G4Media.ro

Îngrijorări tot mai mari privind funcționarea sistemului de răcire a apei de…

Sursa foto: DENAMAX / Wikimedia Commons

Îngrijorări tot mai mari privind funcționarea sistemului de răcire a apei de la centrala nucleară Zaporojie, dacă Rusia va deconecta alimentarea cu electricitate – oficial occidental

Oficialii occidentali au declarat vineri că sunt îngrijorați dacă răcirea apei poate fi menținută la centrala nucleară Zaporojie, deținută în prezent de ruși, pe fondul acuzațiilor potrivit cărora invadatorii nu întrețin corespunzător situl, relatează The Guardian.

Sistemul existent de răcire a reactorului, esențial pentru siguranța sitului, se bazează pe menținerea alimentării cu energie electrică pentru a asigura funcționarea – dar oficialii sunt îngrijorați de faptul că Rusia ar putea deconecta alimentarea dacă încearcă să întrerupă centrala de la rețeaua ucraineană.

Un oficial occidental, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat că „problema care ne îngrijorează este răcirea cu apă a reactoarelor nucleare” și că este „o situație pe care ar trebui să o urmărim cu toții foarte atent”. Dar aceștia au adăugat că există generatoare diesel de rezervă pentru a menține alimentarea cu energie electrică și o forță de muncă ucraineană la fața locului „capabilă să opereze și să atenueze această situație”.

O pierdere a alimentării cu energie electrică a dus la accidentul nuclear de la Fukushima din Japonia în 2011. Energia electrică principală a fost pierdută în urma unui cutremur și după ce tsunamiul care a urmat a copleșit generatoarele de rezervă de la fața locului. Pierderea răcirii a fost suficientă pentru a duce la o topire parțială a reactorului.

Oficialul occidental a declarat că luptele din jurul centralei sunt considerate un risc mult mai mic, deoarece reactoarele nucleare sunt proiectate să reziste la impacturi relativ puternice, având pereți groși. „Acestea sunt construite pentru a putea face față la prăbușirea unui avion civil peste ele”, a declarat oficialul, adăugând că în cazul „focurilor directe”, cum ar fi artileria, „nu este preocuparea noastră imediată”.

Dar nu au vrut să comenteze dacă au crezut că Rusia a organizat în mod deliberat forțe la fața locului sau că pregătește o operațiune sub steag fals, în afară de a observa că „ambele părți contestă mediul informațional”. Au apărut videoclipuri pe rețelele de socializare care arată că forțele rusești se bazează pe acest sit.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Rusia comite terorism nuclear.

  2. Ne salveaza UE.