

    • @ Vasile , draga Vasile , cu tot respectul , dar esti batut in cap sa spui ce-ai spus ! …Suntem tara europeana , NU jungla cu babuini !…Ne place/nu ne place de anumite partide trebuie sa respectam LEGEA , asa stramba cum este , dar avem legi care trebuie respectate ! O tara europeana NU EXTERMINA PE NIMENI ! …Nu incita la violente ca fac urat !

    • P.S. – @ Vasile , draga Vasile , revin pt ca am pasarit-o aiurea; te rog sa accepti ideea ca ” toti infractorii si puscariasii „, indiferent din ce partid ar fi , trebuie sa-si primeasca pedeapsa DACA AU FACUT RELE doar de la Judecatori ( impartiali si pe baza unor dovezi solide , pe bune , adica ! ). Suntem tara europeana , civilizata , si NU e permis sa incitam la violente ! ( mi-a placut commentul lui Cozmin , l-am salvat, ti-l trimit cu gandul /speranta unei schimbari de mentalitate/incredere si respect pt LEGE si JUSTITIE ADEVARATA ! ) …Avem nevoie de magistrati curajosi , cu drag de tara si dreptate , sa ne salveze !…E TIMPUL ca ( TOATA ! )Justitia sa fie ADEVARATA si sa-si impuna PUTEREA in stat / impartind DREPTATEA doar DUPA fapte si VINOVATII ! Am incredere si respect pt magistratii curajosi si demni din Justitia romana , care nu se lasa cumparati/ingenunchiati de nimeni !…

      ” Ordonantele ministrului corupt si las al justitiei nu ar avea niciun efect, fara ajutorul unor cozi de topor din corpul judecatorilor.
      In mod normal, chiar daca ordonanta, pe care o pregateste ministrul corupt si las al justitiei, ar da dreptul infractorilor sa depuna contestatie in anulare, judecatorii trebuie sa respinga asemenea cereri.
      Justitia este o putere in Stat.
      Magistratii nu trebuie sa protesteze pe scarile tribunalelor.
      Magistratii trebuie sa actionize, au puterea sa schimbe lucrurile.
      Daca magistratii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili sunt majoritari in sistem, atunci sa se organizeze, sa schimbe presedintii Curtilor de Apel, sa revoce magistratii corupti din CSM, sa-i dea in judecata pe judecatorii care tergiverseaza la nesfirsit procesele mafiotilor, pe cei care ii achita pe infractori, sa-i apere pe procurorii si pe judecatorii cinstiti, corecti, curajosi, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care sunt atacati de infractorii din mafia psd si alde, cu sprijinul cozilor lor de topor din justitie.
      Justitia sa se curate de uscaturi, iar apoi sa curete clasa politica, incepind cu grupul infractional organizat psd si alde. ” – COZMIN .

  8. Cred că măsura cea mai practică,cu efecte imediate și pe ansamblul societății ar fi ca întrebarea pusă la referendum să confirme sau să infirme următoarea aleagație :
    ” Președintele României are drept de veto asupra Ordonanțelor de urgență. Decizia Președintelui este obligatorie și irevocabilă”

    • Eu iti dau dreptate.
      Acest drept al Presedintelui ar obliga si la o colaborare, care de multi ani nu mai exista, cu toate ca ambele sunt entitati executive, intre Guvern si Presedinte in guvernarea tarii si nu si-ar mai putea face de cap guvernul asa cum „vrea muschii” partidelor care-l sustin si nici Presedintele nu ar mai trebui sa lupte pentru „guvernul lui”. Cu cat ma gandesc mai mult, cu atat mi se pare cea mai buna si parctica intrebare pentru Referendum.

  9. Problema axiala consta in faptul, ca desi depun juramant in fata Presedintelui, care reprezinta poporul suveran, guvernele raman la cheremul partidelor, care le-au propus, deci in loc sa fie ale Romaniei, raman Guverne de partid si astfel nu servesc Romanei, ci partidelor, iar in caz de-rea credinta ( agenda secreta ) devin instrumente de instaurare a partidului-stat, incalcand separatia puterilor, asa cum face PSD acum
    Prin alegeri NU partidele sunt alese la putere, ci primesc dreptul sa propuna guvernul Romaniei.
    Odata acceptat sub juramant, acel guvern raspunde in fata poporului suveran si a Presedintelui, ales direct de acest popor.
    Presedintele deci, ca reprezentant al poporului trebuie sa detina arbitrul asupra guvernului si sa-l poata sanctiona si demite, nicidecum partidele, care l-au propus.

