G4Media.ro

Interviu cu Ștefania Fulgu, Delivery Manager Luxoft: „Faptul că pot dezvolta un…

Interviu cu Ștefania Fulgu, Delivery Manager Luxoft: „Faptul că pot dezvolta un mediu de muncă sănătos mă motivează zi de zi” (P)

”Funcția de Delivery Manager vine cu responsabilități complexe, iar cea mai mare împlinire este că pot să contribui atât din punct de vedere al business development-ului, cât și din punct de vedere al people management-ului”, spune Ștefania Fulgu, Delivery Manager Luxoft.

Ea arată că, într-o companie de software, pe lângă pregătirea tehnică, foarte importantă este abilitatea de a lucra cu oamenii și interacțiunea cu ei.

  1. Cum a arătat parcursul tău profesional până în acest moment?

Am început să îndrăgesc lumea IT-ului încă din timpul studenției. Am terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București, iar apoi am absolvit două programe de masterat – Sisteme Complexe, în cadrul aceleiași universități și Business la Academia de Studii Economice București. Am lucrat în cadrul unor companii Software Development atât din sectorul privat, cât și pentru sectorul public, iar pe tot parcursul meu profesional m-am implicat într-o serie de proiecte complexe, ceea ce m-a făcut să îndrăgesc și mai mult meseria pe care o am. 

  1. Cum a apărut pasiunea ta pentru IT?

Atunci când iubești ceea ce faci, ajungi să evoluezi natural în cadrul unei companii. Pot spune că totul a decurs foarte lin și, pas cu pas am ajuns în acest punct al carierei mele. Un aspect important în viața mea, este că mereu mi-a plăcut matematica. Nu o să uit niciodată pasiunea cu care doream să rezolv problemele de clasa a 4-a și de momentul în care am început să particip la primele concursuri. Am urmat liceul Frații Buzești, Craiova, secția de Matematică – Informatică. Îmi plăceau foarte tare problemele de logică și algoritmii de la Informatică așa că, următorul pas a fost, bineînțeles, să continui studiile în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, UPB.

  1. Care sunt provocările funcției de Delivery Manager?

Funcția de Delivery Manager vine cu responsabilități complexe, iar cea mai mare împlinire este că pot să contribui atât din punct de vedere al business development-ului, cât și din punct de vedere al people management-ului. Îmbinarea celor două perspective, de a livra software ce aduce valoare și a crește un mediu de muncă sănătos, în care oamenii să poată să evolueze, este aspectul ce mă motivează zi de zi. În ceea ce privește obiectivele mele personale, îmi doresc să mențin o relație profesională și benefică atât cu clienții, cât și cu echipele pe care le ajut să livreze.

  1. Cum decurge o zi normală din viața ta la birou? 

Fiecare zi vine cu o nouă provocare, iar acest aspect îmi place, deoarece lucrurile nu devin monotone. În același timp, responsabilitățile care vin odată cu funcția sunt complexe și acoperă toate ariile unui business development, de la cerință până la livrare și includ toate resursele necesare.

Programul meu ca Delivery Manager începe prin a mă asigura că toate livrabilele merg conform planului, iar dacă nu, caut soluțiile potrivite pentru a putea ajusta planul în cel mai eficient mod.

Responsabilitatea pornește de la cerința de proiect și se oprește la livrare. În schimb, din perspectiva de people management, responsabilitatea este mult mare și începe de la „hire” și se încheie „retire”, deoarece după angajarea unui membru nou în echipă este nevoie de o integrare adecvată a lui în echipă și de creare a unui plan individual de evoluție în carieră. Aceste lucruri evident sunt cascadate și scalate în funcție de numărul întregii echipe cu alți project manageri și manageri de domeniu.

  1. Care sunt atuurile de care are nevoie un Delivery Manager?

Consider că pe lângă pregătirea tehnică, foarte importantă este abilitatea de a lucra cu oamenii și interacțiunea cu ei. Totodată, trebuie acordată o atenție asupra fiecărui coleg, pentru ca acesta să evolueze odată cu echipa și cu proiectul.

Cea mai mare realizare profesională este contribuția adusă în rândul colegilor din echipă, deoarece le-am impactat pozitiv parcursul carierei și, împreună am putut evolua și crea mai multe posibilități pentru clienții cu care lucrăm. 

  1. Este adevărat că domeniul IT nu este așa prietenos cu femeile?

Într-adevăr, în urmă cu 5 ani, echipele erau preponderent formate din bărbați, însă, treptat, acestea s-au echilibrat. Pentru o femeie ce intră în acest domeniu, încă din facultate, începe să se obișnuiască cu mediul de lucru, preponderent masculin, iar atunci adaptarea vine într-un mod natural.

  1. Femeile programator pot ajunge la același nivel profesional ca bărbații?

Categoric! De exemplu, chiar echipa pe care o conduc este formată din multe femei. Tot timpul, nivelul profesional se măsoară strict în abilitățile acumulate de fiecare persoană în parte. Singurul atuu este dorința de evoluție, îmbinată cu efortul depus.

  1. Creativitatea joacă un rol important în domeniul IT?

Cu siguranță creativitatea este un element extrem de important în industria IT, însă, înainte de orice, trebuie să îți dorești să te perfecționezi, pentru a te implica și în alte task-uri, iar treptat să ajungi din ce în ce mai sus. 

  1. Cum reușești să găsești echilibrul între viața de familie și carieră?

Sunt o familistă convinsă, căsătorită, iar împreună cu soțul meu am 2 copii minunați. Bineînțeles, sunt perioade în care poate mă concentrez mai mult pe carieră și alte momente în care atenția mea se orientează mai mult către familie. Dintotdeauna am considerat că dacă reușim să identificăm aceste momente și să lăsăm lucrurile să vină într-o ordine firească, atunci este mai ușor să găsim un echilibru.

Totodată, delimitez foarte clar viața profesională de cea personală. La muncă, mă focusez pe fiecare task, iar atunci când sunt alături de familie, acel timp să se transforme într-unul de calitate, alături de cei dragi.  

În timpul liber călătoresc cât de mult pot împreună cu familia și ieșim la plimbări în parcuri, la filme și oriunde ne face plăcere.

  1. Un sfat pentru tinerii la început de drum în această industrie.

Le-aș sugera să se gândească la jobul ideal, poziția și compania din care vor să facă parte și să se gândească ce abilități sunt necesare pentru a ajunge acolo. Mai mult, ar trebui să înceapă să lucreze cu pasiune și motivație pentru materializarea acelui ideal. Experiența m-a învățat că doar prin perseverență poți ajunge oriunde îți dorești.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează