G4Media.ro

Împreună putem face mai mult în Europa (Op-ed de Jan Lipavský, ministrul…

Sursa foto: Twitter / Jan Lipavsky

Împreună putem face mai mult în Europa (Op-ed de Jan Lipavský, ministrul ceh de Externe)

Invazia rușinoasă a Ucrainei are multe asemănări cu invazia din 1968 a Cehoslovaciei, inclusiv motivele și minciunile pe care Kremlinul încearcă să le răspândească pentru a-și justifica acțiunile criminale. La vremea respectivă, România a refuzat să se alăture invaziei celor cinci state ale Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia, grație înțelegerii esențeia expansionismului rusesc.

Istoria și presiunea imperială a prădătorilor ne-au apropiat de mai multe ori. În încercarea de a o contracara, am format împreună, între cele două războaie mondiale, Mica Înțelegere, iar armata română a jucat un rol important în eliberarea Cehoslovaciei în anul 1945. Tot datorită acestor experiențe istorice suntem astăzi printre cei mai activi aliați care sprijină Ucraina.

În Cehia apreciem profund rolul important pe care îl joacă România în susținerea Ucrainei invadate, fie că este vorba de furnizarea de material militar și ajutor umanitar, sau de primirea de refugiați ucraineni. Privim cu multă apreciere activitatea României de a asigura exporturile de cereale ucrainene, în condițiile în care cele mai vulnerabile țări africane au de suferit din cauza blocadei rusești a rutelor uzuale de export din Ucraina. În această situație, România și Cehia au poziții apropiate și colaborează îndeaproape. În același mod apreciem rolul indispensabl al României în ajutorul acordat Moldovei.

Cehia este conștientă de situația dificilă în care se află Moldova ca urmare a presiunii rusești și încercăm, astfel, să o ajutăm cât mai mult posibil. Sprijinul nostru pentru ambele țări trebuie să fie consecvent. În următoarele luni, Ucraina și Moldova vor depune eforturi pentru a progresa în ceea ce privește integrarea în UE. Cehia sprijină ambele țări în drumul lor și este pregătită să coopereze în acest domeniu, precum și în alte domenii cu România.

Ne unește o percepție aproape identică a amenințărilor de securitate și înțelegerea faptului că Ucraina luptă și pentru securitatea și libertatea noastră. Împărtășim interesul comun pentru o legătură transatlantică puternică și o Alianță Nord-Atlantică operațională, pregătită, chiar și printr-o prezență militară consolidată pe flancul său estic, să descurajeze și, dacă va fi necesar, să respingă orice agresiune.

În toamna anului 2014, Cehia s-a alăturat fără ezitare așa-numitului Format București, inițiat de România, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia. Importanța acestei platforme continuă să crească. România este unul dintre liderii Inițiativei celor Trei Mări, care consolidează, printre altele, infrastructura de transport și de energie. La summitul de la București de acum câteva săptămâni, Cehia și-a consolidat implicarea în această inițiativă. Determinarea cu care diplomația românească se angajează pentru reușita acestui proiect este pentru noi o sursă de inspirație. Înțelegem, de asemenea, importanța paneuropeană a securității la Marea Neagră și considerăm că România este un actor important care are o contribuție majoră la aceasta.

Sunteți cel mai important partener economic al nostru în Europa de Sud-Est, dar și aici putem întări mai mult cooperarea. Vedem noi oportunități de cooperare în domeniul apărării, al energiei, al transporturilor și al noilor tehnologii.

În timpul președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului 2022, am depus toate eforturile pentru ca România să poată deveni membră a spațiului Schengen, unde îi este, fără îndoială, locul. Chiar dacă până la urmă nu s-a putut ajunge la un acord al tuturor statelor membre UE, continuăm să susținem pe deplin extinderea zonei de liberă circulație a persoanelor pentru a include România și eu personal aștept cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple.

Aș dori să dau un nou impuls cooperării noastre. Doresc ca ministerele noastre de externe să aibă un dialog mai structurat și mai intens decât am avut până acum și salut faptul că stimata și amabila mea colegă Luminița Odobescu și cu mine vom semna un memorandum de înțelegere între ministerele noastre de externe în timpul vizitei mele. Trăim într-o perioadă în care se scrie istorie, în care securitatea este departe de a fi un dat și în care alianțele de încredere sunt mai valoroase ca niciodată. La Praga, considerăm Bucureștiul unul dintre cei mai apropiați și mai de încredere parteneri, nu doar datorită tradițiilor pe care le valorificăm, ci și datorită a ceea ce putem realiza împreună în Europa.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...