    In democratie, partidele NU sunt ” la putere” ci constituie platforme de selectie si promovare a candidatilor la Parlament si eventual la Guvern si de intocmire a unei strategii de guvernare, ca propunere electorala, NICIDECUM de guvernare operativa.
    Orice incercare de influentare a guvernarii de catre partide este un act penal anticonstitutional.
    Deci prin referendum si Constitutie trebuie exclusa explicit influenta partidelor asupra guvernarii operative. Odata deveniti membrii ai guvernului, ministrii trebuie sa demisioneze imediat din partid, pentru a evita conflictul de interese.
    Ei trebuiesc sa serveasca poporului si nu partidului, care i-a propus.

    Deci, Depolitizarea Guvernarii !
    Acesta ar trebui sa fie continutul intrebarii de referendum.

  10. Posibil ca presedintele sa gindeasca REFERENDUMUL ca o actiune ce cuprinde doi pasi .Primul ar fi referendumul insusi , cu o intrebare sau poate doua, prezentate ca -O oferta de nerefuzat – de catre electorat .A doua mutare ar fi probabil, scoaterea PSD de la guvernare ,in urma validarii referendumului .Cine ghiceste intrebarea sau intrebarile ,doar sa scrie.

    • Doua intrebari ar fi prea mult. Multor votanti le vor da batai de cap si vor renunta sa dea un raspuns.
      Sa ceara scoaterea psd ului de la guvernare, atata timp cat parlamentul este majoritar psd-alde si noul guvern va avea nevoie de votul parlamentului – dupa parerea mea este ineficient.
      Eu cred ca intrebarea care trebuie pusa, in actualul context, cand toata puterea legislativa si executiva este acumulata in mainile catorva oameni aflati la putere, care duc Romania pe cai periculoase, ar trebui sa fie : alegeri anticipate. Cred ca in acest context Presedintele a afirmat ca doreste colaborarea tuturor cetatenilor, dar si a tuturor partidelor politice care fac opozitie actualei coalitii.
      Cred ca Presedintele nu este insensibil la cererile din ce in ce mai numeroase, in acest sens, care apar in spatiul public. Este si o oportunitate pt el de a-si « albi » imaginea de Presedinte inert, care n-a facut suficient, etc si a-si asigura un al doilea mandat.
      Nu trebuie uitat ca pe plan european, au inceput sa apara, destul de sugestiv, critici la adresa Romaniei (atentie, nu la adresa guvernului), care ar trebui sa-si rezolve singura problemele interne si nu cu ajutorul UE. Cred ca aceste voci au ajuns si la urechile Presedintelui.

    • Sonia, daca asa o fi poporul roman incat majoritatea lui sa cada pe spate sau sa se suceasca la cap de la 2-3 intrebari, atunci nu mai avem nicio speranta de la el, inseamna ca atata poate si chiar isi merita soarta.
      In legatura cu intrebarea daca vrem alegeri anticipate nu cred ca e fezabila deoarece exista o procedura parlamentara de ajungere la anticipate si degeaba votam noi „DA”.

    • Oh, la, la, observ ca fac greseli de ortografie.
      Scuze. ” Asi” in loc de a-si

    • @Marcel
      Ai dreptate, procedura de dizolvare a Parlamentului este greoaie si trebuie bine justificata, dar atunci cand majoritatea populatiei si toate partidele din opozitie sunt deacord cu asta, nu-i imposibil. Daca aceasta coalitie ramane in continuare la putere pana la alegeri, va fi o catastrofa pt Romania, ne scot din UE si ne predau rusilor.

  11. Vad cu placere ca discutia se incinge .Si Sonia si Marcel si Pauza de Gindire , aduc in discutie ceea ce trebuie facut .Trebuie tinut cont, ca intrebarea sau intrebarile, trebuie sa nu modifice constitutia Romaniei.Intrebarea sau intrebarile , trebuie sa fie adesate cu tinta precisa ,fara sa prezinte vreun dubiu de legalitate si in acelasi timp sa multumeasca si sa antreneze in joc , un cit mai mare numar de votanti .Din spusele presedintelui ,trebuie revitalizat votul popular si trebuie evidentiat esecul guvernarii PSD ,concomitent cu necesitatea imediata ,de a scoate PSDul din cartile guvernarii si nu numai , cine stie si din politica romaneasca . Oare ce intrebari poate cuprinde aceasta multipla si generoasa idee . Hai sa mai scriem poate unul dintre noi descopera ideea – macar cea de baza.

  12. Daca citim cu atentie cuvintele presedintelui si daca tinem cont de structura sa total anti – comunista ,poate am putea spune unele lucruri.Presedintele zice :„Această Constituție, ca și noi toți din sala asta, pornește de la premisa că cei aleși să conducă statul, instituțiile, partidele sunt bine intenționați, sunt oameni de bună credință care vor să se implice pentru rezolvarea problemelor României,sau zice:„Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, își bate joc de ţară, își bate joc de români si zice in continuare : Nimeni dintre noi, nu eu, nu voi, nu românii de bună-credință ne dorim să folosim metode nedemocratice pentru a sancţiona un comportament nedemocratic al PSD-ului. Nu, noi dorim să folosim metodele democrației pentru a arăta că așa nu se mai poate. Şi nu se mai poate!”Pornind de la toate aceste ziceri ,ramine intrebarea si poate ca ea ,o sa aiba o legatura cu buna credinta exercitata in timpul actului de guvernare . Scrieti ce credeti.

    • @quovadis

      Probabil ca Presedintele se gandeste la introducerea democratiei participative directe a cetatenilor, in paralel cu democratia reprezentativa. Pt asa ceva nu trebuie modificata Constitutia; textul ar trebui sa fie chiar inscris in Constitutie.

  13. Democratia participativa directa este un concept generos ,dar din pacate greu de realizat . In Elvetia ,de exemplu in foarte multe situatii , ce necesita consultul popular, se fac referendumuri peste referendumuri ,dar si aici nu putem spune daca sufragiul popular este cel corect si favorabil societatii , in general.Trebuie gasita o forma noua de implicare a societatii civile ,diferita de referendum , cu rezultate imediate in plan legislativ si chiar juridic ,pentru a nu permite politicului sa amine sine die , vointa imediata a poporului (vezi brexitul in Marea Britanie ) si sa transforme dorinta populara , intr-un interval de timp limitat, in lege .

  14. Multe din postările anterioare arată īn mare parte preocuparea sinceră a comentatorilor față de situatia politică din țară. Din păcate sunt și unele cu nuanțe extremiste, legionare, care incită la ură. Consider că cel mai sigur „referendum național” rămân: Alegerile generale parlamentare, unde ar fi de dorit un procent de participare cât mai mare. Apoi e bine să ințelegem că toți cetățenii cu drept de vot, au un singur vot care nu poate, nu trbuie îngrădit din motive de discriminare pe motive de: ” asistați sociali, bătrâni urâți fără dinți în gură, cumpărați de către „ciuma roșie”cu o găleată roșie, două hg zahăr și un litru de ulei. Rezultatul urnelor trebuie respectat, până la viitoarele alegeri. Din păcate Referendumul, mult trâmbițat, nu poate produce efectul dorit. Alegerile anticipate, sunt foarte greu de provocat. Răsturnarea Guvernului se poate face doar printr-o moțiune de cenzură, dacă Opoziția obține o majoritate în Parlament. Cu bine, sănătate!

  15. Multe din postările anterioare, arată în mare parte preocuparea sinceră a comentatorilor față de situatia politică din țară. Din păcate sunt și unele cu nuanțe extremiste, legionare, care incită la ură. Consider că cel mai sigur „referendum național” rămân: Alegerile generale parlamentare, unde ar fi de dorit un procent de participare cât mai mare. Apoi e bine să ințelegem că toți cetățenii cu drept de vot, au un singur vot care nu poate, nu trbuie îngrădit din motive de discriminare pe motive de: ” asistați sociali, bătrâni urâți fără dinți în gură, cumpărați de către „ciuma roșie”cu o găleată roșie, două hg zahăr și un litru de ulei. Rezultatul urnelor trebuie respectat, până la viitoarele alegeri. Din păcate Referendumul, mult trâmbițat, nu poate produce efectul dorit. Alegerile anticipate, sunt foarte greu de provocat. Răsturnarea Guvernului se poate face doar, printr-o moțiune de cenzură, dacă Opoziția adună o majoritate în Parlament. Cu bine, sănătate!