G4Media.ro

Fostul avocat al României la Curtea de Justiție a UE critică Guvernul…

Fostul avocat al României la Curtea de Justiție a UE critică Guvernul pentru că a întârziat transpunerea unei directive: ”O netranspunere îndelungată ne poate așeza în mod nedorit pe o listă a statelor cu risc de spălare a banilor”

Răzvan Horaţiu Radu, fostul agent guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE, acuză guvernul Dăncilă că a întârziat nepermis transpunerea directivei europene privind combaterea spălării banilor, motiv pentru care Comisia Europeană a trimis joi România în fața CJUE.

Foto: MAE.ro

„Directiva trebuia transpusă din iunie 2015. Eu personal am atras atenția în mod repetat decidenților atât verbal, cât și în scris să elaboreze un proiect de lege sau chiar o ordonanță de urgență pentru transpunerea ei. În ultima perioadă am recomandat insistent ordonanța de urgență. Din păcate proiectul de lege a plecat abia în luna martie 2018 de la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. A stat blocat până în luna mai 2018 la Secretariatul General al Guvernului. Guvernul a adoptat un proiect de lege abia în ședința din 31 mai 2018 după care proiectul a plecat la Parlament”, a declarat Răzvan Horațiu Radu pentru G4Media.ro.

”Pentru ca România să scape de condamnare și implicit de plata unor sancțiuni, ar fi fost necesar că legea să fie deja în vigoare. Comisia Europeană are o nouă politică de tolerantă zero față de legislația europeană netranspusă și, dacă sesizează Curtea de Justiție, solicită și obligarea statului respectiv la plata unor sancțiuni ce pot ajunge și la câteva milioane de euro. Directiva privind combaterea spălării banilor este deosebit de importantă pentru politică Comisiei europene. Nu întâmplător, Comisarul european Vera Jurova a dat și declarații în acest sens. Între timp, avem o nouă directivă privind spălarea banilor care, de asemenea, va trebui transpusă pentru a ne alinia politicilor europene în materie”, a mai spus acesta.

Horațiu Radu atrage atenția asupra efectelor negative care se pot propaga în cascadă dacă România nu transpune rapid legislația:  ” ”Din păcate, netranspunerea directivei a atras și alte efecte negative. Acum 2 săptămâni, la Moneyval, organismul de specialitate din cadrul Consiliului Europei, România a intrat pentru prima data în prima etapă a unei proceduri specifice denumite”enhancing compliance procedure”. De aici pot decurge multe consecințe negative vizibile și mai puțin vizibile la nivel internațional. Practic, o netranspunere îndelungată ne poate așeza în mod nedorit pe o lista a statelor cu risc de spălare a banilor și finanțare a terorismului”.

Joi, în ziua în care Comisia Europeană a trimis România în judecată, comisarul european pentru justiție, Věra Jourová, a declarat: „Spălarea banilor și finanțarea terorismului au consecințe asupra întregii Uniuni Europene. Nu putem lăsa nicio țară din UE să devină veriga slabă. Banii spălați într-o țară pot fi – și adesea chiar sunt – folosiți pentru a comite infracțiuni în altă țară. Din acest motiv, cerem ca toate statele membre să ia măsurile necesare pentru a combate spălarea banilor, epuizând astfel fondurile utilizate pentru activități infracționale și teroriste. Vom continua să monitorizăm foarte îndeaproape și în mod prioritar punerea în aplicare a acestor norme de către statele membre.”

Termenul pentru transpunerea de către statele membre în legislațiile lor naționale a celei de a patra directive privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017.

Reamintim că Răzvan Horaţiu Radu a fost înlocuit în luna mai de premierul Viorica Dăncilă, după 11 ani ca agent pe lângă CEDO şi CJUE, cu un tânăr fără experienţă la acest nivel, apropiat de Lia Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda. Costin-Radu Canţăr, inspector la Consiliul Concurenţei, picase în 2016 un examen de intrare în Ministerul de Externe. El este fiul unei foste judecătoare la Înalta Curte şi al editorului unui ziar local apropiat de PSD, unde a scris în trecut şi Lia Olguţa Vasilescu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Daca imi aduc bine aminte , cu ceva timp in urma nu se lamentau cei care vegheaza la binele romanilor , ca PSD-eii cei rai vor sa controleze banii romanilor din diaspora .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.