G4Media.ro

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România a scăzut puternic în noiembrie, înainte…

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România a scăzut puternic în noiembrie, înainte de OUG-ul taxelor

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România (asociația profesioniștilor în investiții) a scăzut în luna noiembrie 2018 față de octombrie cu 4,1 puncte, ajungând la valoarea de 44,3 puncte (fata de aceeași luna a anului anterior, indicatorul a crescut cu 0,2 puncte), potrivit unui comunicat al asociației. De remarcat că scăderea a fost înregistrată în noiembrie, când încă nu apăruse ordonanța de urgență care impune taxe noi și mărește altele existente.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică are valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe bază a 6 întrebări cu privire la:
· Condițiile curente-referitoare la mediul de afaceri și piața muncii;
· Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Indicatorul principal este alcătuit pe baza a două repere, ambele aflate în scădere față de octombrie.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioară cu 7,0 puncte, până la valoarea de 55,6 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 4,1 puncte). Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 2,6 puncte până la valoarea de 38,7 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 2,4 puncte).

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,23%.

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61%, și respectiv peste 64%, dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,78%. Că urmare, având în vedere rata anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroeconomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). CFA România este una dintre cele peste 152 de societăți membre ale CFA Institute, asociația având misiunea de a promova interesele specialiștilor în investiții și de a menține standarde ridicate de integritate și excelentă profesională. În prezent, CFA România are peste 235 de membri, majoritatea deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Foto: Pexels.com

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. In primul rand nici un ONG nu trebuie sa primeasca nici un ban de la bugetul de stat , si absolut toate finantarile sa fie raportate de asemenea si beneficiarii .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.